Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halákov heroický výkon nestačil, Boston končí. Kouč: Chytil všetko, čo mohol

Pre hokejistov Bostonu sa sezóna NHL skončila. V dramatickom piatom zápase semifinále Východnej konferencie podľahli Tampe Bay 2:3 po dvojnásobnom predĺžení. Bruins nepomohol ani výborný výkon brankára Jaroslava Halák (32 zákrokov z 35 striel) a asistencia kapitána Zdena Cháru, z postupu sa tak teší obranca Lightning Erik Černák.

01.09.2020 06:05 , aktualizované: 09:58
Jaroslav Halák, Torey Krug Foto: ,
Brankár Bostonu Jaroslav Halák a obranca Torey Krug po inkasovaní gólu v druhom predĺžení zápasu s Tampou Bay.
debata (6)

Duel rozuzlil v 95. minúte švédsky obranca Victor Hedman a zabezpečil svojmu tímu víťazstvo 4:1 na zápasy. Využil clonenie Pata Maroona a prekonal Haláka strelou od ľavého kruhu.

„Je to skvelý pocit. Tvrdo sme dnes pracovali a sme šťastní, že ideme ďalej,“ povedal pre nhl.com Hedman, ktorý strelil v play off už päť gólov.

„Blesky“ postúpili do finále konferencie štvrtýkrát zo šiestich sezón. Súperom Tampy Bay v konferenčnom finále bude víťaz série New York Islanders – Philadelphia, „ostrovania“ vedú 3:1 na zápasy.

Pre Boston, ktorý získal Prezidentskú trofej pre najlepší tím základnej časti a minulý rok bol vo finále Stanleyho pohára, sa tak sezóna skončila.

Skóre duelu otvoril v 25. minúte strelecky disponovaný Ondřej Palát, keď tečoval strelu Kevina Shattenkirka. Český útočník napol sieť v štvrtom zápase play off za sebou, čo pred ním v drese Tampy dokázali len Steven Stamkos (2015, 2018), Vincent Lecavalier (2007) a Martin St. Louis (2003).

Boston vyrovnal po českej spolupráci Davida Krejčího s Davidom Pastrňákom, ale Anthony Cirelli v tretej dvadsťminútovke ďalším tečom zvýšil na 2:1 pre Lightning. Bruins udržal v hre o postup Krejčí, keď dve a pol minúty pred koncom riadneho hracieho času vyrovnal na 2:2.

Nahodenie Cháru sa od Palátovej hokejky odrazilo ku Krejčímu a pred ním už zívala prázdna bránka. Boston vyslal na bránku súpera 47 striel, ale v bránke „bleskov“ opäť žiaril Andrej Vasilevskij.

„Sme sklamaní, myslím si, že sme dnes boli lepším tímom. Chceli sme dostať sériu do šiesteho zápasu a potom by sa mohlo stať všeličo. Škoda, mali sme na to,“ povedal tréner Bostonu Bruce Cassidy.

Súboj Slovákov pre Černáka, Tampa vyradila Boston Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Zákrok Jaroslava Haláka z Bostonu proti Tampe Bay.

Tampa zvládla duel aj bez svojej najväčšej hviezdy Nikitu Kučerova, ruského krídelníka v prvej tretine zasiahol nešťastne hokejkou do tváre Chára, za čo dostal dvojnásobný menší trest.

Kučerov zostal krátko ležať na ľade a potom zamieril do šatne. Na začiatku druhej tretiny sa vrátil do akcie, ale necelých sedem minút pred druhou sirénou opäť zmizol v útrobách štadióna a už sa na ľad nevrátil.

„Prísť o ‚Kucha‘ tak skoro bola veľká rana pre náš tím. Klobúk dolu pred našimi útočníkmi, že to zvládli. Som na nich hrdý a takisto aj na Vasilevského, ktorý chytal opäť famózne,“ dodal Hedman.

Tréner Tampy Jon Cooper dúfa, že na konferenčné finále, ktoré sa uskutoční už v Edmontone, bude Kučerov pripravený.

Victor Hedman (77) sa teší zo spoluhráčmi z... Foto: SITA/AP, Frank Gunn
Victor Hedman Victor Hedman (77) sa teší zo spoluhráčmi z Tampy z postupového gólu v druhom predĺžení.

Halák predviedol niekoľko skvelých zákrokov, ale ani jeho dobrý výkon napokon Bostonu nestačil. Pri ani jednom z troch gólov nemal šancu, nedostal ani jeden lacný gól, ako sa mu to stalo v predchádzajúcich zápasoch play off.

