Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aliancia za rôznorodosť už rieši hokej. Modrým čiaram odzvonilo

Odložením zopár zápasov play off sa možno protestné akcie v NHL neskončia. Ba možno naopak, hokej čaká malá revolúcia. A tí, ktorí ho majú radi taký, aký je, nech si dajú niečo na upokojenie. Za všetko môže Aliancia za rôznorodosť.

29.08.2020 14:04
Steel aréna, Košice Foto: ,
Ilustračné foto
debata (16)

Tá okrem iného združuje niekoľkých černošských hokejistov. Od NHL teraz žiada kroky na podporu protestov proti rasizmu. Hráčov chce pri rozkorčuľovaní obliecť do čiernych dresov, rovnaký odtieň majú mať aj zvyčajne modré čiary na ľade.

Hnutie vystupňovalo svoje požiadavky po nedávnej streľbe na Afroameričana v štáte Wisconsin. Navyše, veľa ľudí kritizovala NHL za to, že s krokmi na podporu černochov príliš otáľa.

„Černošská komunita naďalej čelí skutočne bolestivým skúsenostiam. NHL i NHLPA (hráčska asociácia) si uvedomujú, že k nastoleniu sociálnej spravodlivosti je ešte potrebné odviesť veľa práce.“

S tým chce pomôcť Aliancie za rôznorodosť. Na jej čele je Akim Aliu, niekdajší hráč Banskej Bystrice, ktorý rozpútal vlani na jeseň búrku, keď po jeho obvinení z dávnych rasistických poznámok rezignoval tréner Calgary Bill Peters.

Najlepší hokejisti klubov NHL Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Arizona Coyotes - Shane Doan.

Spoločne s ním sú v spolku napríklad Evander Kane, Matt Dumba či Nazem Kadri. Predovšetkým oni volali po prerušení NHL po vzore iných líg. Po splnení tejto požiadavky však prišli s ďalšími návrhmi, ako by mohla hokejová súťaž prispieť k odstráneniu rasizmu v spoločnosti.

Podľa informácií kanadského novinára Ricka Westheada spolok žiada, aby mali hráči pri rozkorčuľovaní čierne dresy, z ktorých bude vystupovať svetlé logo tímu a znak Aliancie za rôznorodosť.

Znak Aliancia chcú jej zástupcovia presadiť aj na ľadovú plochu. Navyše žiadajú aj úpravu modrých čiar, ktoré by mali mať dočasne čiernu farbu. V takomto prípade by však mohol byť problémom čierny puk, ktorý by splýval.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #rasizmus #Aliancia za rôznorodosť