Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šnúrky od krvi, muky na letisku. Hráč NHL opísal boj s neurotickou poruchou

Za jedenásť sezón odohral v NHL 632 zápasov, pre problémy s bedrami už s veľkou pravdepodobnosťou žiaden nepridá. Tridsaťjedenročný útočník Colin Wilson poskytol portálu The Player’s Tribune otvorenú spoveď, ktorá zaujala hokejový svet.

04.11.2020 13:00
Colin Wilson Foto: ,
Október 2018. Colin Wilson sa teší z gólu v drese Colorada.
debata

Američan opísal predovšetkým boj s obsedantno-kompulzívnou poruchou (z angl. OCD), ktorá mu zasahovala do života – na ľade i mimo neho.

Neuróza sa navonok prejavovala napríklad pri viazaní šnúrok či pri nástupe do lietadla s tímom. Ťažké útrapy však prežíval najmä vo svojom vnútri.

„Nedá sa jednoducho opísať, aký vplyv to malo na moju kariéru a život. Ovládlo ma to, skoro nadobro zlomilo,“ vraví o psychickom ochorení.

Jeho počiatky siahajú do Wilsonovho detstva.

„Mal som sedem alebo osem rokov, keď sme s rodičmi cestovali autom. Na zadnom sedadle nášho karavanu som sledoval, ako míňame stromy. Počítal som ich – jeden, dva, tri, štyri. Potom som začal odznova. Čím rýchlejšie sme išli, tým rýchlejšie som počítal. Nezdalo sa to nezvyčajné,“ spomína.

V juniorských súťažiach sa objavil strach zo zranení. „Keď som bol na ľade, myslel som na svoje kolená, aj keď som s nimi predtým žiadny problém nemal. V mladosti som mal chronické bolesti slabín a keď som sa zotavil, počas bežných každodenných vecí som urobil drep, aby som sa ubezpečil, že je to už v poriadku,“ pokračuje.

Negatívne myšlienky spustil pocit nedostatku kontroly: „Aktivuje sa vám samostatná časť mozgu. Čo sa týka hokeja, v mladosti som sa nikdy necítil ohrozene. Vyrastal som vo Winnipegu a túžil po NHL, v ktorej hral môj otec i starý otec. Túžil som jedine po tom.“

Na doplnenie: vyrastal v Kanade, no narodil sa v Spojených štátoch v čase, keď jeho otec Carey obliekal dres New Yorku Rangers. Colin si v reprezentačnom drese USA zahral na juniorských šampionátoch a na seniorských MS 2009 vo Švajčiarsku, kde skončili Američania na štvrtom mieste.

Apríl 2015. Colin Wilson sa podpisuje na dresy... Foto: SITA/AP, Mark Humphrey
Colin Wilson Apríl 2015. Colin Wilson sa podpisuje na dresy Nashvillu v šatni tímu.

Jeho obsesia v čase dospievania vychádzala len z pocitu, aby sa stal najlepším hráčom. "OCD v mojom prípade zohralo úlohu v tom, akým hráčom som bol. Viem, že existuje veľa športovcov, ktorý touto neurózou trpia.

Možno sa boja vyhľadať pomoc, pretože navonok „sa im darí“ a nechcú nič zmeniť. Môžem im povedať, že to tak nie je, ale hrozí aj to, že mi neuveria. Aj ja by som sa k tomu postavil podobne," nepopiera.

Po drafte Nashvillom v roku 2008 sa snažil sústrediť len na svoju hráčsku pozíciu a nedať šancu vedľajším vplyvom. Splnenie sna o zámorskej profilige bol úžasný moment nielen preňho, ale aj pre celú jeho rodinu. Nemal tendencie pripúšťať si OCD.

„Vždy som sa snažil skryť všetko, čo by ostatní mohli považovať za chorobnú poverčivosť alebo čudné správanie. V NHL sa to už však nedalo,“ priznal Wilson.

V jeho nováčikovskom roku si ho generálny manažér Predators David Poile spolu so svojím asistentom, tímovým psychológom a rodičmi zavolal a povedal mu, že má OCD.

Colin Wilson na tréningovom kempe Nashvillu... Foto: SITA/AP, Mark Humphrey
Colin Wilson Colin Wilson na tréningovom kempe Nashvillu pred sezónou 2015/16.

Všimli si to pred každým odletom tímu na zápasy.

"Musel som upratať všetok odpad pri našej letiskovej bráne. Vhodiť do koša každý jeden obal či kúsok plastu. Musel som byť posledným pasažierom, ktorý nastúpi do lietadla. Za každú cenu.

Napokon som sa musel porozprávať s pilotmi. O ničom konkrétnom, len prehodiť pár slov. Až potom som sa cítil v lietadle bezpečne," opísal situácie, ktorým čelil roky.

Podľa Wilsona pramenili zo strachu z lietania, ktoré mal odmalička – až prerástli do týchto rituálov: „Všetko sa točilo okolo kontroly situácie. Potreboval som mať pocit, že mám v rukách všetko, čo sa deje.“

Priznal, že nechápe, ako mohol streliť v sezóne 2014–15 dvadsať gólov. „Každý jeden zápas som odohral v takomto stave paniky, OCD začalo preberať všetky súčasti môjho života,“ dopĺňa.

Pri každom striedaní ho ovládal strach, že sa na ľade zraní.

