Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Černák? Najprv vás dohrá, potom vytrestá. V Tampe z neho vyrástla beštia

Na slávnom Stanleyho pohári bude opäť aj slovenská pečať. Zásluhou Erika Černáka. Jeho Tampa Bay obhájila vlaňajšie víťazstvo v NHL. Vo finále zdolala Montreal 4:1 na zápasy - v piatom dueli triumfovala na domácom ľade tesne 1:0.

08.07.2021 14:24
Erik Černák Foto: ,
Erik Černák oslavuje úvodný gól finálovej série proti Montrealu.
debata (1)

Mladý košický obranca bol opäť jednou z kľúčových postáv floridského tímu. Pevná obrana je základom úspechu v play off a práve Černák je nositeľom atribútov, ktoré sú jej podstatou.

Slovenský reprezentant v najlepšej lige na svete vyrástol na jedného z najlepších obrancov.

Je symbolom amerického sna – tvrdou prácou sa dostal až na vrchol.

Horúce gaštany

K seniorskému hokeju prvýkrát privoňal ako pätnásťročný v drese ligovej dvadsiatky. Nasledoval návrat do Košíc, zisk majstrovského titulu a draft do NHL, kde po ňom siahlo Los Angeles v 2. kole zo 43. miesta.

"Talent? Ten bol neprehliadnuteľný, no bol by zbytočný, ak by Erik na sebe tvrdo nepracoval. Dal si povedať, počúval nás, je to skromný chlapec, keď sme niečo vraveli, prikyvoval hlavou.

Páčil sa mi jeho prístup, ten bol prísľubom, že z neho napokon niečo bude," vraví Anton Tomko, ktorý v tom čase viedol košické áčko.

Do obrannej dvojice dostal kvalitu a skúsenosti v jednom. Martina Štrbáka, ktorý mnoho odohral v zámorí, KHL i v prestížnych európskych ligách.

„Erik mal spočiatku problém so zónovým bránením, Martin neraz zaňho ťahal von horúce gaštany. Ale zlepšoval sa zo dňa na deň. Dnes patrí medzi najlepších v NHL,“ teší Tomka.

Černák sa pobral za more, ale do A-tímu L.A. Kings sa nikdy nedostal. Nadišiel však 27. február 2017 – najdôležitejší deň v jeho krátkom hokejovom živote. Mladík bol súčasťou veľkej výmeny a z veľkého tepla putoval za ešte väčším. Vybrala si ho Tampa Bay!

Netrvalo dlho a stal pevnou súčasťou tímu. Pre spoľahlivosť, tvrdosť i podobu s fiktívnou ruskou postavou Ivana Draga z filmovej série Rocky dostal prezývku Drago.

„Dokonale k nemu pasuje. Je to veľký a silný blondiak – nikoho sa nebojí, pred nikým neuhne. Nemá problém zhodiť rukavice a zastať sa niektorého zo spoluhráčov,“ potvrdil pre Pravdu jeho spoluhráč z obrany Ryan McDonagh.

Tampa Bay sa po roku opäť teší zo Stanleyho pohára Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Jediný gól v piatom finálovom zápase. Ross...

Pochopiteľne, na úvod nič nie je jednoduché. Asistent trénera Todd Richards vraj mal spočiatku pochybnosti, či to nováčik ustojí. Zariskoval a vyplatilo sa.

"Mal výborný tréningový kemp. Niekedy sa však musíte pýtať, či to vydrží. Hráči sa sem dokážu prebojovať, no sú dosť dobrí, aby zostali?

Veľakrát sa sem chlapci dostanú a zažívajú všetko to nasadenie a vzrušenie. Kvalita ligy ich však postupne zoderie. Černák si ale zatiaľ počína dobre," vravel po premiérovej sezóne Richards.

Odvtedy sa slovenský bek už iba zlepšuje.

Tampa Bay Čítajte viac Je rozhodnuté! Černák ako prvý Slovák obhájil Stanleyho pohár

Hokejový milionár

Ryan Callahan je zasa útočník, ktorý vlani ukončil kariéru. Patril však medzi tútorov, ktorí uvádzali Černáka do najlepšej ligy na svete.

