Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kúsok chleba, pizza a krídelká. Keď deti pospali, Hašek čaroval

Bol to zápas, na aký jeho priami aktéri do smrti nezabudnú. Hoci v ňom padol jediný gól, zapísal sa medzi najpamätnejšie v dejinách NHL.

27.04.2020 18:15
Dominik Hašek Foto: ,
Dominik Hašek pri vyradení jeho čísla v Buffale v januári 2015.
debata

V úvodnom kole play off ročníka 1993/1994 na seba – okrem iných – narazili aj New Jersey Devils a Buffalo Sabres.

Oba tímy sa pýšili výnimočnými brankármi. Medzi tromi žŕdkami New Jersey kraľoval Martin Brodeur, v tíme súpera Dominik Hašek.

Ako stena

A tak aj vyzerala mimoriadne dramatická séria. Viac ako tri góly videli diváci len v dvoch zo siedmich zápasov. Najmä šiesty z nich bol galapredstavením gólmanov.

Oba tímy nastupovali na duel za stavu 3:2 pre Devils, ktorí mali postupový mečbal. Na ľade panovala nervozita, čakalo sa na prvý gól. Kto vtedy vedel, že príde po neuveriteľne dlhom čase…

Dominik Hašek. Foto: SITA/AP, David Duprey
Dominik Hašek Dominik Hašek.

„Dominik nemal v predošlom zápase svoj deň. Inkasoval štyri góly (z 34 striel, pozn.). Keď som ho však uvidel pred ďalším duelom, bol som si istý, že nás znovu podrží. Videl som na ňom, že je v ohromnej pohode,“ spomína na okamihy z roku 1994 Wayne Presley, útočník Buffala.

Nemýlil sa. Český brankár, ktorého charakterizovali osobitý štýl i maska na hlave, bol ako stena.

Rozhodlo štvrté predĺženie

Diváci v Buffalo Memorial Auditorium videli množstvo šancí. Oba tímy vyslali na bránku rovných 120 streleckých pokusov. Domáci 50, hostia 70.

Brankári však boli neprekonateľní. Čarovali lapačkami, vyrážačkami, medzierku nenašli strelci ani medzi ich betónmi. Puk do bránky nie a nie dostať.

Čas plynul, tretina striedala tretinu – prvá, druhá, tretia. Prvé predĺženie, druhé, tretie. Gól neprichádzal.

„Zápas trval tak dlho, že počas prestávok som pociťoval hlad. Potreboval som mať niečo v ústach. Pýtal som si kúsok chleba, trochu džúsu. Skrátka som chcel niečo jesť,“ vraví Hašek pre buffalonews.com.

Jeho žiadosti vyhoveli. „Počas prestávok prichádzala do šatne pizza,“ hovorí vtedajší krídelník Buffala Jason Dawe. „V tom čase ste už v meste nemohli kúpiť nič iné, len krídelká alebo pizzu. Oboje chutili skvelo, my sme sa rozhodli pre zdravšiu alternatívu – pizzu,“ smeje sa s odstupom času Bobby Holík, vtedajší center New Jersey.

Zostrih zo zápasu.

Po zápase však dobrú náladu rozhodne nemal. Rozhodnutie prišlo vo štvrtom predĺžení, keď Brodeura prekonal domáci Dave Hannan.

Šťastný strelec šiel po 125 minútach hry okamžite na kolená – od radosti i únavy. Tribúny, na ktorých v tom čase spali desiatky detí, jasali.

A oslavovali hrdinu – Dominika Hašeka. No len dva dni. V rozhodujúcom zápase totiž Sabres podľahli Devils na ich ľade 1:2 a s play off sa lúčili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Buffalo Sabres #New Jersey Devils #Martin Brodeur #Dominik Hašek