Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trénoval som ako Rocky Balboa. Američanov som slovenčinu nenaučil

Má za sebou premiérový rok v zámorí. Keď Róbertovi Lantošimu (24) v klube naznačili, že sezóna sa skončila, neváhal a ponáhľal sa na Slovensko.

15.04.2020 16:47
Lantoši hokej MS Foto: ,
Róbert Lantoši (vpravo) v drese Slovenska na MS 2019.
debata

Odvtedy trávi jeden deň ako druhý. Tréning strieda oddych a otázky sú preňho aspoň chvíľkovým rozptýlením. „Žiaden problém, krátky rozhovor je vítaná zmena. Teraz sa aj tak veľa robiť nedá. Všetky športoviská sú zatvorené. Dostal som od klubu tréningový plán a tak sa ho snažím plniť,“ smeje sa útočník farmárskeho klubu Providence Bruins v AHL.

Čo prevláda v hráčovi po sezóne bez konca?

Pocit nedokončenej práce. Predsa len, predstavoval som si to inak. Ale nič sa nedá robiť, hokej nie je taký dôležitý ako zdravie celej spoločnosti. Ľudia sa chcú postarať o seba i svoje rodiny, na šport by dnes aj tak nemali chuť.

Ale vy ju s bilanciou 31 kanadských bodov v 50 zápasoch zrejme máte…

Na prvú sezónu to bolo celkom fajn, nie? Pred sezónou by som to určite bral. Za more som šiel s čistou hlavou, ako nedraftovaný hráč som nemal čo stratiť. V Amerike mi pomohlo veľa ľudí, aj preto som sa tam tak rýchlo usadil.

AHL je predsieňou NHL, vládne v nej obrovská súťaživosť. Je zákerná?

Občas sa tam vyskytne zákrok na hranici, alebo zvláštny náraz, ktorý európsky hokejista neočakáva, ale inak to nie je nič dramatické. AHL je zmesou rôznych hráčov aj štýlov, nájdete tam takých, ktorí vedia skvele narábať s pukom, ale aj tých, ktorí ho len nahodia a šprintujú za ním.

Róbert Lantoši bol súčasťou slovenskej... Foto: TASR, Martin Baumann
Róbert Lantoši Róbert Lantoši bol súčasťou slovenskej reprezentácie na domácich MS 2019.

Na čo ste si najdlhšie zvykali?

Na úzke klzisko. Všetko je na ňom rýchlejšie, hráč má oveľa menej času. Potrebuje dynamickejšie rozmýšľať i reagovať. Menšia plocha tak pomáha rozvíjať aj technické zručnosti. O nižších zámorských ligách sa možno vraví, že sú to súťaže pre hromotĺkov, ale nie je to tak. Napokon, v AHL je veľa hráčov, ktorí už nazreli aj do NHL.

Ako sa s vami rozlúčili po sezóne?

Všetko sa zomlelo vo veľkom zhone. Po zápase som prišiel na tréning a v hale mi povedali, že mám ísť domov a čakať na ďalšie informácie. Následne mi oznámili, že sa mám správať tak, ako keby bol koniec sezóny. Rýchlo som sa zbalil a odletel domov na Slovensko. Medzitým mi však ešte stihli povedať, že majú záujem o predĺženie spolupráce. Teraz je už iba na agentoch, aby pripravili finálnu dohodu. V Amerike chcem zostať aspoň dva alebo tri roky. Vyskúšať, či sa mi podarí prebojovať do NHL.

V jednom útoku ste hrali aj s krajanom Petrom Cehlárikom. Znamená to, že na ľade znela aj slovenčina?

Samozrejme, s Čechmi sme vytvorili skvelú partiu, keď sme boli v akcii, rozprávali sme sa iba materinským jazykom. Pravda, v šatni platia iné pravidlá – keď bol vedľa nás zámorský hráč, ihneď sme preladili na angličtinu. Mimochodom, všetci tvrdili, že náš jazyk je veľmi komplikovaný, radšej sa nechceli učiť žiadne slovíčka.

Najproduktívnejším hráčom Providence bol Jack Studnicka. Jeho priezvisko znie veľmi slovansky…

Pýtal som sa ho na to. Má slovenské korene, tuším jeho babka alebo dedo pochádzali od nás. Po slovensky však nevedel ani mäkké f.

Zaujímal sa o našu krajinu?

Vôbec. Američania sú iné typy ľudí, takéto veci neriešia.

Z Providence to máte do Bostonu iba hodinu autom. Chodievali ste aj na duely NHL?

Videl som iba jeden, keď za mnou prišiel otec. Na viac nebol čas. Ale mesto som stihol spoznať, dokonca aj zápas NBA s legendárnymi Celtics som si pozrel.

Bolo cítiť aj v Providence, ako veľmi si organizácia váži Zdena Cháru?

Pravdaže, je to neskutočne silná osobnosť. Zažil som ho v predsezónnom kempe – keď sa niečo riešilo, ihneď šli za ním. V tíme má jednoznačne najväčšiu autoritu.

Nebojíte sa, že koronakríza za oceánom tak skoro neodznie a vy si budete musieť hľadať nový džob?

Problém majú zatiaľ všetci. Šport je v kríze a bude ho treba rozbehnúť. Keď si ľudia hokej vyžiadajú, vedenie ligy spraví všetko preto, aby sa hralo.

Ako si krátite tieto dni?

Dostal som od klubu plán a tak sa ho snažím plniť. Nič iné ani robiť nemôžem. Pred pár týždňami som bol na chate v karanténe a keď nám bola zima, rúbal som drevo – trénoval som ako Rocky Balboa.

Bola na druhý deň aj svalovica?

Až tak veľa som ho zasa nenarúbal (smiech).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AHL #Zdeno Chára #Boston Bruins #Róbert Lantoši #koronavírus