„Zbožňujem jeho hru. Na ľade tvrdo pracuje a snaží sa zblokovať, čo sa dá. Ak hráte proti nemu, je pre vás niečo ako tŕň v oku,“ zamyslel sa dlhoročný asistent kapitána v Tampe.

Černák je dnes plnohodnotnou súčasťou Tampy tretiu sezónu v rade. „A pritom má len 24 rokov,“ pripomína Tampa Bay Times.

Nikita Kučerov, Andrej Vasilevskij Čítajte viac Polonahý a pod parou naložil i fanúšikom súpera. Kučerov na tlačovke je hitom

"Najmä tento rok je to jeden z obrancov, proti ktorému by som určite nechcel stáť na ľade.

V tej chvíli je vám totiž jasné, že súboj s vami dohrá až do konca a poriadne vás vytrestá.

Je nepriehliadnuteľný – nie preto, že by dával góly, ale je akýmsi základným kameňom tímového úspechu. Symbol spoľahlivosti," doplnil.

Keď Černáka v roku 2017 generálny manažér Tampy priviedol na Floridu spolu s krajanom Petrom Budajom výmenou za miestneho obľúbenca Bena Bishopa a dva výbery v drafte, mnohí krútili nosom. V robustnom Slovákovi zďaleka nevideli potenciál hodný takéhoto obchodu.

Napokon z toho vypálil skvelý biznis. Z košického rodáka je totiž elitný obranca, pri oslabeniach je doslova nenahraditeľný. „Nebojí sa obetovať žiadnu časť svojho tela, len aby zabránil gólu,“ pripomína Tampa Bay Times.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tampa Bay Lightning (@tblightning)

A čísla z tohtoročného play off to len potvrdzujú. Černák rozdal 66 hitov, zblokoval 26 striel, ďalších 33 vyslal na súperovu bránku. Navyše, v prvom finálovom zápase strelil svoj prvý gól v play off vôbec.

„Černy spravil v tejto sezóne obrovský pokrok. Väčší, ako v minulých ročníkoch,“ zdôrazňuje McDonagh, Černákova dvojička z obrany. „Je to neuveriteľný korčuliar, má skvelé videnie a výbornú strelu,“ pripomína.

Blokuje, čo sa dá

Aj generálny manažér Julien BriseBois si uvedomuje, akú cenu má Slovák pre floridský tím. „Tá je ohromná,“ vraví. Černáka vraj môže tréner postaviť na ľad kedykoľvek a proti komukoľvek s vedomím, že svoju úlohu si splní na jednotku.

Bell Centre Čítajte viac Krvácali, no nevzdali sa. Čakanie Kanaďanov na slávnu trofej pokračuje

BriseBois bol po lanskej sezóne kvôli Černákovi pod tlakom. Z talentovaného obrancu sa stal obmedzený voľný hráč a on musel rýchlo nájsť cestu, ako sa s ním dohodnúť na novej zmluve.

Podarilo sa. Košičan súhlasil s trojročným kontraktom s priemerným ročným zárobkom 2,95 milióna dolárov.

Najväčšou hviezdou v obrane Tampy je stále 30-ročný Švéd Victor Hedman. Aj on si všimol Černákov obrovský progres a má preňho ďalšiu prezývku – Beštia na ľade.

„Je zábavné sledovať, ako rastie. Je taký mladý a stále sa zlepšuje,“ dodal.

Černák vo svojej pomerne krátkej kariére toho stihol už naozaj veľa. Stal sa len tretím Slovákom v histórii, ktorý má na konte minimálne dva Stanleyho poháre.

V minulosti sa to pred ním podarilo Mariánovi Hossovi (2010, 2013, 2015) a Tomášovi Kopeckému (2008, 2010). Žiadny jeho krajan to však nedokázal v dvoch po sebe nasledujúcich sezónach. Prsteň za víťazstvo má dodnes desať hokejistov spod Tatier. Prvým bol Stan Mikita (1961).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Tomko #Erik Černák #Tamba Bay Lightning