Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvojgólový Jurčo zatienil aj McDavida, Kemp Bostonu už bez Lantošiho

Tomáš Jurčo má za sebou skvelý hokejový večer s dvoma gólmi a jednou asistenciou. Slovenský útočník sa stal prvou hviezdou prípravného súboja v zámorskej NHL, v ktorom jeho Edmonton zvíťazil na ľade Winnipegu 5:3.

27.09.2019 06:51 , aktualizované: 10:28
Tomáš Jurčo Foto: ,
Tomášovi Jurčovi (vpravo) gratuluje ku gólu kapitán Edmontonu Connor McDavid.
debata

Košický rodák najprv v 16. min v presilovej hre po prihrávke Jamesa Neala vyrovnal na 1:1 a v polovici tretej tretiny strelil aj víťazný gól na 4:3. A bol to parádny moment. Jurčo sa prešmykol popri obrancovi Dmitrijovi Kulikovovi, posunul si puk z bekhendu na forhend a zavesil ho k vzdialenejšej žŕdke za chrbát Connora Hellebuycka.

„Bol to pre mňa vydarený zápas. Čím sa na ľade cítim pohodlnejšie, tým lepšie hrám. Momentálne je to výborné a tak to aj vyzerá,“ uviedol Tomáš Jurčo na klubovom webe Edmontonu Oilers. Dvadsaťšesťročný krídelník nastúpil v prvom útoku po boku kapitána a lídra tímu Connora McDavida a skúseného Jamesa Neala. Odohral vyše 17 minút a na konci mal okrem troch bodov na konte aj tri strely a jeden plusový bod.

„Moje sebavedomie sa zvyšuje od zápasu k zápasu. Najmä, ak sa mi duel vydarí takto. Myslím si, že idem správnym smerom, ale nechcem príliš rozmýšľať o tom, že do záveru prípravného kempu zostávajú posledné dni a potom tréneri rozhodnú, koho si v tíme nechajú. Hra po boku McDavida je odlišná oproti ostatným hráčom. Je mimoriadne rýchly a stále je o krok vpred. Na to sa však nemôžem stažovať, bolo to skvelé si s ním zahrať,“ doplnil slovenský reprezentant.

VIDEO: Prvý gól Tomáša Jurča

Jurčo má v NHL za sebou 201 zápasov, ale v tíme Edmontonu je nováčik a momentálne má status hráča, ktorý klope na dvere prvého tímu „olejárov“. A tréner Dave Tippett po zápase povedal, že spolu s Ethanom Bearom (rovnako autor dvoch gólov) zaklopali silno.

„Jedna vec je dostať možnosť sa ukázať a druhá ako s ňou naložiť. Táto dvojica (Jurčo a Bear – pozn.) je po dnešnom večere vo výhode,“ vyslovil sa Dave Tippett.

K osobe Jurča ešte pre zámorské médiá rád podotkol: „Má výborné ruky aj celkovo hokejové zručnosti. A dostal sa do momentu, keď prišiel na to, že vie byť dobrý obojsmerný hráč. Hral s rozumom a pomáhal spoluhráčom.“

VIDEO: Druhý gól Tomáša Jurča

Chválu si Jurčo vyslúžil aj od hviezdneho Connora McDavida. "Spoločne s Bearom dali trénerskému tímu chrobáka do hlavy. Klobúk dolu pred nimi. Obaja boli túto noc veľmi dobrí. Súťaž o šancu hrať v prvom tíme je výborná vec, uvidíme, ako sa to skončí.

VIDEO: Zostrih zápasu Winnipeg – Edmonton

Dallas v zostave so slovenským obrancom Andrejom Sekerom prehral s Minnesotou 1:2.

Výsledky: Winnipeg – Edmonton 3:5 (za hostí Jurčo 2+0), Detroit – St. Louis 4:1, Florida – Tampa Bay 2:4, New York Rangers – Philadelphia 2:1 pp a sn, Dallas – Minnesota 1:2, Vancouver – Arizona 2:4, San Jose – Calgary 4:1.

Lantoši sa bude hlásiť v Providence

Slovenský hokejový útočník Róbert Lantoši už nie je súčasťou prípravného kempu Bostonu Bruins. Dvadsaťštyriročný krídelník sa stal obeťou viacerých škrtov v kádri „medveďov“.

Generálny manažér Don Sweeney poslal do tímu nižšej AHL Providence Bruins okrem Lantošiho aj Paula Careyho, Brendana Gaunca, Alexa Petrovica, Ryana Fitzgeralda, Kyla Keysera, Joonu Koppanena, Jeremyho Lauzona, Zacha Senyshyna, Pavla Šena, Oskara Steena a Urha Vaakanainena. Informáciu priniesol oficiálny web bostonského klubu.

Róbert Lantoši (vpravo) v drese Slovenska na MS... Foto: SITA, Marek Lukáč
Lantoši hokej MS Róbert Lantoši (vpravo) v drese Slovenska na MS 2019.

Prievidzský rodák odohral v prípravnom období jediný duel, v ktorom nebodoval a sezónu začne premiérovo AHL. V minulom ročníku nastupoval v slovenskej Tipsport lige, kde bol najproduktívnejším hráčom HK Nitra. V 56 zápasoch základnej časti nazbieral 58 bodov (20+38) a v 18 dueloch play-off pridal 10 bodov (3+7). Ďalších sedem štartov si pripísal v drese národného tímu na domácom svetovom šampionáte.

V predsezónnych kempoch klubov NHL figuruje aktuálne dvanásť slovenských hokejistov. S jednocestnými zmluvami sú to: Jaroslav Halák, Zdeno Chára (obaja Boston), Andrej Sekera (Dallas), Martin Marinčin (Toronto), Tomáš Tatar (Montreal), Richard Pánik (Washington) a Tomáš Jurčo (Edmonton). Dvojcestné kontrakty majú: Erik Černák (Tampa Bay), Peter Cehlárik (Boston), Marko Daňo (Columbus), Martin Fehérváry (Washington) a Christián Jaroš (Ottawa). Naopak, kempy už opustili okrem Lantošiho aj brankári Roman Durný s Adamom Húskom a útočníci Miloš Roman, Martin Pospíšil, Maxim Čajkovič, Adam Ružička a Marián Studenič.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Jurčo #Winnipeg Jets #Edmonton Oilers