Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po stopách Hossu. Opora Tampy sa bije s lavínou i vlastným osudom

Mečbal sa nekoná, obhajca sa nevzdáva.

21.06.2022 18:42
Corey Perry Foto:
Corey Perry z Tampy.
debata

Hokejisti Tampy Bay opäť potvrdzujú, že sú veľkými bojovníkmi. Víťazi dvoch uplynulých ročníkov NHL zvládli tretí duel série o Stanleyho pohár, Colorado zdolali 6:2 a zápasové skóre znížili na 1:2. Štvrtý diel finále sa bude hrať v noci zo stredy na štvrtok. Opäť na Floride.

Ruský hrdina

Po úvodných dvoch stretnutiach v Colorade to s ambíciami Tampy získať tretiu trofej v rade vyzeralo biedne. Colorado bolo v „laufe“, na domácom ľade strelilo jedenásť gólov a iba trikrát inkasovalo. Aj v tomto finále však zatiaľ platí „môj dom, môj hrad“. Erik Černák a spol. po suverénnom výkone sériu zdramatizovali.

Slovenský obranca odohral za Tampu 19:14 min s dvoma plusovými bodmi a jednou strelou na bránku, rozdal dva hity a zblokoval tri strely. Najväčšou oporou domácich však bol ruský brankár Andrej Vasilevskij, ktorý zneškodnil 37 striel súpera.

„Vedeli sme, že je to zápas, ktorý musíme vyhrať. Tak sme aj hrali. Boli sme koncentrovaní, dodržiavali sme taktiku a tá slávila úspech. Boli sme oveľa lepší ako v prvých dvoch zápasoch,“ nechal sa počuť pre nhl.com legendárny kapitán Lightning Steven Stamkos.

Stav 1:2 na zápasy je už niečo, s čím si Tampa dokáže poradiť. Napokon, aj v semifinále proti New Yorku Rangers úvodné dva duely prehrala a následnou šnúrou štyroch víťazstiev sériu otočila.

Do tretice?

Tampa hrá nielen o tretí Stanleyho pohár v rade, čo sa naposledy podarilo New Yorku Islanders na začiatku 80. rokov, ale aj za Coreyho Perryho, skúseného útočníka, ktorému v posledných rokoch nebolo dopriate. Kanadský veterán pripomína neslávne slávne roky Mariána Hossu, ktorý predtým, ako získal tri prstene, kam vstúpil, tam prehral.

Perryho príbeh však sprevádzajú ešte výnimočnejšie okolnosti. Veď posúďte sami.

Sezóna 2019/2020 a Perry nastupoval v lockdownovom ročníku za Dallas Stars. Vo finále Texasania padli s Tampou 2:4 na zápasy. O rok neskôr bola Tampa opäť vo finále. A bol v ňom aj Perry, tentoraz ako opora Montrealu Canadiens. Prehral 1:4.

Kanaďan si zrejme povedal dosť a pred aktuálnou sezónou už šiel na istotu. Upísal sa Tampe.

„Jeho skúsenosti sú nesmierne cenné a je skvelé mať ho na svojej strane. Zažil výhry aj prehry, takže vie, čo tím potrebuje k úspechu – a nebojí sa byť príkladom,“ vraví jeho spoluhráč Ryan McDonagh.

V tejto chvíli je Perry iba druhým hráčom v histórii NHL, ktorý nastúpil v troch po sebe idúcich bojoch o Stanleyho pohár za tri rôzne tímy. Prvým bol – samozrejme – Hossa. V sezóne 2007/2008 za Pittsburgh, o rok neskôr za Detroit a za ďalších dvanásť mesiacov za Chicago, kde sa nakoniec dočkal.

Draftové jednotky. Ako sa im darí? Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
2021 Owen Power. Kanadský mladík z Mississaugy...

Perry však jeden Stanleyho pohár už má. Získal ho v roku 2007 ešte ako hráč Anaheimu.

„Človek nikdy nevie, či takú šancu ešte dostane. Či vôbec ešte bude hrať play off… Keď máte 22 rokov a máte meno na trofeji, tak to nechápete. Trvalo mi ďalších trinásť sezón, kým som bol opäť takto blízko,“ vraví 37-ročný útočník.

Po treťom finálovom zápase je k nemu predsa len bližšie. Ale stále ďalej, ako Colorado.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tampa Bay Lightning #Corey Perry