Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prepáč, otec, ale ty si dal za sezónu jeden gól. Za svoje ruky ďakujem mame

Bývalý slovenský útočník Marián Hossa sa stal oficiálne členom hokejovej Siene slávy v Toronte (HHOF). Do vybranej spoločnosti vstúpil slávnostne s ďalšími štyrmi novými členmi a po Stanovi Mikitovi (1983) a Petrovi Šťastnom (1998) je Hossa tretí rodák zo Slovenska v HHOF.

16.11.2021 08:50
Marián Hossa Foto:
Marián Hossa v Toronte.
debata (1)

Spoločne s ním vstúpili do Siene slávy aj kanadská brankárka Kim St-Pierrová, obrancovia Kevin Lowe a Doug Wilson, útočník Jarome Iginla a generálny manažér Ken Holland.

Hossa vo svojom prejave pri vstupe do Siene slávy ďakoval najmä svojej rodine a nezabudol spomenúť ani to, že sa rád ocitol medzi svojimi rodákmi Mikitom a Šťastným. Hostí pobavil výrokom o svojom otcovi Františkovi.

„Lásku k hokeju som získal od svojho otca Františka, ktorý bol defenzívnym obrancom. S bratom Marcelom ti budeme otec navždy vďační za tvoju podporu, ale ďakujeme bohu najmä za mamine ruky. Veľmi ťa ľúbime, ale faktom je, že si nestrelil viac ako jeden, či dva góly za sezónu,“ rozosmial Hossa publikum, v ktorom nechýbala ani celá jeho rodina a ani bývalý švédsky obranca a Hossov spoluhráč Nicklas Lidström, ktorý prijal pozvanie slovenského hokejistu do Toronta.

Hossa vyrastal v komunistickom Československu a o NHL veľa nevedel. Jeho cieľom bolo reprezentovať svoju krajinu, nesníval o najlepšej lige sveta.

Marián Hossa Čítajte viac Hokejový gavalier si splnil všetky túžby. S jedinou výnimkou

„Všetko však zmenil jeden deň, keď sa mi do rúk dostala videokazeta s Waynom Gretzkým. Bol som ohromený, keď som videl, s akou ľahkosťou prechádzal cez súperov. Wayne ma inšpiroval a snažil som sa napodobniť jeho kúsky,“ pokračoval Hossa.

„Keď sme boli malí, tak sme s bratom Marcelom vstávali v noci, aby sme si pozreli finále NHL. Spomíname, ako sme sledovali Maria (pozn.: Lemieux) a Jaromíra Jágra, ako získavali pohár za pohárom. V Mariovi som našiel ďalší vzor a pri Jágrovi som si uvedomil, že aj dieťa z Československa sa dokáže presadiť v najlepšej lige na svete. Chcel som dokázať to isté,“ dodal Hossa.

Inauguračný víkend sa pre šesticu nových členov začal účasťou na zápase Toronto – Calgary (2:1 pp), pred ktorým spoločne vhodili čestné buly. Od predstaviteľov HHOF zároveň dostali aj pamätné prstene symbolizujúce členstvo v hokejovej smotánke. Absolvovali aj fórum, na ktorom odpovedali na otázky fanúšikov a zúčastnili sa aj na zápase legiend, ktorý je už tradičná súčasť inauguračného víkendu.

Tentoraz proti sebe nastúpili tímy Scotta Niedermayera a Mikea Modana. V drese tímu vedenom legendárnym americkým útočníkom Modanom nastúpil aj Mariánov mladší brat Marcel. Marián si spoločne s ďalšími piatimi členmi „ročníka 2020“ prevzal aj špeciálne sako z rúk predsedu HHOF Lannyho McDonalda.

Marián Hossa. Foto: Nuccio DiNuzzo / Newscom / Profimedia
Marián Hossa Marián Hossa.

Na tzv. fan fóre zaznelo viacero odpovedí, ktoré rozosmiali prítomných. Iginla sa priznal, že dvakrát zrušil prichádzajúci hovor od Lannyho McDonalda, ktorý mu chcel oznámiť prijatie do HHOF. „Bol som práve v požičovni áut a vedel som, že nemôžem hovoriť. V tom mi však Lanny napísal SMS s textom "Zdvihni! Tu je Lanny McDonald.“ Môžem povedať, že som sa cítil trápne. Budem si to dlho pamätať," priznal Iginla.

