Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý hráč, ešte lepší človek. Dobrák Hossa naučil Chicago vyhrávať

Ešte aj teraz sa v štáte Illinois traduje, že práve on naučil Chicago vyhrávať. Keď sa na tom zhodnú klubové legendy ako Tony Amonte, Patrick Kane, Jonathan Toews či slávny kouč Joel Quenneville, niečo na tom bude.

25.06.2020 06:57
1. Marián Hossa Foto: ,
Marián Hossa odohral v Chicagu 8 sezón.
debata (1)

Marián Hossa sa po predčasnom konci kariéry v roku 2017 kvôli zdravotným problémom dočkal obrovskej pocty. V stredu ho vybrali z viacerých kandidátov do Siene slávy NHL, kam ho slávnostne uvedú 16. novembra v Toronte.

„Zaslúžil si si to,“ napísal na twitteri niekdajší spoluhráč Duncan Keith. „Jeden z najlepších hráčov i ľudí na ľade,“ pridal sa niekdajší obranca Brent Sopel.

Štyridsaťjedenročný trojnásobný víťaz Stanleyho pohára so Chicagom (2010, 2013 a 2015) sa v Sieni slávy NHL objaví spoločne s Jaromom Iginlom, Kevinom Lowom a Dougom Wilsonom. Hossovi sa to podarilo hneď v premiérovom roku, kedy sa mohol o túto poctu uchádzať.

„Je to pre mňa obrovská česť a veľa to pre mňa znamená. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí za mňa hlasovali. Hokej mi v živote mnoho dal a som vďačný za takéto uznanie,“ povedal pre stránku NHL.

Kariéra Mariána Hossu Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Trojica nerozlučných kamarátov z Trenčína -...

V zámorí niet pochybností o správnosti tohto kroku. Viacero expertov pripomenulo niekoľko kľúčových faktov, pre ktoré niekdajší hráč Dukly Trenčín, Ottawy, Atlanty, Pittsburghu, Detroitu a Arizony patril medzi favoritov tohto výberu.

„Je nielen jedným z najlepších hráčov, ale aj najmilejších ľudí, akých poznám. Bolo mi cťou, že som sa mohol od teba učiť,“ napísal Andrew Shaw. „Skvelý spoluhráč, ešte lepší človek,“ pokračoval Kane.

Hossa odohral v NHL 1309 zápasov základnej časti, s bilanciou 525 gólov a 609 asistencií. V play off nastúpil na 205 duelov.

Strelil 52 presných zásahov, na 97 prihral. Viac bodov vo vyraďovacej časti v tomto období získali len hviezdy Penguins – Sidney Crosby a Jevgenij Malkin.

Je jediným hráčom NHL, ktorý hral tri roky za sebou vo finále Stanleyho pohára za tri rôzne tímy – Pittsburgh, Detroit a Chicago

Hossa patrí medzi šiestich hráčov histórie – po boku Wayna Gretzkého, Marka Messiera, Jaromíra Jágra, Bretta Hulla a Steva Yzermana – ktorí mali minimálne pätnásť sezón s dvadsať a viac gólmi a osem sezón play off s minimálne desiatimi bodmi.

„Naučil nás vyhrávať. Robil to príkladne. Nech ste mu povedali čokoľvek, spravil to. Bránil, vracal sa, bol na správnom mieste, vybojoval jeden puk za druhým, strieľal dôležité góly. Veľa takých komplexných hráčov nenájdete,“ priznal Quenneville.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Chicago Blackhawks