Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NHL rieši zvrhlíka. Poznali ho aj Slováci

Fyzické strety, nárazy na mantinel, údery pri bitkách. Hokejisti majú byť tvrdí chlapi, ktorí vydržia všetko. Lenže zdá sa, že najväčšej hrozbe čelia od tých, ktorí majú stáť na ich strane.

27.10.2021 07:01 , aktualizované: 18:34
USA NHL Stanley Cup Blackhawks Flyers Hokej Foto: ,
Hokejisti Chicaga Blackhawks so Stanleyho pohárom po sezóne 2009/2010. V tíme pôsobili aj Slováci Marián Hossa a Tomáš Kopecký.
debata (1)

Zámorská NHL okrem covidovej situácie, ktorá napriek vysokej zaočkovanosti naprieč súťažou stále posiela hráčov do karantény, musí riešiť aj pálčivejšie problémy.

Čoraz viac hokejistov sa sťažuje na amorálne zaobchádzanie trénerov či členov lekárskych tímov. Čelia urážkam, ponižovaniu či obťažovaniu. Musia brať lieky, ktoré odmietajú a z ich dlhodobého užívania majú potom psychické problémy.

Chicago Blackhawks Čítajte viac Je logo Chicaga rasistické? Médiá dostali na aktuálnu polemiku ráznu odpoveď

Dvojmiliónová pokuta

Na scény z Chicaga spred 11 rokov má príjemné spomienky i slovenský fanúšik. Blackhawks v zostave s Mariánom Hossom a Tomášom Kopeckým zdolali vo finálovej sérii Philadelphiu a po 50-ročnej pauze oslavovali zisk Stanleyho pohára.

Tešili sa aj funkcionári slávneho klubu a to aj napriek tomu, že nemali čisté svedomie. Tesne pred vyvrcholením play off zamietli pod koberec sťažnosť jedného z mladších hráčov, ktorý oznámil sexuálny útok Brada Aldricha. Skúsený kouč mal vtedy na starosť videoanalýzy súperov.

„Sú to vážne obvinenia. Dozvedel som sa o nich nedávno z médií,“ vravel vlani vtedajší tréner Chicaga Joel Quenneville, ktorý aktuálne vedie Floridu.

Vyšetrovanie však ukázalo, že uznávaný kouč klamal. Nechýbal na internom mítingu ešte pred finálovou sériou, kde sa rozhodlo, že vedenie klubu obvinenia voči Aldrichovi utají.

„Nechceli, aby incident narušil cestu tímu za Stanleyho pohárom. Išlo o sebecký a nebezpečný verdikt,“ píše v komentári Mike Stephens z portálu Hockey News.

Blackhawks sa po úspešnej sezóne kontroverzného kouča zbavili, ale namiesto toho, aby jeho správanie oznámili polícii, napísali mu odporúčací list plný pochvalných slov.

Marián Hossa Čítajte viac NHL chystá zápas legiend. Nechýbajú ani slovenskí bratia

Aldrich sa aj vďaka tomu dostal na viaceré trénerské pozície na vysokých a stredných školách. Spravodlivosť ho dostihla v roku 2014, keď sa priznal k sexuálnemu útoku na neplnoletú osobu.

Dostal podmienečný trest a doteraz je evidovaný v registri sexuálnych útočníkov.

V Chicagu nastalo po zverejnení výsledkov vyšetrovania personálne zemetrasenie. V stredu rezignoval dlhoročný generálny manažér klubu Stan Bowman, ktorý mal vykonávať rovnakú funkciu aj na ZOH v Pekingu. Porúčal sa aj viceprezident pre hokejového operácie Al MacIsaac.

Majiteľ tímu Rocky Wirtz potvrdil, že z organizácie odíde každý, kto mal s utajením incidentu niečo spoločné. Klub musí zároveň do fondu NHL zaplatiť pokutu dva milióny dolárov.

Nahnevaný Lehner

V súvislosti s kritikou trénerov viackrát verejne vystúpil aj Daniel Carcillo. Bývalý útočník, dvojnásobný šampión s Chicagom (2013, 2015) tvrdí, že hokejisti sa stávajú terčom útokov už v mladom veku.

„Tréneri ich ponižujú, nadávajú im a útočia na nich. Schvaľujú útoky s rasistickým a sexuálnym podtónom, pretože podľa nich je to súčasťou procesu výchovy mladého hráča,“ reaguje Carcillo.

Tomáš Tatar Čítajte viac Černák a spol. sa dočkali výhry, Tatar viedol jednu štatistiku

Tesne pred začiatkom novej sezóny zase šokoval Robin Lehner. Podľa švédskeho brankára, ktorý aktuálne háji farby Las Vegas, kluboví lekári nútia hráčov do masívneho užívania medikamentov.

Má ísť najmä o anxiolytiká a silné benzodiazepíny. Sú to látky, ktoré tlmia úzkosť a napätie, uvoľňujú svalstvo a podporujú spánok. Nevýhod je však približne rovnako veľa. Môžu spôsobovať únavu, zmätenosť, pri dlhodobom užívaní aj poruchy pamäti či apatiu.

V kombinácii s inými tlmiacimi látkami, napríklad alkoholom, existuje riziko útlmu dýchania a teda aj smrti.

Evander Kane Čítajte viac Hráč San Jose mal falošnú vakcinačnú kartu. NHL s ním zatočila

„Poznáte prácu, do ktorej prídete a nadriadení vám natlačia do úst ,oblbovák'? Zažil som tímy, kde to takto bežne funguje,“ vraví Lehner.

Liga oznámila, že námietkami hráčov sa bude zaoberať. Sprísnené nariadenia v súvislosti s nadmerným užívaním liekov sľubuje už od budúcej sezóny.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chicago Blackhawks #Stan Bowman #Bradley Aldrich