Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pandemická NHL bude o emóciách. A Chárovi v novom drese

V netradičnom termíne, v inom formáte a opäť v akejsi bubline. Ale najdôležitejšie zo všetkého je, že predsa len sa začne. NHL odštartuje dnes v noci ďalší ročník súťaže s tradičnou nálepkou - najlepšia na svete. Aj so slovenskými hokejistami.

13.01.2021 11:30
debata

Brutálna rivalita

Zmeny sa robia zvyčajne vtedy, keď je niečo fádne. Ak opadá záujem a treba ho oživiť. Toto však nie je ten prípad. Zámorská súťaž sa odela do nového šatu pod tlakom okolností.

Severnú Ameriku zasiahol koronavírus azda najtvrdšie, predchádzajúca sezóna sa dohrala neskoro a aj tá nová sa začne s meškaním. Namiesto 82 duelov základnej časti odohrá každý tím iba 56.

Bublina sem, bublina tam, minulý ročník dohrali tímy iba na dvoch miestach – v Edmontone a Toronte. Hráči boli dva mesiace zatvorení v hoteloch a nepoznali nič iné ako svoju izbu a ľadovú plochu.

Podmienky sa tentoraz zvoľnia. Hokejisti budú bývať doma, no tradičný život bez zábran nečakajte. Tímy budú pravidelne testované a zoskupené do štyroch nových divízií.

Najlepší brankári NHL Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
1. Andrej Vasilevskij (Tampa Bay): 204 bodov.

Počas základnej časti sa budú stretávať iba medzi sebou. A tak sa napríklad stane, že diváci uvidia až desať napínavých súbojov o Albertu medzi Calgary a Edmontonom alebo deväťdielny seriál tradičných rivalov Montrealu s Torontom.

Osemkrát na seba narazia v newyorskom derby Rangers a Islanders, v tom pensylvánskom zasa Pittsburgh s Philadelphiou.

Čo to vlastne znamená?

Že absolútna rivalita nenávidených súperov bude v NHL na dennom poriadku a základná časť akousi predĺženou vyraďovacou časťou.

„Bude to 56 stretnutí play off. Je to vzrušujúce pre fanúšikov a baviť to bude aj hráčov. Rivalita sa posunie na úroveň, akú sme tu ešte nikdy predtým nemali,“ vyhlásil generálny manažér NY Islanders Lou Lamoriello.

Chára menil dres

Štyri divízie vedenie NHL zložilo na základe regionálnej príslušnosti. Tak, aby tímy nemuseli veľa cestovať. Tú Severnú napríklad vytvoria výhradne kanadskí účastníci profiligy a hrať budú len medzi sebou.

Retro dresy NHL Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Anaheim Ducks (Mighty Ducks of Anaheim).

Do play off postúpia z každej divízie štyria najlepší. Pokračovať však budú aj naďalej iba vo vzájomných zápasoch, s účastníkom inej divízie sa víťaz stretne až v semifinále.

„Počas sezóny uvidíme veľa napätia, ale to tak býva, keď hráte proti niekomu deväťkrát,“ domnieva sa kouč NY Rangers David Quinn.

„Na trestnej lavici zrejme strávim viac času ako inokedy,“ pridal sa Nick Foligno, kapitán Columbusu.

NHL je známa tvrdými súbojmi, v najbližších mesiacoch svoju povesť zrejme iba zdupľuje.

Fyzickému kontaktu sa nevyhýba ani Zdeno Chára. Najstarší hráč súťaže sa medzi sezónami postaral o najväčšiu prestupovú bombu. Na sklonku roka oznámil, že odchádza do Washingtonu.

Populárnemu veteránovi síce v Bostone ponúkali predĺženie kontraktu, avšak už mu negarantovali dostatočný čas na ľade.

„Je to niečo, čo som musel vyskúšať. Nechcel som, aby som jedného dňa oľutoval, že som nevyužil túto príležitosť. Som extrémne motivovaný, teším sa na novú šancu a nové výzvy,“ vyhlásil po prestupe, ktorý ho spojil s ďalšími dvoma Slovákmi – Richardom Pánikom a Martinom Fehérvárym.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Washington Capitals (@capitals)

Štyridsaťtriročný obranca nemá za sebou dlhú prípravu v hlavnom meste USA. Najprv totiž musel do sedemdňovej karantény v hoteli, na ľad s novými spoluhráčmi sa dostal až medzi poslednými. Podľa všetkého však nezaháľal.

„Samozrejme, chýbal mi ľad a spoluhráči. Ale aj v hoteli som pracoval na tom, aby som zostal vo forme. Za uplynulých dvanásť hodín som zvládol dva tréningy, takže sa cítim v pohode a som si istý, že to bude len a len lepšie,“ vravel minulý týždeň.

A zlé to veru nebolo. Veď hneď v modelovanom dueli skóroval. S gratuláciou k nemu ihneď prikorčuľoval hviezdny Alexander Ovečkin. Mimochodom, je to Rus, ktorý má v tíme kapitánske céčko na drese. Chára ho nosil roky v Bostone.

Boj o miesto

Vo Washingtone vytvorí obranný val s 30-ročným Nickom Jensenom. Tréner Peter Laviolette však zatiaľ neprezradil, či je toto rozhodnutie definitívne.

„Nejaké dvojice sme už sformovali a nechceme to neustále meniť. Som zvedavý, ako im to pôjde. Zanalyzujeme si to a uvidíme.“

Spoluprácu so slovenským obrancom si pochvaľuje aj Jensen, ktorý vyzdvihol Chárovu povahu: „Je to veľká skúsenosť hrať s takým hráčom, ktorý je v lige celú večnosť a má za sebou mnoho významných zápasov. Na ľade si však na neho rýchlo zvyknete. Navyše, je veľmi komunikatívny, takže nie je problém.“

Richard Pánik z Washingtonu ohrozuje brankára... Foto: SITA/AP, Nathan Denette
Richard Pánik Richard Pánik z Washingtonu ohrozuje brankára Islanders Semiona Varlamova.

Podľa posledných správ bude Chára v otváracej zostave Washingtonu spoločne s Pánikom, ktorý sa prebojoval do tretieho útoku.

Mladý obranca Fehérváry bude chýbať – tím ho buď pošle na farmu do AHL, alebo si ho nechá v tzv. „taxi“ zostave, rezerve pre potreby rýchleho povolania hráča do prvého mužstva.

Do skrátených kempov pred začiatkom sezóny sa dostalo iba trinásť Slovákov. Je to výrazne najnižší počet hráčov spod Tatier v histórii samostatnosti, aký kedy zasiahol do prípravného obdobia. Viacero talentovaných mladíkov putovalo kvôli netradičnej situácii priamo do nižších súťaží.

Okrem Cháru s Pánikom majú isté miesto v zostavách už iba Tomáš Tatar (Montreal), Jaroslav Halák (Boston), Erik Černák (Tampa Bay) a Andrej Sekera (Dallas). Trojicu Martin Marinčin (Toronto), Tomáš Jurčo (Las Vegas) a Christián Jaroš (Ottawa) umiestnili kluby v pondelok na waiver listinu, odkiaľ si ich mohli počas najbližších 24 hodín stiahnuť iné tímy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Zdeno Chára #Washington Capitals