Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je rozhodnuté! Černák ako prvý Slovák obhájil Stanleyho pohár

Obranca Erik Černák je prvý slovenský hokejista, ktorý získal Stanleyho pohár v dvoch po sebe idúcich sezónach.

08.07.2021 05:16 , aktualizované: 07:10
Tampa Bay Foto: ,
Hokejisti Tampy Bay pózujú so Stanleyho pohárom.
debata (2)

Jeho tím Tampa Bay Lightning spečatil obhajobu prvenstva víťazstvom nad Montrealom Canadiens 1:0 v piatom zápase finálovej série play off NHL a v priebehu necelých 10 mesiacov získal druhý majstrovský pohár.

Černák sa v menoslove slovenských víťazov druhým prvenstvom dotiahol na Tomáša Kopeckého, ktorý triumfoval v rokoch 2008 a 2010.

Na Mariána Hossu, ktorý sa radoval v rokoch 2010, 2013 a 2015, stráca jedno prvenstvo.

"Je to neuveriteľné. Bude to znieť ako klišé, ale naozaj nemám slov. Dvakrát sme ovládli boje o Stanleyho pohár, prvýkrát po náročnom závere sezóny v bubline a druhýkrát v ročníku, keď sme si zažili vzostupy aj pády.

Naozaj neuveriteľné," komentoval kapitán víťazného mužstva Steven Stamkos na webe NHL.

Tampa Bay sa po roku opäť teší zo Stanleyho pohára Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Jediný gól v piatom finálovom zápase. Ross...

"Ešte takto pred rokom sme nevedeli, ako bude pokračovať sezóna a teraz sa tešíme už z druhého Stanleyho pohára. Neuveriteľné.

S predošlým triumfom sa to nedá porovnať, bolo to za iných okolností.

Teraz nás však veľmi teší, že si to môžeme vychutnať aj s našimi fanúšikmi a pred plnou halou. Je to nádherný pocit," reagoval pre rovnaký zdroj obranca Victor Hedman.

Pred „bleskami“ dvakát za sebou vyhrali Stanleyho pohár hokejisti Pittsburghu Penguins v ročníkoch 2015/2016 a 2016/2017.

Hráči Lightning vybojovali celkovo tretiu majstrovskú trofej (2004, 2020, 2021). O spečatení ich víťazstva v piatom finále rozhodol gól Rossa Coltona z 34. minúty.

"Je to triumf hráčov, to oni to dokázali. Ja som tam iba stál a žuval žuvačku. Bola to ťažká sezóna, v ktorej každý chcel uspieť proti nám, keďže sme vlani získali Stanleyho pohár.

Naše mužstvo je však veľmi silné a vie ako vyhrávať. Tento triumf je veľmi sladký a ťažko porovnateľný s predošlým.

Máme hráčov, ktorí sú hviezdy v očiach fanúšikov, ale pre mňa sú hviezdy všetci. Je fantastické, ako všetci dokázali pracovať pre spoločný úspech.

Pre veľké víťazstvá je dôležité mať v mužstve hráčov ako Patrick Maroon, ku ktorému vzhliadajú mladší hráči," tešil sa tréner Tampy Jon Cooper.

Kouč Tampy Bay Jon Cooper so Stanleyho pohárom. Foto: SITA/AP, Phelan Ebenhack
Jon Cooper Kouč Tampy Bay Jon Cooper so Stanleyho pohárom.

Oporou Lightning bol brankár Andrej Vasilevskij, ktorý si udržal čisté konto.

Rus získal Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off NHL. Gólman majstrovského tímu si v tohtoročných vyraďovacích bojoch päťkrát udržal čisté konto, všetky štyri série ukončil shutoutom.

Dvadsaťšesťročný Vasilevskij mal výrazný podiel na obhajobe Stanleyho pohára.

Brankár Tampy Andrej Vasilevskij s hviezdou... Foto: SITA/AP, Gerry Broome
Andrej Vasilevskij Brankár Tampy Andrej Vasilevskij s hviezdou Montrealu Coreym Perrym.

V play off odchytal všetkých 23 duelov Tampy, ktorú priviedol k 16 víťazstvám, pričom dosiahol úspešnosť zásahov 93,7 percenta a priemer inkasovaných gólov stlačil na 1,90.

Individuálnu trofej si prevzal krátko po konci piateho finálového stretnutia.

Černák odohral vyše 22 minút, dostal jeden menší trest, rozdal štyri „hity“ a brankára Montrealu Careyho Pricea ohrozil tromi strelami.