Bývalý obranca Kevin Lowe sa uvedenia do HHOF dostal až po vyše 20 rokoch od ukončenia kariéry. „Niekoľko rokov po konci kariéry sa moje meno viackrát objavilo medzi kandidátmi na vstup do HHOF, ale potom neskôr už nie. Preto som sa zmieril s tým, že sa tak asi nestane. Teraz mám však o to väčšiu radosť, že sa to podarilo. Je to pre mňa veľká pocta,“ poznamenal Lowe.

Marián Hossa dostal aj otázku o najnepríjemnejšom súperovi spomedzi hráčov. Menoval bývalého obrancu Bryana McCabea. „Vždy mi dal hokejku niekam pod nohy alebo medzi korčule a zatočil ňou. Aj keď som veľmi chcel, nevedel som ho obísť. Chvalabohu, že v roku 2004 zmenili pravidlá,“ povedal Hossa s úsmevom.

Práve Hossa má spomedzi najnovších členov za sebou najkratšie čakanie na vstup do HHOF. Posledný zápas odohral v roku 2017, no jeho zmluva stále plynula. Vypršala až po sezóne 2020/2021, pričom v posledných troch rokoch ju prevzal klub Arizona Coyotes.

Marián Hossa vstúpil do NHL v sezóne 1997/1998 vo farbách Ottawy Senators, ktorá si ho v drafte vybrala z celkovej 6. pozície. V organizácii „senátorov“ vydržal do roku 2005. S klubom sa v tom období dlhšie snažil dohodnúť na novom kontrakte. Krátko na to, čo sa to podarilo a podpísal trojročnú zmluvu, ho vedenie vymenilo do Atlanty Trashers za kanadského útočníka Danyho Heatleyho.

Plaketa, ktorá skončí Sieni slávy NHL. Marián... Foto: BRUCE BENNETT / Getty images / Profimedia
Marián Hossa Plaketa, ktorá skončí Sieni slávy NHL. Marián Hossa je odteraz jej súčasťou.

V drese Trashers síce odohral individuálne najvydarenejšiu sezónu 2006/2007, v ktorej získal 100 kanadských bodov, no tím sa herne trápil a Hossa cítil, že je vzdialený od vytúženého zisku Stanleyho pohára. V závere tretej sezóny zamieril do Pittsburghu. V drese „tučniakov“ žiaril a s 26 bodmi bol tretí najproduktívnejší hráč play off. Penguins sa prebojovali do finále, v ktorom podľahli Detroitu.

Hossa mal po sezóne viacero lukratívnych ponúk, záujem netajil ani Pittsburgh, no Hossa sa rozhodol pre Detroit. Aj v drese „červených krídel“ potvrdil povesť produktívneho útočníka, no viackrát priznal, že popri Pavlovi Dacjukovi a Henrikovi Zetterbergovi si začal viac uvedomovať dôležitosť defenzívnej práce útočníkov a zameral sa aj na ňu.

Detroit sa aj s výdatnou Hossovou pomocou dostal do finále a paradoxne opäť proti Pittsburghu. Aj tentoraz bol slovenský útočník na strane zdolaného tímu a zámorské médiá mu dali nálepku „večne druhý.“ Tej sa však zbavil už v ďalšej sezóne.

Pred ročníkom 2009/2010 podpísal 12-ročný kontrakt s Chicagom Blackhawks. Už v prvej sezóne získal s „jastrabmi“ vytúžený Stanleyho pohár a triumf si zopakoval aj v rokoch 2013 a 2015. V základnej časti NHL odohral celkovo 1309 zápasov, v ktorých získal 1134 bodov (525 gólov a 609 asistencií). V play off pridal v 205 dueloch 149 bodov (52+97).

Bývalá kanadská brankárka Kim St-Pierreová sa stala deviatou ženou v HHOF. Z každého vrcholného medzinárodného podujatia si odniesla medailu. V kariére dosiahla zlatý olympijský hetrik (2002, 2006, 2010), päťkrát triumfovala na MS a zo svetových šampionátov má aj štyri strieborné medaily. Kariéru ukončila v roku 2012.

Najproduktívnejší Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Zdeno Chára: 666 bodov (207 gólov, 459...

