Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mikitu zabil hokej. Kto bude ďalší?

Stále je to tabu, o ktorom nik nechce nahlas hovoriť. S faktom, že hokej je tvrdý šport plný osobných súbojov a fyzických stretov, súhlasia všetci. Ale aby mal jeden z najpopulárnejších športov zabíjať?

28.09.2019 09:30
Stan Mikita, 1996 Foto: ,
Stan Mikita v spoločnosti legiend Chicaga so Stanleyho pohárom v marci 1996.
debata (6)

Legendárny hokejista Stan Mikita, ktorý daroval svoj mozog na výskumné účely, trpel na sklonku života chronickou traumatickou encefalopatiou (CTE). Toto neurodegeneratívne ochorenie vzniká v dôsledku opakovaných úrazov hlavy.

Slovenskému rodákovi diagnostikovali aj demenciu s Lewyho telieskami. Kombinácia týchto dvoch ochorení podľa štúdie Bostonskej univerzity viedla k úmrtiu víťaza Stanleyho pohára z roku 1961.

Bez helmy

Mikita odohral v NHL 22 sezón – všetky výhradne za Chicago Blackhawks. Je držiteľom viacerých klubových rekordov, nedávno ho zaradili medzi sto najlepších hráčov histórie NHL. Zomrel vlani v auguste vo veku 78 rokov.

O jeho talente vedeli všetci, no nie každý tušil, že patril k vyznávačom tvrdej hry. Nekompromisný útočník sa nebál zhodiť rukavice, počas prvých piatich rokov v profilige zaznamenal za sezónu sto a viac trestných minút.

Stan Mikita (20. 5. 1940 - 7. 8. 2018) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
9. Stan Mikita, 7 gólov - 12 asistencii - 19 bodov

Zrejme si poviete, že v porovnaní so štatistikami terajších hokejistov to nie je vysoké číslo, ale je tu jeden zásadný rozdiel – Mikita odohral väčšinu kariéry bez helmy.

Nárazy na mantinel, údery do hlavy, otrasy mozgu – rodák z obce Sokolče, ktorú zatopili pri vybudovaní priehrady Liptovská Mara, toho musel znieť skutočne dosť.

„Ak chceme pochopiť procesy, ktoré vplývajú na mozog, treba aspoň v jednoduchosti poznať mechanizmy kraniocerebrálnych úrazov. Mozog sa nachádza v lebke, v ktorej je ešte obalený mozgovým obalom, tvrdou plenou a tu si akoby leží vo vodnej posteli likvoru, čo je mozgovomiešna tekutina,“ vysvetľuje zástupca prednostu Neurochirurgickej kliniky LF UK, SZU a UNB v Bratislave MUDr. Martin Novotný.

VIDEO: Profil Stana Mikitu

Ak chce laik pochopiť, čo sa deje s mozgom pri údere do hlavy, postačia mu základné fyzikálne znalosti.

"Pri úraze hlavy sa uplatňujú veľmi zjednodušene dva základné fyzikálne mechanizmy – posuvný a akceleračný. Pri prvom dochádza ku vzájomnému kontaktu hlavy a druhého telesa, s ktorým si vzájomne odovzdávajú kinetickú energiu. Sily sa prenášajú z jedného telesa na druhé, v tomto prípade ide o priamy kontakt hlavy s iným telesom – napríklad úder do hlavy.

Akceleračný úraz vzniká bez priameho nárazu hlavy na iné teleso. Úlohu tu zohráva akcelerácia a decelerácia, voľný pohyb mozgu v intrakrániu a interakcia mozgu a lebky. Mechanizmy sa môžu medzi sebou kombinovať. Takto potom vznikajú zmeny na mozgu, ktoré je možné klasifikovať ako komócia, kontúzia a kompresia či difúzne axonálne poranenie," pokračuje odborník.

Meniaca sa osobnosť

Nosenie ochrannej prilby sa v NHL stalo povinným až pred štartom sezóny 1979/80. Veľa hráčov dlho považovalo helmu za zbytočnú a obmedzujúcu. Mikita bol jedným z prvých, ktorí ju začali nosiť pravidelne.

Hoci technológia pri výrobe ochranných prvkov sa neustále posúva vpred, ani tá najkvalitnejšia prilba vás pred úrazmi dostatočne neochráni.

Ešte bez prilby. Stan Mikita prekonáva brankára... Foto: SITA/AP
Stan Mikita, 1965 Ešte bez prilby. Stan Mikita prekonáva brankára NY Rangers Eddieho Giacomina v novembri 1965.

„Helma síce čiastočne dokáže ochrániť pred priamym kontaktom s druhým telesom, avšak keď zoberieme v úvahu kombináciu mechanizmov pri úrazovom deji, tak to nie je dostatočná ochrana. Jedinou prevenciou je úplne sa vyhýbať kontaktu,“ upozorňuje Novotný.

Daň za lukratívne zmluvy v špičkových kontaktných športoch je vysoká. Zranenia hlavy majú vplyv nielen na fyzické, ale aj psychické zdravie.

„Opakované stredne ťažké poranenie mozgu vedie k rozvoju CTE a to sa prejaví v zmenách v správaní sa. Podľa priateľov a rodiny sú jedinci podráždenejší, nahnevaní či ľahostajní. Samovraždy sú menej časté. U jedincov sa vyskytujú poruchy kognitívnych funkcií, napríklad občasné poruchy pamäte. Neskôr sa môže objaviť porucha pohybu napr. parkinsonizmus, rečové a okohybné poruchy či ojedinele demencia,“ dodáva Novotný.

Úrazy hlavy a poranenia mozgu sú v hokeji bežné, ale stále to nie je nič v porovnaní s americkým futbalom. Nedávny výskum ukázal, že u viac ako sto hráčov Národnej ligy amerického futbalu (NFL) bola po ich smrti zistená CTE.

Aaron Hernandez v drese New England Patriots v... Foto: SITA/AP, Winslow Townson
Aaron Hernandez Aaron Hernandez v drese New England Patriots v októbri 2010. Jeho stav bol najťažším prípadom CTE.

Jedným z nich bola aj ofenzívna hviezda tímu New England Patriots Aaron Hernandez. Ten v roku 2017 spáchal samovraždu, zatiaľ čo si vo väzení odpykával trest za vraždu. Mal len 27 rokov. Experti v oblasti medicíny sa neskôr vyjadrili, že jeho stav bol najťažším prípadom CTE, objaveným u niekoho takého mladého, ktorý by výrazne ovplyvňoval rozhodovanie, úsudok a kognitívne schopnosti.

Lekári teraz dúfajú, že športovci a šéfovia NHL či NFL nebudú pred situáciou naďalej zatvárať oči a aktívne sa zapoja do riešenia problému.

„Veríme, že zistenie, ktoré sa nám podarilo vďaka Stanovi Mikitovi, podnieti väčšiu angažovanosť hokejovej komunity v našom výskume. Bez jej zapojenia máme len veľmi malú šancu liečiť a predchádzať CTE v budúcnosti,“ zdôraznil Chris Nowinski, zakladateľ Nadácie na podporu výskumu otrasu mozgu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #otras mozgu #Stan Mikita #Martin Novotný