Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Vrecková raketa. NHL oplakáva legendu, ktorá získala rekordných 11 Stanley Cupov

Jedenásťkrát zdvihol nad hlavu Stanleyho pohár pre víťaza zámorskej hokejovej NHL a dvakrát sa stal strelcom rozhodujúceho gólu vo finále play off. V piatok vo veku 84 rokov zomrel legendárny útočník Montrealu Canadiens Henri Richard - mladší brat Maurica Richarda, po ktorom je pomenovaná trofej pre najlepšieho strelca profiligy.

06.03.2020 23:00
Henri Richard Foto:
Henri Richard so Stanleyho pohárom v máji 1973. Montreal vo finále zdolal Chicago.
debata

Informáciu priniesol oficiálny web NHL.

Henri Richard bol rodákom z Montrealu a celú profesionálnu kariéru spojil s tamojšími Canadiens. Premiéru v najprestížnejšej súťaži sveta absolvoval v ročníku 1955/56 a posledný duel odohral v sezóne 1974/75. S „Habs“ zažil najúspešnejšie obdobie klubu, v tíme plnil aj úlohu kapitána.

V NHL odohral počas dvadsiatich sezón 1258 zápasov v základnej časti, čo je najviac v klubových dejinách. Nazbieral v nich 1046 bodov a strelil 358 presných zásahov.

„V hlave som mal vždy len to, aby som hral za Canadiens a po boku brata Maurica. Každý mi hovoril, že ak budem nastupovať popri ňom, budem pociťovať tlak, ale ja som nikdy žiaden necítil. Prišiel som do tímu ako 19-ročný a Montreal mal vtedy viacerých skvelých hráčov. Okrem Maurica to boli aj Jean Beliveau, Bernard Geoffrion, Doug Harvey alebo Jacques Plante v bránke,“ zaspomínal si v minulosti Henri Richard, ktorého v roku 1979 uviedli do Hokejovej siene slávy.

O tucet rokov neskôr sa stal súčasťou Kanadskej športovej siene slávy a zaradil sa aj medzi sto najlepších hráčov histórie NHL podľa vedenia súťaže. Pre jeho nízku postavu ho volali „Vrecková raketa“.

Hoci bol Henri Richard často v tieni slávnejšieho brata Maurica, ktorý zomrel ešte v roku 2000, viac prvenstiev v zámorskej profilige doteraz nikto nezískal. V rámci všetkých severoamerických športových súťaží dosiahol rovnako 11 titulov ešte Bill Russell v basketbalovej NBA s Bostonom Celtics.

debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Henri Richard