Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štyria Slováci v prvej stovke draftu? Nie je to znamenie silnej generácie

Hoci hlavnou otázkou zostáva dohratie prerušenej sezóny, pre hokejovú NHL je dôležitý aj blížiaci sa draft. Výber mladých talentov sa uskutoční koncom júna v Montreale. Centrálny skautský úrad minulý týždeň zverejnil záverečný renking. Dobrou správou pre slovenský hokej je prognóza, že do najlepšej stovky by sa mohli dostať aj štyria rodáci spod Tatier.

13.04.2020 18:35
ČR SR Ostrava hokej MS20 štvrťfinále Slovensko... Foto: ,
Slovenským hokejistom predpovedajú najlepší draft NHL od roku 2004.
debata (1)

Posledný bol Daňo

Najväčšie šance spomedzi Slovákov má 17-ročný Martin Chromiak. Talentovanému krídelníkovi pridelili v rebríčku hokejistov pôsobiacich v Severnej Amerike 30. miesto. To by pri predpoklade, že sa pred rodáka z Ilavy dostane niekoľko hráčov z Európy, mohlo znamenať draftovú pozíciu v 2. kole.

Chromiak začal túto sezónu v Dukle Trenčín. Pre mnohých bolo prekvapením, že sa nedostal do nominácie národného tímu do 20 rokov pre MS v Česku na prelome rokov.

Martin Chromiak (vpravo) začal sezónu v Dukle... Foto: SITA, Tomáš Somr
Martin Chromiak Martin Chromiak (vpravo) začal sezónu v Dukle Trenčín.

Krátko potom odišiel do zámorskej juniorskej Ontario Hockey League, kde obliekal dres Kingstonu Frontenacs. Veľmi dobrými výkonmi (33 kanadských bodov v 28 zápasoch) sa dostal do povedomia skautov.

"O Chromiakovi som mal prehľad, keď hral v Trenčíne. Podrobnejšie som ho prestal sledovať, keď odišiel do zámoria. Mám informácie, že odchod do Kanady mu prospel a zlepšil svoju výkonnosť. Bol by som, samozrejme, veľmi rád, ak by po ňom niektorý z klubov siahol už v 1. kole.

Prvokolového hráča sme od čias Marka Daňa nemali. Ak by sa tak stalo, bolo by to dobré pre neho i pre celý slovenský hokej," vraví bývalý reprezentant Oto Haščák, ktorý pôsobí v pozícii skauta pre klub New York Rangers.

Okrem Chromiaka majú šancu na účasť medzi najvyššie vybranými aj útočník Oliver Okuliar, brankár Samuel Hlavaj a obranca Samuel Kňažko. Pre porovnanie, Česi majú v stovke iba jednu nádej – krídelníka Jana Myšáka na 34. priečke.

„Toľko predpokladaných Slovákov v najlepšej stovke je dobrá správa, ale nemyslím si, že je to znamenie extra silnej generácie. Verím, že generálni manažéri si vyberú čo najväčší počet našich mladíkov. Bude zaujímavé sledovať, v akom kole sa dostanú na rad,“ pokračuje Haščák.

Očakávanou jednotkou draftu má byť kanadský útočník Alexis Lafreniere, ktorý na MS v Česku získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča turnaja.

Alexis Lafreniére počas kanadských osláv titulu... Foto: SITA/AP, Ryan Remiorz
World Juniors Russia Canada Hockey Alexis Lafreniére počas kanadských osláv titulu na MS hráčov do 20 rokov.

„Na 90 percent je isté, že Alexis pôjde z prvého miesta. Hovoria o ňom ako o kompletnom hráčovi. Má potrebnú výšku, výborné korčuľovanie i kvalitné hokejové myslenie. Keby bol Európan, možno by som o jeho prvom mieste trochu pochyboval. Avšak ako Kanaďan je takmer istý prvý výber. Je to veľmi kvalitný hokejista, o tom nie je pochýb,“ zdôrazňuje Haščák.

Ide o peniaze

Profiligový kolotoč sa pre pandémiu koronavírusu zastavil 12. marca. Pokračovanie sezóny je zatiaľ v nedohľadne, hoci zo zámoria prúdia informácie o májovom reštarte.

"Počúvame rôzne správy. Ako jedno z dejísk sa spomína Severná Dakota, kde by sa hralo bez divákov. Situácia sa neustále vyvíja. Ani šéfovia NHL nevedia, ako to celé dopadne. Sú pod tlakom televíznych spoločností, s ktorými má liga podpísané zmluvy na mamutie sumy.

Ak sa má sezóna dohrať bez divákov, tak je zrejmé, že ide najmä o peniaze," tvrdí Haščák. Draft ohrozený nie je. Stanovený dátum 26. a 27. júna zatiaľ platí, definitívne ho ešte musí potvrdiť vedenie ligy.

Oto Haščák. Foto: TASR, Martin Baumann
Oto Haščák Oto Haščák.

"Dohratie sezóny je prednejšie, o drafte sa zatiaľ veľmi nerozpráva. Situácia v súvislosti s nákazou koronavírusu nie je najmä v USA vôbec dobrá. Veľmi zasiahnutý je predovšetkým New York. Draft sa má uskutočniť v Montreale, ktorý je od New Yorku vzdialený necelých 600 kilometrov.

Predpokladám, že by sa konal prostredníctvom telekonferencie či skypu. Avšak, ešte zostáva relatívne dosť času. Za dva mesiace sa všetko môže zmeniť," myslí si Haščák.

Hráči z NHL tak naďalej zostávajú v neistote. Hoci nemôžu spoločne trénovať na ľade, musia sa pripravovať na možný reštart sezóny.

„Spoločné tréningy sú zakázané, hráči trénujú samostatne doma. Od kondičných koučov dostali individuálne tréningové plány. Keď kompetentní rozhodnú, že sa ide hrať, hokejista musí byť v pozore. Nezostane priestor na otázky, či je hráč pripravený, alebo nie. NHL je v prvom rade tvrdý biznis,“ dodáva Haščák.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Oto Haščák #draft NHL #Martin Chromiak