"Alebo som mal pocit, že moje korčule neboli správne uviazané. Musel som zostať v šatni a zaväzovať šnúrky znova a znova. Až kým mi nezačali krvácať ruky. A vždy to bolo len krátkodobé riešenie.

Dlhé roky som mal pocit, že korčuľujem na chodúľoch, pretože mi korčule nikdy nesedeli dokonale. Dostal som sa do hrozného stavu. Ako zviera, ktoré je priviazané a uväznené v kúte. Na ľade som mal pocit, akoby som bol v bezvedomí," zdôveruje sa Wilson.

"Na rozkorčuľovaní som sa zamýšľal nad tým, či diváci vidia moje dorezané ruky z neustáleho preväzovania a všimli si krv na šnúrkach. Alebo moje vačky pod očami, pretože som piatu noc po sebe spal dve hodiny.

Či fanúšikovia vnímajú tú bolesť, ktorú som prežíval, keď som sa snažil nabrať odvahu a povedať trénerovi, že dnes je ten večer, keď toho bolo priveľa a nemôžem hrať," dodáva.

Čo sa týka naznačených problémov so spánkom, ako sám hovorí, neprial by ich ani najväčšiemu nepriateľovi. Počas finále Stanleyho pohára v roku 2017 proti Pittsburghu narazil na dno.

Útočníci s najlepšími schopnosťami v NHL Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Hokejové videnie: Artemij Panarin. Jedným z...

„Môj mozog explodoval. Bol som len škrupinou z osoby, akou som dnes. Asi tri roky predtým, ako som dospel k tomutu bodu, som užíval Xanax a Seroquel, aby by mi pomohli zaspať. Počas play off som začal chodiť na párty, aby som utíšil bolesť. Kombinácie týchto tabletiek s alkoholom a rokov neliečeného OCD… Padol som na dno,“ netají.

Keď Nashville zdolal Anaheim vo finále Západnej konferencie, všetci jeho spoluhráči žiarili, no Wilson túžil po jedinom – ísť domov.

„A vyplakať si oči. Bol som emotívnou troskou. Mal som pocit, že som nehral najlepšie, ako som mohol. Že som dostatočne neprispel k úspechu tímu a to ma privádzalo do šialenstva.“

Vo finále bojov o Stanleyho pohár sa problém prehĺbil: "Išiel som na výpary, hlavu som mal ako v plameňoch. Mal som pocit, že sa zbláznim. Vedel som, že takto nemôžem ďalej žiť. Tím a rodina si všimli, že to nie som ja.

Po sezóne, prehratom finále, som si uvedomil, že jedinou voľbou je skutočné uzdravenie. Síce som sa počas sezóny rozprával s terapeutom, no až skúsenosti v play off ma prinútili pracovať na sebe ešte viac."

Najrýchlejší korčuliari v histórii NHL Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
5. Peter Bondra, 10 gólov - 13 asistencii - 23...

Nashville vymenil Wilsona do Colorada. Vyhľadal alternatívnu pomoc: „To, že sa toľko prípadov duševného zdravia lieči návykovými tabletkami a nezdravým spôsobom, mi nesedelo. Začal som brať psychedeliká a iné podobné lieky, ktoré sa pre mnohých zdajú byť neprístupné. Veľmi mi to pomohlo.“

Uvedomuje si, že slovo psychedeliká môže ľudí odradiť a rozumie tomu. „Táto skúsenosť mi ukázala úplne inú stránku samého seba a dala mi hlboký zmysel pre duchovno. Kontakt s mojou súčasťou, o ktorej existencii som ani nevedel. Cítil som, že to, čo prežívam, je väčšie ako ja. Objavenie tohto odlišného prístupu mi bezpochyby zmenilo život,“ dodáva.

Rovnako ako mu zmenilo život stretnutie so špecialistom na OCD, ktoré mu sprostredkovala hráčska asociácia NHLPA:

„Prvýkrát v živote som sa cítil pochopený. Naučil som sa v sebe rozvíjať pocit súcitu, ktorý som predtým nemal. Vedel som, že OCD nezmizne len preto, že niekto vidí, aké to bolo. Nebudem klamať, každý môj deň je stále ťažký, mám interný alarm, ktorý sa ozve, keď mám pocit, že potrebujem mať veci pod kontrolou. Ale každým dňom je to lepšie.“

Najlepšie zarábajúci hráči v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
224. Jaroslav Halák (Slovensko), kariéra v NHL:...

V decembri minulého roka musel podstúpiť operáciu bedrového kĺbu, ktorá súvisela s jeho predchádzajúcimi problémami so slabinami. Lekári ju museli zopakovať, keďže sa mu dostatočne nezahojila a cítil problémy pri chôdzi.

„Na ľade som nebol veľmi dlho. A neviem, kedy sa mi to podarí. Ak mám byť úprimný, myslím si, že dni mojej hráčskej kariéry sa skončili. Nie som s tým celkom vyrovnaný, ale je to tak,“ neskrýva smútok.

Wilson sa dal na pokračovanie štúdia psychológie v Bostone a a snaží sa pomôcť ľuďom s problémami duševného zdravia. „Chcem, aby ľudia vedeli, že existujú miesta, kde môžu byť sami sebou, kde sa môžu cítiť pochopení a vedieť, že existuje pomoc pre nich. Nemôžeme zostať sami,“ vyzýva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Colorado Avalanche #Nashville Predators #obsedantno-kompulzívna porucha #Colin Wilson