Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NHL vypúšťa krakena. Siahne Černák na zlatý hetrik?

Návrat k plnému formátu po trojročnej prestávke. Nový klub, ktorý má v názve mýtické zviera. Trojtýždňová prestávka pre potreby olympijského turnaja.

12.10.2021 12:01
SR Hokej NHL Černák Košice Stanleyho pohár Foto: ,
Erik Černák s trofejou Stanleyho pohára počas osláv v Košiciach.
debata

Nová sezóna NHL, ktorá štartuje dnes v noci, prináša osvedčené praktiky i želané novinky.

V základnej časti odohrá každý tím opäť 82 zápasov, najlepší hráči stihnú aj účasť pod piatimi kruhmi v Pekingu.

„Vraciame sa silnejší ako pred covidovými sezónami. Kluby sú v dobrej kondícii – finančnej i športovej. Očakávame výnosy na hranici piatich miliárd dolárov,“ mädlí si ruky komisár NHL Gary Bettman.

Piati obrancovia

Len 80 dní. Toľko trvala najkratšia letná prestávka v histórii NHL.

Hráči Tampy Bay v zostave so slovenským obrancom Erikom Černákom obhájili titul a 8. júla druhý rok za sebou zdvihli nad hlavu Stanleyho pohár.

Lightning sa v lete neoslabili a opäť patria medzi favoritov na zisk trofeje. Ak by uspeli do tretice, napodobnili by mužstvo New Yorku Islanders z 80-tych rokov minulého storočia.

Ktorí Európania majú v NHL najviac hetrikov? Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Marián Gáborík (SR) - 14.

Ostrovania ako zatiaľ poslední vtedy vybojovali zlatý hetrik, ligu vyhrali dokonca štyrikrát za sebou (1980–1983).

„Čaká nás dlhá sezóna a preto na titul ešte nemyslíme. Cesta za trofejou je namáhavá. Tretí titul by bol skvelý, ale počkajme si,“ brzdí prílišný optimizmus tréner floridského klubu Jon Cooper.

Medzi opory jeho tímu bude opäť patriť aj Černák. Dvadsaťštyriročný Košičan sa vypracoval na komplexného obrancu, ktorý je nebezpečný na oboch koncoch klziska.

Zdeno Chára Čítajte viac Pozor, už strieľa! Keď Chára napriahol, išlo vraj o život

Na štarte sezóny by v prvých tímoch nemali chýbať ďalší štyria slovenskí zadáci – najstarší hráč NHL Zdeno Chára (NY Islanders), Andrej Sekera (Dallas), Christián Jaroš (New Jersey) a Martin Fehérváry (Washington).

Náhradníkom vo Vancouvri bude brankár Jaroslav Halák.

„Milujem hokej, na tom sa nič nezmenilo. Cítim vášeň pre hru a som presvedčený, že stále mám čo ponúknuť,“ tvrdí 44-ročný Chára.

Osamotený Tatar

Z pohľadu ofenzívnej kvality je to už pre slovenského fanúšika smutnejšie. Útočníci spod Tatier sa z profiligy vytrácajú a pokračujúci trend môže zastaviť len príchod nových talentov.

Najstabilnejšiu pozíciu z tohto pohľadu má Tomáš Tatar. Elitný krídelník v lete zmenil dres, keď z Montrealu zamieril do New Jersey. V tíme Devils by mal patriť mezi kľúčových hráčov.

„Budem mať nižší plat ako v Montreale, ale peniaze nehrali hlavnú úlohu. Niečo som obetoval, aby som mohol hrať za Devils,“ vysvetľuje Tatar.

Tatar hodinky Čítajte viac Číslo za 7-tisíc. Tatar uplatil spoluhráča luxusným darom

Ďalší jeho krajania už musia o pozície bojovať.

Platí to aj o Richardovi Pánikovi, ktorého Islanders počas víkendu zaradili na listinu nechránených hráčov. Keďže si ho z nej nestiahol žiadny klub, Pánik podľa všetkého začne sezónu na farme.

O miesto v prvých tímoch sa popasujú aj útočníci Marián Studenič (New Jersey), Maxim Čajkovič (Tampa Bay), Martin Pospíšil a Adam Ružička (obaja Calgary).

Či už odštartujú sezónu v A-mužstvách alebo na farme, všetci sa tešia na návrat divákov. Predchádzajúce dve sezóny sa hrali pre pandémiu takmer výhradne bez fanúšikov na tribúnach.

Vedenie ligy si veľa sľubuje aj od príchodu nováčika zo Seattlu. Kraken poskladali mužstvo z tzv. expanzného draftu.

„V meste je na každom kroku cítiť, že sa teší z príchodu hokeja. Verím, že budeme dôstojnou súčasťou ligy,“ želá si nemecký brankár Seattlu Philipp Grubauer.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #NHL #Tomáš Tatar #Erik Černák