„Chytil všetko, čo mohol,“ povedal tréner Cassidy na adresu slovenského brankára. Viac ako 26 minút bol na ľade Chára, ktorý si okrem druhej asistencie v tohtoročnej nadstavbe a 52. v kariére, pripísal plusový bod, dve strely a štyri trestné minúty.

Obranca Lightning Černák odohral necelých 26 minút s bilanciou jeden mínusový bod a jedna strela. Na konte mal aj päť zblokovaných striel.

„Sme teraz všetci smutní, ale na druhej strane vôbec neľutujem, že sme prišli do bubliny a bojovali o Stanleho pohár. Ak by bolo treba, spravil by som to znova,“ uzavrel Krejčí.

Päťgólová úvodná tretina

V semifinále Západnej konferencie sa Colorado udržalo v hre o postup, keď v noci na utorok zvíťazilo v piatom dueli nad Dallasom s Andrejom Sekerom 6:3 a znížilo stav série na 2:3.

Colorado strelilo v súboji o udržanie sa v sérii s Dallasom päť gólov v prvej tretine, čo je najviac v klubovej histórii v play off a znížilo stav série na 2:3.

Hokejisti Avalanche dali štyri góly v priebehu dvoch minúť a 36 sekúnd, čo je tesne za rekordom v play off. O sekundu rýchlejšie strelili štyri góly hráči Montrealu Canadiens v roku 1944 proti Torontu Maple Leafs.

Víťazstvo „lavín“ vychytal Michael Hutchinson, ktorý vo svojom prvom štarte v play off od začiatku zápasu zaznamenal 31 zákrokov. Prví dvaja brankári Colorada Pavel Francouz a Philipp Grubauer neboli pripravení na zápas.

„Výborný pocit, mám už dlhú kariéru, ale až teraz som sa dočkal prvého štartu v play off. Som rád, že to vyšlo, od malička snívam o tom, že si zachytám vo finále bojov o Stanley Cup,“ povedal 30-ročný Hutchinson.

Návrat medzi žŕdky vôbec nevyšiel brankárovi Dallasu Benovi Bishopovi, ktorý nastúpil prvýkrát od 20. augusta. Z 19 striel dostal štyri góly a ešte v priebehu prvej tretiny ho nahradil Anton Chudobin.

Gól a asistenciu zaznamenal útočník Colorada Nathan MacKinnon a bodoval tak vo všetkých trinástich zápasoch play off tejto sezóny. Klubový rekord už prekonal, teraz atakuje na najlepšie zápisy NHL.

Aktuálne je jeho výkon štvrtý najlepší v histórii, viac zápasov za sebou bodovali len Bryan Trottier (18 zápasov za New York Islanders v roku 1981), Mark Messier (14, Edmonton Oilers, 1988) a Bobby Orr (14, Boston Bruins, 1970).

Andrej Sekera bol na ľade 12 minút a 48 sekúnd a zaznamenal mínusku. Séria pokračuje šiestym zápasom v noci na štvrtok (2.00 SELČ).

2. kolo play off NHL

Semifinále Východnej konferencie
Tampa Bay – Boston 3:2 po dvojnásobnom predĺžení (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0, 1:0) – konečný výsledok série: 4:1
Góly: 25. Palát (Shattenkirk, Coleman), 53. Cirelli (Hedman, Point), 95. Hedman (Shattenkirk, Point) – 33. Pastrňák (Krejčí, Bergeron), 58. Krejčí (CHÁRA, Clifton). Brankári: Vasilevskij – HALÁK, strely na bránku: 35:47.
HALÁK kryl 32 z 35 striel, CHÁRA (obaja Boston) 0+1

Semifinále Západnej konferencie
Colorado – Dallas 6:3 (5:0, 1:2, 0:1) – stav série: 2:3
Góly: 5. Bellemare (O'Connor, Nieto), 12. Burakovsky (Rantanen, Makar), 13. MacKinnon (Compher, Graves), 14. Kadri (Ničuškin, Landeskog), 15. Rantanen (Girard, Burakovsky), 39. Burakovsky (MacKinnon) – 28. Pavelski (Janmark, Gurianov), 38. Heiskanen (Gurianov, Hintz), 55. Benn (Gurianov, Heiskanen). Brankári: Hutchinson – Bishop (14. Chudobin), strely na bránku: 41:34.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tampa Bay Lightning #Zdeno Chára #Jaroslav Halák #Boston Bruins