Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obdiv zo zámoria: Chára najlepší kapitán Bruins, Pálffy i Demitra by dnes žiarili viac

Nicklas Lidström, Daniel Briere, Daniel Alfredsson, Saku Koivu, Oli Jokinen či Mats Sundin. A v tejto elitnej spoločnosti aj kapitán Bostonu Zdeno Chára.

19.04.2020 16:34
Zdeno Chára Foto:
Zdeno Chára.
debata

Internetový portál the Score sa rozhodol určiť najlepších kapitánov jednotlivých tímov NHL počnúc sezónou 2000/2001 a Chára sa ocitol medzi najlepšími spomedzi tímov Atlantickej divízie.

Do úvahy sa brali tímové úspechy ako aj popularita hráča a jeho charakter. Špecializovaný web slovaknhl.sk upozornil na to, že Chára prevýšil svojich predchodcov Jasona Allisona a Joea Thorntona.

„Keď sa Zdeno Chára v roku 2006 stal súčasťou organizácie Bruins, okamžite mu venovali aj dres s písmenom C. Hneď v prvej sezóne klub pod jeho vedením nepostúpil do play off, ale potom to už nebolo nič iné iba úspech,“ skonštatoval portál thescore.com.

Zdeno Chára. Foto: SITA/AP, Carlos Osorio
Zdeno Chára Zdeno Chára.

„Chára priviedol Boston desaťkrát do play off, raz k víťazstvu v Stanleyho pohári a celkovo trikrát do finále. Vo väčšine štatistík zostáva na prvom mieste medzi obrancami Bruins klubová legenda Ray Bourque, Chárov vplyv bol však obrovský. Chára je vysoká hrozba pre súperov na ľade, ale mimo neho sa mení na jemného obra a takého skvelého lídra, akým len môže byť,“ doplnil The Score.

Štyridsaťtriročný Chára je aktuálne najstarší aj najdlhšie pôsobiaci kapitán v NHL. V histórii Bostonu bol dlhšie slúžiaci kapitán ako Chára iba Ray Bourque (1985 – 2000). Chára ho ešte môže prekonať.

Slováci na čele rebríčka

Web slovaknhl.sk priniesol aj pohľad novinára z the Score Josha Wegmana na sezóny 1997/98 až 2003/04, ktoré označujú aj ako éru mŕtveho puku. Dôvodom je vtedajší herný štýl profiligy a pravidlá komplikujúce generovanie ofenzívy.

Zoznam 10 korčuliarov, ktorých tvorivosť a talent by boli v tom čase ubíjané a dnes by mohli žiariť viac, má výrazný slovenský rukopis. Na prvých dvoch miestach figurujú hneď dvaja hokejisti spod Tatier – Žigmund Pálffy a Pavol Demitra.

Spomienka na sezónu 2005/2006. Žigmund Palffy... Foto: SITA/AP, TERRY GILLIAM
Žigmund Palffy, Sidney Crosby Spomienka na sezónu 2005/2006. Žigmund Palffy (vľavo) v drese Pittsburghu pred spoluhráčom Sidneym Crosbym.

„Pálffy nepatril len medzi najtalentovanejších útočníkov svojej generácie, ale bol aj jedným z najmenej docenených hráčov všetkých čias,“ uviedol Wegman a upozornil aj na predčasný koniec rodáka zo Skalice v NHL pre zranenia ramena.

Expert k Demitrovi napísal:

„Nebol príliš žiarivý, ale bol veľmi rozumný a šikovný. Vrchol zažil v ročníku 2002/03, v ktorom si vytvoril osobné maximum s 93 bodmi vo veku 28 rokov. Slovenský krídelník trochu ťažil z toho, keď sa hra otvorila v ére po výluke, ale vtedy už bol na zlej strane tridsiatky. Nanešťastie, v roku 2011 zomrel pri zrútení lietadla Lokomotivu.“

Ďalšími hráčmi zo spomínaného výberu sú Markus Näslund, Alexej Kovaľov, Patrik Eliáš, Sergej Samsonov, Steve Sullivan, Sandis Ozolinš, Bryan Berard a Oleg Tverdovskij.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Pavol Demitra #Žigmund Pálffy