Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejový kolos sa roztáča. S deviatimi Slovákmi

Stovky zápasov, dlhé presuny a obrovské peniaze. Veľká tradícia a skvelá organizácia. V hokeji nič lepšie neexistuje. Zámorská súťaž - NHL - v noci na štvrtok odštartuje novú sezónu.

02.10.2019 10:56 , aktualizované: 15:46
Alex Pietrangelo Foto: ,
Kapitán St. Louis Blues Alex Pietrangelo s vytúženým Stanleyho pohárom.
debata

Časy, keď Slovensko malo v tejto lige štyri desiatky hráčov, sú preč. Z hviezd zostal už iba Zdeno Chára. Okrem neho by od úvodu malo zasiahnuť do hry ďalších osem rodákov spod Tatier. Predpokladá sa však, že počas sezóny k ním pribudnú ďalšie mená.

Na čakačke v AHL

Pozíciu medzi brankárskou dvojicou Bostonu si udržal Jaroslav Halák, ktorý vlani kryl chrbát jednotke Fínovi Tuukovi Raskovi. Zdá sa však, že v štáte Massachusetts už natoľko nepočítajú s Petrom Cehlárikom, ktorého klub umiestnil na listinu nechránených hráčov. Keďže po ňom nesiahol žiadny iný tím, Boston ho poslal do nižšej súťaže, AHL. Rovnaký osud stretol aj Marka Daňa z Columbusu.

Okrem nich budú v AHL čakať na príležitosť aj brankár Adam Húska (NY Rangers), obranca Christián Jaroš (Ottawa) a útočníci Marián Studenič (New Jersey) či Martin Pospíšil a Adam Ružička z Calgary.

Naopak, v predsezónnom kempe Washingtonu sa mimoriadne darilo iba 19-ročnému Martinovi Fehérvárymu. Odborníci predpokladali, že mladý Bratislavčan nastúpi aj na úvodný zápas proti úradujúcemu šampiónovi St. Louis (hralo sa v noci na dnes, pozn.) v prvej obrannej dvojici.

„Zaslúžil si miesto v prvom tíme. Neviem, či si ho ponecháme v mužstve celú sezónu, uvidíme, ako sa bude jeho hra ďalej vyvíjať. Chceme urobiť to najlepšie pre neho a dať mu šancu byť úspešný,“ povedal na adresu slovenského reprezentanta generálny manažér Capitals Brian MacLellan.

Po boku hviezdy

Veľký reštart kariéry má pred sebou aj Tomáš Jurčo. Šikovný útočník, ktorý vlani laboroval s vážnym zranením a sezónu napokon odohral v dvoch kluboch AHL, sa predviedol v kempe Edmontonu.

V príprave dokonca dostal šancu v jednom útoku s hviezdnym Connorom McDavidom. 26-ročný Košičan však mal aj tentoraz smolu – deň pred začiatkom súťaže jeho zamestnávateľ na twitterovom účte uviedol, že Jurčo podstúpi nešpecifikovanú lekársku procedúru, pre ktorú nebude môcť nastúpiť na úvodný zápas.

„Ukázal správny prístup. Je zrejmé, že sa chce dostať do prvého tímu. Je to šikovný hokejista. Góly strieľal aj v AHL, bude zaujímavé sledovať, či dokáže pravidelne skórovať aj na úrovni NHL,“ ocenil Jurča tréner Edmontonu Dave Tippett.

Jednotkou NHL draftu 2019 sa stal Jack Hughes... Foto: SITA/AP, JONATHAN HAYWARD
NHL draft Hughes Jednotkou NHL draftu 2019 sa stal Jack Hughes (v strede).

Medzi opory tímov by mali patriť aj Andrej Sekera (Dallas), Tomáš Tatar (Montreal) a mladík Erik Černák z Tampy Bay, ktorý si pevné miesto v zostave vybojoval v skvelej lanskej sezóne. Leto je obdobím prestupov, trejdov a podpisovania nových zmlúv. Richard Pánik tak putoval z Arizony, v ktorej sa mu nie veľmi darilo, do hviezdami nabitého Washingtonu. O miesto v zostave Toronta sa pobije Martin Marinčin, ktorý na úvod dostane šancu v tretej obrannej línii.

Najváženejším Slovákom v NHL aj naďalej zostáva Zdeno Chára. V zámorí aktuálne niet staršieho hráča, akým je tento veterán z Trenčína. Vysoký obranca je aj najdlhšie slúžiacim kapitánom v profilige – Boston Bruins vedie už od sezóny 2006/2007.

Chárových 1500

Amerika je o číslach a štatistikách. Ak ste na vrchole rebríčka, história na vás nezabudne. Chára má jeden veľký míľnik na dosah. Štyridsaťdvaročný bek doteraz absolvoval v základnej časti NHL 1485 zápasov a len pätnásť štartov mu chýba k tomu, aby sa stal 21. hokejistom, ktorý má na konte aspoň 1500 stretnutí.

Kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára. Najstarší... Foto: SITA/AP, Michael Dwyer
Zdeno Chára Kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára. Najstarší hráč NHL.

Ak sa nič mimoriadne neudeje, v najbližších týždňoch prekoná v tomto ukazovateli aj legendárneho Wayna Gretzkého (1487), Phila Housleyho (1495) a Mika Modana (1499). Najviac – 1787 – ich odohral Gordie Howe. Na to, aby ho Chára dobehol, by musel v zámorí odohrať minimálne ďalšie štyri sezóny.

Slovák tvrdí, že profesionálny hokej chce hrať do 45 rokov, ale či vydrží, je otázne. „Nie som presvedčený o tom, že sa mu to podarí. Predsa len, roky sa nedajú zastaviť ani keď sa voláte Zdeno Chára,“ zamyslel sa na konci júna pre Pravdu americký novinár Matthew Porter z denníka Boston Globe.

Nech je to už tak či tak, veterán má pred sebou veľkú úlohu. Vlani doviedol Boston do finále Stanleyho pohára, v siedmom zápase napokon trofej nevybojoval. Po záverečnom klaksóne povedal: „Nezostáva nám nič iné, ako vstať a ísť ďalej. Niekedy vás takéto pády urobia ešte silnejšími. Verím, že toto mužstvo má potenciál vrátiť sa späť do finále a úspešne to dokončiť.“

Zloženie NHL

Východná konferencia

  • Atlantická divízia: Boston, Buffalo, Detroit, Florida, Montreal, Ottawa, Tampa Bay, Toronto
  • Metropolitná divízia: Carolina, Columbus, New Jersey, NY Islanders, NY Rangers, Philadelphia, Pittsburgh, Washington

Západná konferencia

  • Pacifická divízia: Anaheim, Calgary, Edmonton, Vegas, Los Angeles, Arizona, San Jose, Vancouver
  • Centrálna divízia: Chicago, Colorado, Dallas, Minnesota, Nashville, St. Louis, Winnipeg

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #St. Louis Blues