Slovenský krídelník Tomáš Tatar aj v záverečnom zápase sezóny chýbal v zostave Montrealu.

Colton sa stal siedmym nováčikom v histórii NHL a druhým v tzv. modernej ére, ktorý strelil rozhodujúci gól v záverečnom zápase play off.

Pred ním sa to podarilo v roku 2003 Mikeovi Ruppovi z New Jersey Devils.

Finále play off NHL

Tampa Bay Lightning – Montreal Canadiens 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Gól: 34. Colton (Savard, McDonagh). Rozhodovali: Dwyer, O'Rourke – Cormier, Cherrey, vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 18.110 divákov (vypredané).
Tampa Bay: Vasilevskij – Rutta, Hedman, ČERNÁK, McDonagh, Savard, Sergačov – Kučerov, Point, Palát – Stamkos, Cirelli, Colton – Coleman, Gourde, Goodrow – Joseph, Johnson, Maroon
Montreal: Price – Weber, Chiarot, Petry, Edmundson, Kulak, Romanov – Gallagher, Danault, Toffoli – Caufield, Suzuki, Anderson – Lehkonen, Evans, Byron – Perry, Staal, Armia
konečný výsledok série: 4:1, Tampa získala Stanleyho pohár

Prvá tretina herne patrila Tampe, ktorej hráči boli aktívnejší. Montrealu nedovolili otvoriť skóre ani v 9. minúte, keď hrali po fauloch Ruttu a Černáka v dvojnásobnom oslabení.

Krátko na to ani „blesky“ nevyužili dvojnásobnú presilovku, keď brankár Price viackrát podržal Canadiens. Kanadský tím v druhej časti zvýšil aktivitu, ale bez želaného efektu.

Brankár Tampy Vasilevskij bol pre nich veľká prekážka a jeho spoluhráči zblokovali viacero striel. Prvý, a napokon jediný gól zápasu, priniesla 34. minúta.

Obranca Savard ideálne našiel Coltona, ktorý pred odkrytou bránkou nezaváhal – 1:0. Lightning sa v tretej časti nestiahli do defenzívy a vrátili sa k ofenzívnej aktivite.

Canadiens viackrát v útoku riskovali, ale Vasilevskij i Price podržali svoje tímy. Hráči Montrealu vystupňovali tlak v závere zápasu, ale Caufield trafil v najväčšej šanci hostí iba do žŕdky.

Nikita Kučerov (vľavo) a Andrej Vasilevskij po... Foto: SITA/AP, Phelan Ebenhack
Nikita Kučerov, Andrej Vasilevskij Nikita Kučerov (vľavo) a Andrej Vasilevskij po zisku Stanleyho pohára.

Produktivitu play off opäť ovládol Kučerov

Ruský útočník Nikita Kučerov sa stal s 32 kanadskými bodmi najproduktívnejším hráčom play off NHL 2021.

Zopakoval tým svoje prvenstvo z play off 2020. Od roku 1992 je prvý hráč, ktorý triumfoval v produktivite vyraďovacích bojov v dvoch po sebe idúcich sezónach.

Pred ním dosiahol rovnaký úspech Mario Lemieux z Pittsburghu Penguins, ktorému sa to podarilo v rokoch 1991 a 1992.

Kučerov neodohral v základnej časti 2020/2021 ani jeden zápas a do hry nastúpil až vo vyraďovacích bojoch. V nich patril, rovnako ako v roku 2020, k najvýraznejším lídrom „bleskov.“

V 22 zápasoch dosiahol bilanciu 8 gólov a 24 asistencií a na čele produktivity mal pred druhým Braydenom Pointom 9-bodový náskok.

Úspešné ťaženie Lightning za obhajobou sa premietlo aj do kanadského bodovania play off, keď sa na prvých piatich priečkach umiestnili práve hráči Tampy Bay.

Kanadské bodovanie play off NHL 2021: 1. Nikita Kučerov 32 bodov (8 gólov + 24 asistencií), 2. Brayden Point 23 (14+9), 3. Steven Stamkos 18 (8+10), 4. Victor Hedman 18 (2+16), 5. Alex Killorn (všetci Tampa Bay) 17 (8+9), 6. William Karlsson (Vegas) 16 (4+12), … 32. Erik ČERNÁK (Tampa Bay) 10 (1+9)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Tampa Bay Lightning #Erik Černák