Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Prežil tragédiu a vyhral všetko, čo sa dalo. Dokonalý kapitán Sakic jubiluje

Hoci o viac individuálnych trofejí ho pripravili fenomenálny Wayne Gretzky a Mario Lemieux, aj tak počas svojej kariéry vyhral kanadský hokejový útočník Joe Sakic prakticky všetko, čo sa dalo.

07.07.2019 07:08
debata
Joe Sakic v drese Colorada vo februári 2008. Foto: SITA/AP, Jimmy Jeong
Joe Sakic Joe Sakic v drese Colorada vo februári 2008.

S Coloradom dvakrát zdvihol nad hlavu Stanleyho pohár, s reprezentáciou slávil zlato z olympijských hier aj majstrovstiev sveta. Jeden z najlepších hráčov a najuznávanejších lídrov v histórii NHL dnes oslavuje päťdesiatku.

„Nemožno slovami ani vyjadriť, čo znamenal pre túto organizáciu a fanúšikov,“ povedal o dlhoročnom kapitánovi a ikone Avalanche vtedajší prezident klubu Pierre Lacroix, keď Sakic pred desiatimi rokmi ukončil kvôli problémom s chrbtom kariéru. „Bol kompletným hokejistom, jedným z najväčších v histórii,“ dodal jeho bývalý spoluhráč Peter Šťastný.

Počas 20 sezón odohral Sakic v NHL v drese Québecu a neskôr Colorada 1378 zápasov, v ktorých nazbieral 1641 bodov za 625 gólov a 1016 asistencií a v historickej tabuľke produktivity mu patrí deviate miesto.

V kanadskom bodovaní play off je ôsmy, v tabuľke strelcov vyraďovacej časti ešte o priečku vyššie.

Za Nordiques rodák z Burnaby v Britskej Kolumbii prvýkrát nastúpil v októbri 1988, a hoci sa čoskoro zaradil medzi hviezdy NHL, najväčších úspechov sa dočkal až po presťahovaní klubu z Québecu do Colorada. V roku 1996 doviedol Avalanche k premiérovému zisku Stanleyho pohára a bol vyhlásili ho za najlepšieho hráča play off.

O päť rokov neskôr ho novinári aj hráči zvolili za najužitočnejšieho hokejistu súťaže, skvelú sezónu vyšperkoval druhým triumfom v Stanley Cupe.

Po rozhodujúcom siedmom finále s New Jersey prevzal Sakic slávnu trofej ako prvý, ale privilégium pozdvihnúť ju nad hlavu džentlmensky prenechal obrancovia Rayovi Bourquovi, ktorý na túto chvíľu čakal 22 rokov.

Potomok chorvátskych prisťahovalcov sa ako štvorročný po zhliadnutí zápasu NHL rozhodol, že z neho bude hokejista. Už v juniorskej kategórii vynikal šikovnosťou a skvelou strelou zápästím, v sezóne 1987/88 zaznamenal vo WHL v 64 zápasoch 78 gólov a 82 asistencií. Na konci roka 1986 vyviazol bez zranenia z nehody klubového autobusu, pri ktorej zahynuli štyria jeho spoluhráči z tímu Swift Current Broncos.

Joe Sakic s Milanom Hejdukom v zápase legiend... Foto: SITA/AP, David Zalubowski
Joe Sakic Joe Sakic s Milanom Hejdukom v zápase legiend Colorada a Detroitu vo februári 2016.

O rok neskôr ho ako 15. v poradí draftoval Québec, ktorý patril k najhorším tímom celej NHL. Aj napriek tomu Sakic už v druhej sezóne dosiahol stobodovú hranicu, čo sa mu podarilo ešte päťkrát. Pretože play off bolo pre Nordiques vzdialené, mohla ich najväčšia hviezda a od sezóny 1992/93 aj kapitán zbierať úspechy s reprezentáciou.

Po juniorskom svetovom titule a striebru z majstrovstiev sveta 1991 Sakic výrazne pomohol Kanaďanom k ​​zlatu z MS 1994, o osem rokov neskôr sa dočkal aj olympijského triumfu a stal sa členom prestížneho Triple Gold Clubu. V roku 2004 vyhral aj Svetový pohár, na OH 2006 v Turíne, kde bol kapitánom, vypadla Kanada už vo štvrťfinále.

Dres s menom Joa Sakica vyvesili pod strechu... Foto: SITA/AP, David Zalubowski
Joe Sakic Dres s menom Joa Sakica vyvesili pod strechu arény Colorada 1. októbra 2009.

O tri roky neskôr zavesil účastník dvanástich Zápase hviezd NHL svoj dres s číslom 19 na klinec a Colorado ho vzápätí vyvesilo pod strechu haly. Bez hokeja ale otec synov Mitchella a Chasa a dcéry Kamryn, ktoré má s manželkou Debbie, dlho nevydržal.

Od roku 2011 pôsobil Sakic pri tíme Avalanche ako výkonný poradca, pred šiestimi rokmi ho vymenovali za viceprezidenta hokejových operácií a od ďalšej sezóny je generálnym manažérom. Medzitým ho prijali do Siene slávy NHL i kanadského športu.

TV Pravda: Nový tréner Slovana Roman Stantien o svojich prvých krokoch vo funkcii (vysielané 4. 6. 2019)

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Colorado Avalanche #Joe Sakic