Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dokázal čokoľvek. Velikán Gordie Howe sa po 801. góle rozlúčil s NHL

V zámorskej NHL odohral neuveriteľných 26 sezón, z nich 25 za Detroit a ďalších šesť pridal vo WHA. Štyrikrát vyhral slávny Stanleyho pohár, šesťkrát bol najproduktívnejším hráčom NHL a rovnako šesťkrát získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča sezóny. Legendárny hokejista Gordie Howe odohral posledný zápas v profilige presne pred 40 rokmi. Strelil v ňom aj gól s poradovým číslom 801.

06.04.2020 22:11
debata
Gordie Howe (na snímke z roku 1963) v drese... Foto: SITA/AP
Gordie Howe Gordie Howe (na snímke z roku 1963) v drese Detroitu Red Wings.

Jeho rekordy v počte presných zásahov, asistencií (1049) a bodov (1850) dokázal prekonať až Wayne Gretzky, stále je však druhý najlepší strelec a štvrtý najproduktívnejší hráč histórie ligy. Howe zároveň drží ligové maximum v počte odohratých stretnutí (1767), sezón a zároveň je suverénne najstarším hráčom, ktorý v lige nastúpil (52 rokov).

Vo svojom rozlúčkovom zápase 6. apríla 1980 sa symbolicky presadil proti Detroitu, v ktorom odohral takmer celú kariéru.

Rodák z Toleda v Ohiu nastúpil v NHL vo svojej poslednej sezóne za Hartford už ako starý otec a o sedemnásť rokov neskôr vykorčuľoval – už vo veku 69 rokov – na ľad na jedno striedanie za Detroit Vipers v nižšej súťaži IHL.

Legendárny pravý krídelník bol nie len vynikajúcim strelcom a výborným technikom, ale aj riadne tvrdým chlapíkom. Veď v NHL nazbieral 1685 trestných minút a vôbec sa nebál zhodiť rukavice.

Práve vďaka nemu sa do hokejovej hantírky dostalo nové spojenie hetrik Gordieho Howa, ktorý zahŕňa gól, asistenciu a bitku v jednom stretnutí. Paradoxne, sám Howe sa "svojím“ hetrikom predviedol počas dlhej a úspešnej kariéry len dvakrát. No viac trestných minút než bodov nazbieral až v jedenástich sezónach.

Gordie Howe. Foto: SITA/AP, Andrew Eccles
Gordie Howe Gordie Howe.

O tom, prečo hral často tvrdo, porozprával vo svojej autobiografii. "Nedovoľ nikomu, aby na teba hádzal špinu, lebo to bude robiť neustále. To mi povedal otec, keď som bol ešte malý chalan,“ priblížil. V nováčikovskej sezóne sa pobil toľkokrát, že mu tréner Jack Adams povedal: "Už viem, že sa vieš pobiť. Môžeš mi teraz ukázať, že vieš hrať aj hokej?“

Dlho netrvalo a všetci v lige vedeli, že mladík z Detroitu hokej ozaj hrať vie. "Dokáže čokoľvek,“ reagoval útočník Montrealu Maurice Richard.

Howa si budú všetci pamätať nie len pre jeho výnimočnosť na ľade, ale aj mimo neho. Podieľal sa na mnohých charitatívnych programoch. Jeho manželka Colleen založila nadáciu Howe Foundation, ktorej cieľom bolo zlepšenie podmienok na život pre deti z chudobných rodín a ich šanca dostať sa do hokeja. V roku 2007 mu postavili bronzovú sochu pred vchodom do Joe Louis Arena v Detroite.

Zomrel 10. júna 2016, v deň pohrebu fenomenálneho boxera Muhammada Aliho, vo veku 88 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Detroit Red Wings #Gordie Howe