Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Demitra je v hokejovom nebi už 9 rokov. Jeden z pilotov mal falošné papiere

Alexandra Medvedeva vraj nerozhodí kadečo. Desaťročia tvrdého biznisu ho naučili, že život má nielen krásnu, ale aj odvrátenú tvár. Jeho spolupracovníci z Gazpromu či neskôr vo vedení KHL o ňom hovorilo ako o tvrdom chlapíkovi.

07.09.2020 06:00
Pavol Demitra Foto:
Pavol Demitra.
debata (5)

Lenže presne pred deviatimi rokmi sa vtedajší šéf Kontinentálnej hokejovej ligy triasol. Behal mu mráz po chrbte.

Ako účastník súboja medzi finalistami predošlého ročníka KHL – Ufou a Mytišči – vstúpil po 15 minútach prvej tretiny na ľad a mrazivými slovami rozplakal rozvášnenú halu.

„Stala sa obrovská tragédia,“ povedal zjavne rozrušený Medvedev do mikrofónu.

Prítomní diváci i hráči neverili vlastným ušiam, keď Medvedev informoval o páde lietadla s hráčmi Lokomotivu Jaroslavľ.

Bezprostredne po vzlietnutí stroja z letiska Tunošna zahynulo v lietadle Jak-42 43 ľudí vrátane niekdajšieho kapitána slovenskej reprezentácie Pavla Demitru (nar. 29. novembra 1974) či českých hokejistov Jana Mareka, Karela Rachůnka a Josefa Vašíčka.

Vyšetrovanie ukončili v roku 2014 s tým, že pád zapríčinil podľa oficiálnych záverov okrem iného aj nesprávny postup neskúsených pilotov.

Pochybil aj bývalý zástupca riaditeľa leteckej spoločnosti Jak Servis Vadim Timofejev, ktorý bol zodpovedný za organizáciu letovej prevádzky.

„Neriadil sa pravidlami a dovolil posádke letieť nelegálne. Kapitána vymenoval na základe falošných dokladov, druhý pilot nemohol riadiť v tom čase lietadlo Jak-42,“ cituje web championat.com hovorcu vyšetrovacej komisie Vladimira Markina.

Vyšetrovanie vyvrátilo polemiky o tom, že stroj nebol v adekvátnom technickom stave. Potvrdilo však nespôsobilosť oboch pilotov, ktorí okrem nejasností s papiermi mali problémy aj so zdravím.

Animácia pádu lietadla Jak-42.

Jednému našli v krvi stopy po lieku na upokojenie, druhému diagnostikovali chorobu, pri ktorej je jedným z príznakov aj problém s motorikou. Okrem toho vzlietli s rýchlosťou, ktorá bola o 20 kilometrov za hodinu nižšia, ako bolo potrebné.

Navyše, jeden z pilotov sa pri zatiahnutí riadiacej páky k sebe zaprel o brzdový pedál, čo lietadlo ešte viac spomalilo. Obaja piloti mali nedostatočný výcvik. Aj napriek dôkladnému vyšetrovaniu zo strany ruskej vlády, tragédia naďalej vyvoláva otázniky.

Lietadlo sa zrútilo počas odletu do bieloruského Minska, kde Demitra a spol. mali proti miestnemu Dynamu otvoriť sezónu 2011/12. Lietadlo sa zrútilo na brehu Volgy asi kilometer od letiska, z ktorého vzlietlo a explodovalo.

Spomienka na Pavla Demitru v Trenčíne Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Peter Bondra z mužstva Slovak Stars po skončení...

„Bol si hokejovým Bohom na ľade, a do hokejového neba si aj odišiel,“ vravel v smútočnej reči Marián Gáborík v mene bývalých spoluhráčov na poslednej rozlúčke.

Demitra sleduje zhora ich snaženie už deväť rokov…

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Demitra #Lokomotiv Jaroslavľ