Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Inde by zarobil viac, bol by jednotka. Halák vysvetlil, prečo podpísal s Bostonom

Jaroslav Halák (34) má také kvality, že by mohol byť vo viacerých tímoch NHL brankárska jednotka. On však vypočul volanie srdca a rozhodol sa ešte jeden rok zostať v Bostone. Mienka redaktora klubového webu Bostonu zrejme zrkadlí aj názor väčšiny fanúšikov či už tímu Bruins alebo slovenského hokeja.

03.05.2020 09:33
Jaroslav Halák Foto: ,
Jaroslav Halák (vpravo) vytvoril s Tuukkom Raskom zohranú brankársku dvojičku.
debata (1)

Halák sa v piatok dohodol s Bruins na novom ročnom kontrakte v hodnote 2,25 milióna dolárov. V prípade, že v ďalšej sezóne odchytá aspoň 10 stretnutí, zarobí si s bonusom až 3,5 milióna USD.

Podľa 34-ročného brankára však peniaze neboli hlavný faktor pri rokovaniach o kontrakte, na trhu s voľnými hráčmi by mu iné kluby ponúkli ešte lepšie finančné podmienky.

„Keď mi klub ponúkol ročnú zmluvu, nemal som nad čím váhať. Celá organizácia, moji spoluhráči i fanúšikovia sú úžasní,“ uviedol Halák vo videu zverejnenom na oficiálnom webe „medveďov“.

„Hrať za Bruins, klub z originálnej šestky, je vždy niečo výnimočné. V tíme som zažil kopec zábavy, skvele si rozumiem s ‚Tuukksom‘ (prvým brankárom Tuukkom Raskom), aj s ostatnými spoluhráčmi. Sme ako jedna rodina.“

V Bostone sa cíti spokojný, preto by rád s mužstvom zaútočil na Stanleyho pohár, ktorý mu v zbierke úspechov zatiaľ chýba. V minulom ročníku boli Bruins k jeho zisku blízko, v play off sa s Raskom v bránke dokázali prebiť až do finále, v ňom však v rozhodujúcom siedmom súboji prehrali so St. Louis Blues.

Šancu zabojovať o slávnu trofej môže mať Halák v tejto sezóne, ak ju po koronakríze dokončia, ďalšiu bude mať v ročníku 2020/21.

„Máme nedokončenú prácu. Tou je, samozrejme, Stanley Cup. Vlani nás od neho delil jediný zápas. Verím, že túto sezónu budeme môcť dohrať,“ dúfa Halák.

Boston má podľa neho výborne zložený tím: „Nerád prehrávam. Už ako malé dieťa som nenávidel prehry. A týmto tímom máte šancu vyhrať každý zápas.“

Generálny manažér Don Sweeney označil Haláka za hráča, na ktorého sa môže kedykoľvek spoľahnúť. "Jaro sa etabloval ako chlap pre každú situáciu. Tuukka Rask mal niekoľko zranení v rôznom čase a Jaro ho vždy výborne zastúpil.

Spolu s trénerom Bruceom Cassidym sme názoru, že nie je dôležité, kto nastúpi v našej bránke. Vždy sa môžeme spoľahnúť bez ohľadu na zápasy doma, vonku či meno súpera," pochválil Haláka Sweeney, cituje ho oficiálny portál NHL.

V stále neukončenej sezóne 2019/20 sa Halák v pozícii dvojky v Bostone dostal na ľad dokopy v 31 zápasoch, u jeho fínskeho kolegu Tuukku Raska, dlhodobej jednotky v bránkovisku, to bolo 41-krát. Aj tento neveľký rozdiel svedčí o tom, že Halák nie je klasická dvojka, skôr rovnocenná náhrada jednotky.

A myslí si to aj drvivá väčšina fanúšikov Bruins. Aspoň tých, ktorí sú aktívni na sociálnych sieťach. Od zverejnenia informácie o predĺžení zmluvy s Halákom sa až doteraz len na facebooku objavilo pri tomto statuse viac než 9400 „lajkov“ a vyše 600 zväčša súhlasných komentárov.

„Sme privilegovaní tým, že máme dve brankárske jednotky. Stále mám pocit, že Jaro by mal byť skutočný prvý brankár, lebo Tuukka nie je taký stabilný. Teraz už len aby sa zase začal hrať hokej,“ napísal fanúšik Brian Garnett.

„Mám ho veľmi rád a nerozumiem tomu, prečo nedostal aspoň trojročnú zmluvu. Keď sa rozbehne sezóna, bude pre nás veľmi dôležitý,“ pridal názor na slovenského gólmana Alan Brown.

Ďalší dvaja fanúšikovia Bostonu Matthew Martin a Jami Anderson sa zhodli, že „toto je veľké ocenenie pre úžasného brankára. Halák je určite viac ako len obyčajný náhradník.“ Sean Stewart má na veci jasný názor: „Jaro a Tuukka sú najlepší brankársky tandem v NHL. A skúste mi to niekto vyvrátiť…“

Čoskoro 35-ročný Halák sa v aktuálnej sezóne stal 74. brankárom v histórii NHL, ktorý odchytal minimálne 500 zápasov (medzitým ich má už 520, v play-off pridal ďalších 30 stretnutí). Dosiahol to počas 14 sezón v najprestížnejšej hokejovej lige sveta v dresoch Montrealu, St. Louis, Washingtonu, New York Islanders a Bostonu.

V ročníku 2019/20 dosiahol priemery 2,39 inkasovaného gólu a úspešnosť zákrokov 91,9%. S tromi shutoutmi mu patrí ôsma priečka v tejto štatistike.

„Dosahuje lepšie čísla ako dvadsať iných brankárov, ktorí sú jednotkami svojich tímov. Nečudujme sa však, lebo on odchytá oveľa viac ako priemerný náhradník v NHL,“ všimol si ďalší fanúšik Bruins Josh Allen.

„Ak je pravda, že Tuukka Rask zvažuje koniec kariéry, Jaro by mohol byť potom v Bostone jasná jednotka,“ prognózujú ďalší podporovatelia Bruins. Z početných reakcií na sociálnych sieťach vyplýva, že držiteľ 50 shutoutov v NHL má u väčšiny fanúšikov Bruins status hviezdy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Jaroslav Halák #Boston Bruins