Lowe bol člen dynastie klubu Edmonton Oilers, ktorému v 80-tych rokoch pomohol k piatim triumfom v Stanleyho pohári. Zbierku víťazstiev v NHL skompletizoval v roku 1994 v rámci štvorročného pôsobenia v New Yorku Rangers. Kariéru však spojil predovšetkým s Edmontonom, v ktorom odohral celkovo 15 sezón a v jeho drese aj ukončil kariéru.

V základnej časti NHL odohral 1254 zápasov, v ktorých nazbieral 431 kanadských bodov za 84 gólov a 347 asistencií. V play off pridal v 214 stretnutiach 58 bodov (10+48). V zbierke úspechov má aj zlato z Kanadského pohára (1984) a bronz z MS 1982.

Po hráčskej kariére 16 rokov pracoval pre Edmonton Oilers. Dva roky ako tréner, neskôr ako viceprezident pre hokejové operácie a generálny manažér. Z funkcií odišiel počas sezóny 2014/2015, keď ho nahradil Peter Chiarelli.

Víťazstvo na Kanadskom pohári v roku 1984 má vo svojej vizitke aj Doug Wilson. Pre súčasného generálneho manažéra San Jose Sharks išlo o jedinú medzinárodnú akciu v kariére. V NHL pôsobil od roku 1977 a do roku 1991 obliekal dres Chicaga Blackhawks. Stal sa klubovou legendou a za výkony v drese „čiernych jastrabov“ si v roku 1982 vybojoval Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL.

V roku 1991 zamieril k vtedajšiemu nováčikovi NHL San Jose Sharks a jeho tím viedol dve sezóny v pozícii kapitána. V základnej časti NHL odohral 1024 zápasov, v ktorých získal 827 bodov (237+590).

Marián Hossa. Foto: BRUCE BENNETT / Getty images / Profimedia
Marián Hossa Marián Hossa.

V 95 zápasoch play off mu pribudlo 80 bodov (19+61). Po ročníku 1992/1993 ukončil hráčsku kariéru a v roku 1997 vstúpil do klubového manažmentu. V ňom nepretržite pôsobí už 15. sezónu. Do roku 2003 mal na starosti hráčsky rozvoj, od sezóny 2003/2004 je generálny manažér „žralokov.“

Iginla dosiahol v kariére mnoho individuálnych úspechov, ale história NHL si ho bude pamätať ako jedného z najlepších spomedzi tých, ktorí nikdy nedosiahli na Stanleyho pohár. Najbližšie bol k nemu v sezóne 2003/2004, v ktorej v pozícii kapitána doviedol Calgary Flames do finále, no v ňom „plamene“ prehrali s Tampou Bay v sedemzápaso­vej sérii.

Iginla sa stal počas 17 sezón ikonou Flames, 9 rokov bol kapitán tímu. V základnej časti sezóny 2001/2002 strelil 52 gólov, nazbieral 96 bodov a stal sa najlepším strelcom aj najproduktívnejším hráčom NHL. Členovia hráčskej asociácie ho v tej sezóne zvolili za najužitočnejšieho hráča NHL, vďaka čomu získal trofej Teda Lidsayho, no prestížnejšiu Hartovu trofej mu „vyfúkol“ brankár José Theodore.

Trofej Mauricea Richarda pre najlepšieho strelca získal aj po sezóne 2003/2004 za 41 gólov. Mimoriadne úspešný bol na medzinárodnej scéne. Jeho vizitku zdobia dve zlaté medaily zo ZOH (2002, 2006), zlato má aj z MS (1997), zo Svetového pohára (2004) a aj z MS hráčov do 20 rokov (1996). V základnej časti NHL nazbieral v 1554 zápasoch 1300 kanadských bodov (625+675), v play off pridal v 81 stretnutiach 68 bodov (37+31).

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

Bývalý brankár Ken Holland nastúpil v NHL iba do 4 zápasov, no členstvo v HHOF si zaslúžil svojou manažérskou činnosťou. Dlhých 35 rokov pracoval pre Detroit Red Wings, od roku 1994 bol generálny manažér klubu. Podieľal sa na štyroch triumfoch „červených krídel“ v Stanleyho pohári.

V roku 2014 bol GM kanadského tímu, ktorý triumfoval na ZOH v Soči. V roku 2016 získal aj triumf vo Svetovom pohári. Od roku 2019 pôsobí ako generálny manažér klubu Edmonton Oilers, na ZOH 2002 bude asistent generálneho manažéra Kanady.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Chicago Blackhawks