Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gretzky lamentoval, Ovečkin oslavoval. Legendy si to rozdali v NHL

Súboj hokejových velikánov Wayna Gretzkého a Alexandra Ovečkina v populárnej virtuálnej hre NHL 20 nemal víťaza.

23.04.2020 13:31
Ovečkin. Foto:
Alexander Ovečkin s Waynom Gretzkým.
debata

Pôvodne plánovali odohrať na konzolách Xbox sériu na dva víťazné zápasy, ale nestalo sa. Po tom, čo Gretzky ovládol prvý súboj 5:4 po predĺžení a v druhom dominoval Ovečkin 4:1, sa obaja rozhodli ďalej nehrať.

Hokejová zábavka najproduktívnej­šieho hráča histórie NHL so súčasným kráľom strelcov profiligy mala aj benefičný podtón.

Podarilo sa vyzbierať viac než 40-tisíc USD, ktoré rozdelia pre Edmonton Food Bank a fond MSE Foundation Feeding the Frontlines poskytujúci stravu lekárskej komunite v Severnej Amerike v čase pandémie koronavírusu.

Obaja aktéri prispeli sumou 10-tisíc USD, fanúšikovia ďalšími šestnástimi tisíckami. Stretnutie bolo streamované v stredu večer prostredníctvom kanálu Twitch.

Wayne Gretzky. Foto: SITA/AP, AMBER BRACKEN
Wayne Gretzky Wayne Gretzky.

„My dvaja nie sme veľmi dobrí v tejto hre. Verím však, že tí, čo nás sledovali, mala z toho poriadnu zábavu. A že sa dobre na nás pobavili,“ uviedol 59-ročný Wayne Gretzky, cituje ho portál NHL.

„Spotil som sa ako počas reálneho zápasu,“ vtipkoval 34-ročný Ovečkin. Obaja tak trochu podvádzali, lebo mali pri sebe aj výkonnejších asistentov.

Kanaďanovi pomáhali synovia Ty a Trevor, po boku Rusa stál John Casgrande, ktorý je v organizácii Capitals expertom na e-športy pod značkou Caps Gaming a na svetovom šampionáte dokonca skončil druhý.

Napínavý bol najmä prvý zápas oboch hviezdnych aktérov. Gretzky dlho viedol, ale 2,8 s pred koncom riadneho hracieho času Ovečkin gólom v oslabení vyrovnal na 4:4. V predĺžení v čase 18:42 min Gretzky strelil víťazný gól, potom si dali obaja prestávku.

V druhom zápase sa obávaný ruský „snajper“ odpútal od kanadského súpera už v prvej tretine, keď po štrnástich minútach viedol 2:0. „Asi som vytrejdoval nesprávneho syna,“ reagoval Gretzky na nepriaznivé skóre.

Gretzky je absolútna legenda hokeja v krajine, kde sa tento šport zrodil. Podľa mnohých najlepší center histórie stále je alebo bol majiteľom 64 rôznych rekordov NHL vrátane počtu gólov (894), asistencií (1963) a bodov (2857).

Ako hráč Edmontonu štyrikrát zdvihol nad hlavu Stanleyho pohár, deväťkrát sa stal majiteľom Hartovej trofej pre najužitočnejšieho hráča a až desaťkrát vyhral Trofej Arta Rossa pre najproduktívnej­šieho hráča súťaže.

Na druhej strane Ovečkin je momentálne ôsmy v rebríčku najlepších strelcov NHL so 706 gólmi, za Gretzkým teda zaostáva o 188 zásahov.

Pred dvoma rokmi ako kapitán Washingtonu zdvihol nad hlavu slávny Stanleyho pohár. Ovečkina ocenili trofejou Mauricea Richarda určenej pre najlepšieho strelca základnej časti NHL osemkrát, čo je rekordné číslo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Wayne Gretzky #Alexander Ovečkin