Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cesta za lepším ja. Agresora vyhnal z NHL rasizmus, mieri do Ruska

Nie je to tak dávno, čo pokojný život hokejového sveta trochu "rozhýbal" škandál, ktorého iniciátorom bol hráč Akim Aliu.

17.04.2020 13:45
Bill Peters Foto: ,
Bill Peters.
debata

Ten spätne obvinil trénera Billa Petersa z rasizmu a agresivity, čo známeho kouča stálo miesto v klube NHL Calgary Flames. K niekdajšiemu hráčovi extraligovej Banskej Bystrice, ktorý sa narodil v Nigérii a okrem kanadského vlastní aj ukrajinský pas, sa pridali aj ďalší hokejisti a kritiku Peters neustál. Prevalili sa aj podobné činy ďalších trénerov a tí mali minimálne čo vysvetľovať.

Bill Peters si po vynútenom odchode z Calgary už našiel novú prácu – v nasledujúcej sezóne povedie v ruskej KHL tím Avtomobilist Jekaterinburg. Podľa Akima Aliua je dobré, že skúsený kormidelník dostane druhú šancu.

Akim Aliu (vpravo) odohral za Banskú Bystricu v... Foto: SITA, Martin Havran
Akim Aliu Akim Aliu (vpravo) odohral za Banskú Bystricu v sezóne 2017-18 deväť zápasov.

„Minulosť máme za sebou a sústrediť by sme sa mali na budúcnosť. Hokej je šport pre všetkých. Verím, že každý si zaslúži druhú šancu. Podľa mňa každý môže nájsť vo svojom vnútri odpustenie a môže sa zmeniť k lepšiemu, ak na sebe pracuje,“ uviedol Aliu pre AP ako reakciu na novú prácu Petersa. Neskôr tieto slová napísal aj na twitteri.

Akim Aliu doplnil, že pozorne sleduje vývoj situácie v zámorskom hokeji v spomenutej kauze, vyšetrovanie Petersa stále prebieha. „Budem bojovať za rovnaké podmienky dostupné pre všetkých bez ohľadu na rasu či etnikum,“ poznamenal hokejista.

Bill Peters v stredajšom videokonferenčnom hovore s ruským médiami uviedol, že z celej situácie sa snaží vziať si čo najväčšie ponaučenie. „Myslím si, že s pribúdajúcim časom sa všetci meníme, stávame sa lepšími verziami samých seba. A ja nie som iný,“ povedal kanadský tréner.

debata chyba
Viac na túto tému: #Akim Aliu #Bill Peters