Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bol všade. Černák rozdal bodyčekov ako nik iný, Tampa je späť

Hokejisti Tampy Bay odčinili hladkú prehru 0:5 s Torontom a v druhom zápase štvrťfinále Východnej konferencie NHL zdolali svojho súpera 5:3. Stav série je vyrovnaný 1:1.

05.05.2022 06:14 , aktualizované: 09:14
Victor Hedman Foto: ,
Victor Hedman sa teší z gólu Tampy Bay proti Torontu.
debata

Prispel k tomu aj slovenský obranca Erik Černák, ktorý odohral takmer 22 minút, zaznamenal až sedem bodyčekov (najviac zo všetkých hráčov), zblokoval tri strely a štyrikrát ohrozil brankára Toronta. Zápas skončil s dvoma pluskami.

“Boli sme dôslednejší ako v prvom zápase. Od začiatku sme dreli a hrali sme dobre pri hre 5 na 5 aj v presilovkách. Je to dôležité víťazstvo, prehrávať 0:2 by bolo nepríjemné,” povedal pre nhl.com Hedman, ktorý otvoril skóre zápasu.

Hedman má po tomto zápase na konte 92 bodov v play off, čím na 16. mieste histórie spomedzi obrancov vyrovnal zápisy Bobbyho Orra a Reda Kellyho. Vydarený duel odohral aj Nikita Kučerov, ktorý ku gólu pridal dve asistencie, brankár Andrej Vasilevskij chytil 31 striel. Tampa neprehrala v play off dva zápasy za sebou od roku 2020.

“Potrebovali sme, aby zapli opory a v správnom čase to prišlo. Všetko sa to začalo od nášho brankára, ktorý bol skvelý,” povedal tréner “bleskov” Jon Cooper.

Po dva body si v drese Toronta pripísali Mitchell Marner (1+1) a Auston Matthews (0+2), na 1:2 znížil Michael Bunting, ktorý prvý zápas série vynechal pre zranenie. Ďalšie góly Tampy Bay strelili Corey Perry, Brandon Hagel a Brayden Point, ktorý zvýšil na 5:1.

Domáci už stihli len skorigovať na rozdiel dvoch gólov. “Bolts” skórovali trikrát v početnej výhode. “Boli sme veľa vylučovaní. Majú výborné presilovky a keď chceme uspieť, tak nesmieme toľko faulovať,” povedal Marner.

NHL: Útočníci, ktorých bod v NHL vyšiel najdrahšie Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
1. Tyler Seguin - Dallas Stars
13 000 000...

Vasilevskij zaznamenal 50. víťazstvo vo svojom 83. zápase v play off. Len šiesti brankári v histórii NHL dosiahli túto métu rýchlejšie (Jacques Plante – 69, Ken Dryden – 73, Billy Smith – 74, Gerry Cheevers – 80, Patrick Roy – 82 a Turk Broda – 82).

Na métu 50 triumfov v play off sa dostal ako 22. brankár v histórii. Séria sa sťahuje na dva zápasy na ľad Tampy Bay, tretí duel je na programe v noci na sobotu.

Carolina zvládla aj druhý domáci duel, Boston zdolala 5:2 a ujala sa v sérii vedenia 2:0 na zápasy. Jedným z hrdinom stretnutia sa stal 22-ročný brankár Piotr Kočetkov, ktorý v 8. minúte vystriedal zraneného Anttiho Raantu a k víťazstvu prispel 30 zákrokmi. Raanta mal za stavu 0:0 na konte šesť zásahov, ale po zrážke s Davidom Pastrňákom utrpel zranenie dolnej časti tela a musel striedať.

Pastrňák pôvodne dostal od rozhodcov vyšší trest, ale po preskúmaní videa ho zmenili na dvojminútový. Kočetkov, ktorý mal na konte len tri zápasy v kariére NHL zo záveru základnej časti, bol oporou Hurricanes.

“Verili sme mu. Videli sme ho chytať a nebáli sme sa ho poslať na ľad,” povedal tréner Canes Rod Brind’Amour. V mladšom veku ako Rus Kočetkov debutovali v bránke Hurricanes v play off len Kay Whitmore a Cam Ward.

Domáci vyhrali prvú tretinu 2:0 a pevnejšie ich do sedla posadil na začiatku druhej dvadsaťminútovky svojim druhým zásahom v zápase Sebastian Aho. Dvakrát sa do streleckej listiny zapísal aj Nino Niedereitter, obranca Tony DeAngelo zaznamenal tri asistencie.

Slovenskí hokejisti s najviac zápasmi v NHL Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
14. Tomáš Tatar - 700 zápasov.

Oba góly Bruins strelil kapitán Patrice Bergeron, ktorý v bojoch o Stanley Cup zaznemenal už 47 presných zásahov a v klubovej histórii sa dostal pred Phila Esposita na druhé miesto. Lídrom je Cam Neely s 55 gólmi. Zápas po nepríjemnom bodyčeku Andreja Svečnikova nedohral obranca Bruins Hampus Lindholm.

Minnesota si poradila so St. Louis 6:2 aj vďaka hetriku ruského útočníka Kirilla Kaprizova a odplatila súperovi prehru 0:4 z prvého zápasu štvrťfinále Západnej konferencie. K vyrovnaniu série na 1:1 prispeli aj Marc-Andre Fleury, ktorý chytil 32 striel a autor dvoch gólov a asistencie Joel Eriksson Ek.

Švédsky center sa chvíľu tešil aj z hetriku, ale jeho zásah na 6:2 neuznali po trénerskej výzve Blues pre ofsajd. Blues znížili z 0:4 na 2:4, keď sa presadili Jordan Kyrou a Vladimir Tarasenko, ale definitívne ich zrazili dva zásahy Kaprizova.

St. Louis chýbal pre nešpecifikované zranenie Nick Leddy a duel nedohral ďalší zadák Roberto Bortuzzo, ktorý v prvej tretine dostal pri blokovaní strely puk do bočnej strany hlavy.

Sériu na 1:1 vyrovnali aj hokejisti Edmontonu, keď v druhom zápase na domácom ľade zdolali Los Angeles 6:0. Piate čisté konto v kariére play off zaznamenal Mike Smith, ktorý nepustil za chrbát ani jednu z 30 striel Kings.

Dva góly a asistenciu zaznamenal Evander Kane, Ryan McLeod mal bilanciu 1+1 a Connor McDavid s Evanom Bouchardom prispeli k úspechu dvomi asisteciami. Skóre duelu a tým pádom víťazný gól strelil Leon Draisaitl.

1. kolo play off NHL

štvrťfinále Východnej konferencie – 2. zápasy:
Carolina – Boston 5:2 /stav série: 2:0/
Toronto – Tampa Bay 3:5 /stav série: 1:1/

štvrťfinále Západnej konferencie – 2. zápasy:
Minnesota – St. Louis 6:2 /stav série: 1:1/
Edmonton – Los Angeles 6:0 /stav série: 1:1/

debata chyba
Viac na túto tému: #Tampa Bay Lightning #Erik Černák