Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľké sťahovanie v NHL. Jeden ide za titulom, druhý potešil manželku

Necelé tri týždne po skončení finálových bojov o Stanleyho pohár sa kolotoč NHL roztočil opäť. Tentoraz nejde o výhry či trofeje, ale v hlavnej úlohe sú peniaze.

02.07.2019 10:44 , aktualizované: 17:14
debata (1)

Otvorenie trhu s voľnými hráčmi každoročne ponúka vzrušujúce divadlo. Generálni manažéri chcú top hráčov za čo najmenej peňazí, hráčski agenti zase čo najlepšie podmienky pre svojich klientov.

Do miliónového biznisu boli tento rok zapletení aj Slováci. Dvaja z nich – Richard Pánik a Andrej Sekera – zamierili do skutočne zaujímavých destinácií.

Nicola a Nikola

Vo Washingtone stále doznieva sklamanie z minulej sezóny. Klub z hlavného mesta USA mal po vlaňajšom zisku Stanleyho pohára vysoké ambície aj tento rok. Nabudení Capitals však prekvapujúco stroskotali na Caroline už v 1. kole play off.

Generálny manažér Brian MacLellan si v lete vytýčil hlavnú prioritu – posilniť tretiu a štvrtú formáciu o šikovných útočníkov. Takých, ktorí vedia nielen brániť, ale sú nebezpeční aj vpredu.

MacLellan nestrácal čas a úlohu si splnil hneď počas prvého dňa po otvorení trhu. Okrem Garneta Hathawaya a Brendana Leipsica, ktorí sa popasujú o miesto vo štvrtom útoku, angažoval aj Pánika.

Martinský rodák má za sebou solídnu sezónu. Do Washingtonu prichádza z Arizony, kde patril medzi najvyťaženejších útočníkov. Capitals s ním podpísali štvorročnú zmluvu na 11 miliónov dolárov.

„Ponuka od Washingtonu bola rýchla, priama a napokon sa ukázala ako najlepšia, ktorú som mohol dostať. Od začiatku som cítil, že Capitals ma skutočne chcú. Zmluva je na štyri roky a presne takú som žiadal. Capitals sú skvelý klub, výborná organizácia a som veľmi rád, že budem môcť byť jeho súčasťou,“ tešil sa Pánik.

V novom pôsobisku sa okrem superhviezd Alexandra Ovečkina, Nicklasa Bäckströma či Jevgenija Kuznecova stretne aj s krajanom Martinom Fehérvárym. Mladý obranca zabojuje o účasť v prvom mužstve v predsezónnom kem­pe.

Tréneri Capitals počítajú s Pánikom na post pravého krídla do tretieho útoku, ktorý z pozície centra vedie Lars Eller a naľavo hráva Carl Hagelin. V prípade potreby či zranení elitných útočníkov by sa Slovák mohol posunúť do niektorej z prvých dvoch formácií.

„Môžem hrať na akejkoľvek pozícii. Myslím, že univerzálnosť je mojou výhodou. Je mi jedno, či to bude prvý, tretí či štvrtý útok. Tréneri ma isto využijú tak, aby bol v prvom rade tím úspešný,“ vravel zámorským médiám.

Rýchla hra ofenzívne ladeného Washingtonu by mu mohla vyhovovať. Pánik priznal, že po troch rokoch by opäť rád pokoril 20-gólovú hranicu.

„So štýlom, akým Capitals hrajú, je veľká šanca, že by sa mi to mohlo poľahky podariť. V Arizone sme hrali skôr defenzívne. Ako hráč som dospel, viem ukázať kvalitu na oboch koncoch klziska. Už sa veľmi teším sa novú sezónu,“ dodal.

A neteší sa len on. Z príchodu do hlavného mesta má veľkú radosť aj jeho manželka Nikola. Dôvod? Oporou zadných radov Capitals je aj Michal Kempný. Pánik s českým obrancom pôsobili pred troma rokmi v Chicagu a logicky sa zblížili aj ich polovičky.

„Keď najlepší kamarát tvojho manžela prestúpi do rovnakého klubu. Vesmír, ďakujeme ti, sú to skvelé správy,“ napísala na sociálnu sieť Kempného priateľka Nicola Minaříková.

Supertím v Texase

Pôsobisko mení aj Andrej Sekera. Kapitán Slovákov na domácich MS nenaplní šesťročnú zmluvu, ktorú uzavrel s Edmontonom Oilers v roku 2015.

Skúsenému obrancovi výborne vyšli prvé dve sezóny v drese kanadského klubu. V nasledujúcich dvoch ho však trápili zranenia a manažmentu Oilers sa málilo, že ich najdrahší obranca hrá tak málo.

Obe strany rýchlo dospeli ku konsenzu, na výsledok ktorého sa Sekera nemôže sťažovať. Edmonton ho vykúpil spod zmluvy, za čo Slovák zinkasoval šesť miliónov dolárov a potom si ako voľný hráč mohol vyberať nový klub.

Napokon po ňom siahol Dallas Stars. Texasania spolu s ním angažovali aj dvojicu Joe Pavelski, Corey Perry a razom ich odborníci pasujú medzi top favoritov na titul.

„Tento tím bol nebezpečný už v minulej sezóne a teraz bude ešte lepší. Mix talentovaných mladíkov a skúsených veteránov môže priniesť úspech. Verím, že k tomu prispejem svojou hrou,“ vyjadril sa Sekera, ktorý bude poberať plat 1,5 milióna za sezónu.

Manažment Stars angažoval slovenského beka s jasným cieľom.

„Andrej patrí medzi najlepších lídrov v lige. Je to chlapík, ktorý vie, ako vyhrávať. Očakávame od neho líderstvo nielen na ľade, ale aj v šatni. Pre mladých obrancov bude skvelým príkladom,“ zaželal si dallaský GM Jim Nill.

Sekeru v Edmontone nahradí iný Slovák. Útočník Tomáš Jurčo sa dohodol s Oilers na ročnej zmluve v hodnote 750-tisíc dolárov.

Šikovnému útočníkovi výborne vyšlo nedávne play off AHL, kde v 18 zápasoch zaznamenal 18 kanadských bodov a svoj tím Charlotte Checkers doviedol k zisku Calderovho pohára. Teraz bude dúfať, že tieto výkony mu pomôžu aj k miestu v prvom tíme Oilers.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

TV Pravda: Radoslav Hecl v ďalšej časti relácie Príklep zhodnotil pôsobenie Slovákov na domácom šampionáte. Pozrite si video:

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Richard Pánik #Tomáš Jurčo #Andrej Sekera #voľní hráči