Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľké finále otvoril Černákov gól. Tampa sfúkla Montreal

Hokejisti Tampy Bay vstúpili do finálových bojov NHL víťazstvom nad Montrealom 5:1 a ujali sa vedenia v sérii 1:0.

29.06.2021 05:58 , aktualizované: 08:38
Erik Černák Foto: ,
Erik Černák oslavuje úvodný gól finálovej série proti Montrealu.
debata

Úvodný gól strelil obranca Lightning Erik Černák. Bol to preňho prvý zásah v play off v 46. zápase a vyhlásili ho za tretiu hviezdu duelu.

Dvadsaťštyriročný Černák sa presadil v 7. minúte duelu, keď si nakorčuľoval medzi kruhy a šikovne usmernil prihrávku Ondřeja Paláta. V zápase odohral 19:03 minúty, mal dva plusové body a dve trestné minúty.

Zostrih zápasu, Černákov gól v úvode videa:

Jeho krajan v tíme Canadiens Tomáš Tatar opäť chýbal na súpiske.

Dvoma zásahmi prispel k triumfu Nikita Kučerov, ktorý tiež prihral v závere zápasu na gól Stevenovi Stamkosovi. Tri asistencie dosiahol Brayden Point.

Jediným úspešným strelcom v drese Montrealu bol Ben Chiarot, keď skorigoval v 38. minúte na 1:2.

Erik Černák v úvodnom finálovom zápase NHL Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Obranca Tampy Bay Erik Černák otvára skóre...

Podľa webu NHL má úspešný tím v prvom zápase vo finále veľkú výhodu a od formátu na štyri víťazstvá ( v roku 1939) získal Stanleyho pohár v 75-percentách prípadov (61 z 20).

Montreal nastúpil opäť bez svojho hlavného trénera Dominiqua Ducharma, ktorý je v izolácii od 2. zápasu semifinále, keď mal pozitívny test na COVID-19.

Na lavičku Canadiens by sa mal vrátiť pred tretím zápasom, tím opäť viedol jeho asistent Luke Richardson. Za svojim tímom odletel na Floridu súkromným lietadlom aj fínsky útočník Canadiens Joel Armia, ktorého v pondelok stiahli z covidovej listiny.

USA Hokej NHL Play Off 2. kolo tampa černák Čítajte viac Kanada je bez titulu 28 rokov. Černák ju chce nechať v čakárni

Na zápas však napokon nenastúpil a v zostave ho nahradil Jake Evans. Ten sa vrátil do zostavy prvýkrát po otrase mozgu, ktorý mu v prvom zápase druhého kola play off spôsobil kontroverzným zákrokom útočník Winnipegu Jets Mark Scheifele.

Finále play off NHL – prvý zápas (na štyri víťazstvá):
Tampa Bay – Montreal 5:1 (1:0, 1:1, 3:0) – stav série: 1:0
Góly: 7. ČERNÁK (Palát, Point), 26. Gourde (Colton, Goodrow), 42. Kučerov (Sergačov), 52. Kučerov (Point), 59. Stamkos (Kučerov, Point) – 38. Chiarot (Kotkaniemi, Weber). Rozhodovali: O'Rourke, Charron – Cormier, Murchison, vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 26:19, 15.911 divákov.
Tampa Bay: Vasilevskij – Rutta, Hedman, ČERNÁK, McDonagh, Savard, Sergačov – Kučerov, Point, Palát – Stamkos, Cirelli, Killorn – Coleman, Gourde, Goodrow – Maroon, Johnson, Colton. Tréner: J. Cooper.
Montreal: Price – Weber, Chiarot, Petry, Edmundson, Merrill, Gustafsson – Gallagher, Danault, Lehkonen – Caufield, Suzuki, Toffoli – Anderson, Kotkaniemi, Byron – Perry, Staal, Evans. Tréner: L. Richardson.

Po opatrnom úvode udreli ako prvé „blesky“ a premiérový gól finálovej série mal slovenský podpis.

Černák vyviezol puk do stredného pásma, poslal ho na ľavé krídlo Palátovi, odvážne si nakorčuľoval medzi kruhy, odkiaľ usmernil Palátovu prihrávku ponad lapačku Pricea a rozjasal vypredanú Amalie Arenu.

Obranca Tampy Bay Erik Černák otvára skóre... Foto: SITA/AP, Gerry Broome
Erik Černák Obranca Tampy Bay Erik Černák otvára skóre prvého finále proti Montrealu.

„Bola to skvelá akcia ‚Pallyho‘, výbornú prácu odviedol aj ‚Kuch‘, keď išiel do bránky, stiahol so sebou obrancov a mne sa otvoril priestor. Už som len usmernil puk. Som rád, že sme dali prvý gól,“ povedal Černák podľa nhl.com.

Domáci boli po strelenom góle aktívnejší a mohli pridať aj druhý gól, ale Barclay Goodrow sa nepresadil. Oba tímy sa potom ubránili pri oslabení a úvodnú dvadsaťminútovku vyhrali domáci po góle Černáka 1:0.

V prostrednej časti najskôr pohrozil Chiarot, ale trafil len do žrde Vasilevského bránky. A tak udrelo na druhej strane.

Montreal Canadiens Čítajte viac Montreal hore nohami. Po postupe sa útočilo na policajtov, obavy z rabovania

Price ešte v šanci Stamkosa vytiahol skvelý „semafór“, no v 26. minúte kapituloval druhýkrát, keď po rýchlej akcii tretej formácie vystrelil Blake Coleman a pred brankárom ešte tečoval puk Yanni Gourde.

Vasilevskij potom zlikvidoval šance Shea Webera a Josha Andresona, ale v 38. minúte nemal šancu po dvakrát tečovanej strele Chiarota a Montreal znížil.

Obranca Chiarot si takisto otvoril strelecký účet v play off. Presne po dvoch minútach tretej tretiny však Tampa znovu viedla o dva góly. Kučerov z pravej strany nahodil puk pred bránku, kde si ho nešťastne do vlastnej bránky usmernil zo vzduchu práve jediný strelec Montrealu Chiarot.

Kučerov potom po vyhratom buly Pointa zvýšil spomedzi kruhov v 52. minúte na 4:1 a víťazstvo Lightning spečatil v presilovke typickým spôsobom strelou bez prípravy Stamkos.

Aktualizujeme…

debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Tampa Bay Lightning #Erik Černák