Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pánik, Marinčin, Jurčo... Budúcnosť viacerých Slovákov v NHL je otvorená

Prvý júlový deň je v zámorskej hokejovej NHL tradičným termínom na otvorenie trhu s voľnými hráčmi. S najväčšou pravdepodobnosťou si ho vyskúšajú aj niekoľkí slovenskí hokejisti.

17.06.2019 13:20
Richard Pánik Foto: ,
Slovenský krídelník Arizony Richard Pánik naráža na mantinel Zacha Werenského z Columbusu.
debata

Bez zmluvy na nasledujúcu sezónu sú útočníci Richard Pánik, Peter Cehlárik, Tomáš Jurčo, Marko Daňo, obranca Martin Marinčin a brankár Patrik Rybár. Nie všetci sú však v totožnej pozícii.

Pánik (Arizona Coyotes) s Marinčinom (Toronto Maple Leafs) majú do konca júna platné kontrakty s profiligovými klubmi a po ich vypršaní sa stanú neobmedzenými voľnými hráčmi. V praxi to znamená, že ak sa pred 1. júlom nedohodnú na novej zmluve, budú môcť zamieriť do akéhokoľvek konkurenčného tímu. Jurčo pôsobil v uplynulej sezóne iba v nižšej AHL a aktuálne nie je viazaný so žiadnym klubom NHL. Preto môže prijímať ponuky od celého spektra ligových mužstiev.

Tomáš Jurčo nie je viazaný so žiadnym klubom NHL. Foto: Robert Hüttner, Pravda
letisko milana rastislava štefánika, prílet, tomáš jurčo Tomáš Jurčo nie je viazaný so žiadnym klubom NHL.

Cehlárik (Boston Bruins), Daňo (Winnipeg Jets) a Rybár (Detroit Red Wings) sú v pozícii obmedzených voľných hráčov. Ak si ich súčasné kluby chcú udržať, musia im v závere júna predložiť tzv. kvalifikačnú ponuku zmluvy, ktorou si uchovajú práva na hráčov.

Ďalším variantom je aj arbitrážne konanie. V prípade, že tímy nevyužijú ani jednu z týchto dvoch možností, spomenutá trojica nadobudne taktiež status neobmedzených voľných hráčov a od 1. júla bude môcť vyjednávať s ľubovoľnými klubmi NHL.

Platné kontrakty s tímami profiligy na minimálne nasledujúcu sezónu 2019/20 majú jedenásti aktívni slovenskí hokejisti. Do tejto množiny nepatria dlhodobo zranený Marián Gáborík, ktorý stále patrí Ottawe Senators a Marián Hossa, ktorý ukončil kariéru a jeho zmluva momentálne spadá pod organizáciu Arizony.

Krídelník New Jersey Kyle Palmieri ohrozuje... Foto: SITA/AP, Winslow Townson
Kyle Palmieri, Jaroslav Halák, Zdeno Chára Krídelník New Jersey Kyle Palmieri ohrozuje brankára Bostonu Jaroslava Haláka, vpravo sa prizerá Zdeno Chára. Slovenskí hokejisti majú v tíme Bruins platné zmluvy na ďalšiu sezónu.

V budúcom ročníku NHL sa predstavia Zdeno Chára s Jaroslavom Halákom (obaja Boston), Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Christián Jaroš (Ottawa), Tomáš Tatar (Montreal Canadiens) a Andrej Sekera (Edmonton Oilers).

Ďalšia pätica mladíkov Marián Studenič (New Jersey Devils), Adam Húska (New York Rangers), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička a Martin Pospíšil (obaja Calgary Flames) by mala s dvojcestnými zmluvami nastupovať v AHL.

Neobmedzení voľní hráči:
Richard Pánik v uplynulej sezóne Arizona
Martin Marinčin v uplynulej sezóne Toronto
Tomáš Jurčo v uplynulej sezóne Charlotte/AHL
Obmedzení voľní hráči:
Peter Cehlárik v uplynulej sezóne Boston
Marko Daňo v uplynulej sezóne Winnipeg
Patrik Rybár v uplynulej sezóne Grand Rapids/AHL
Hráči so zmluvou:
Zdeno Chára (Boston) 2019/20
Christián Jaroš (Ottawa) 2019/20
Erik Černák (Tampa Bay) 2019/20
Jaroslav Halák (Boston) 2019/20
Andrej Sekera (Edmonton) 2020/21
Tomáš Tatar (Montreal) 2020/21
Marián Studenič (New Jersey) 2020/21
Adam Húska (New York Rangers) 2020/21
Martin Fehérváry (Washington) 2021/22
Adam Ružička (Calgary) 2021/22
Martin Pospíšil (Calgary) 2021/22

TV Pravda: Miroslav Šatan oznámil, že sa bude uchádzať o pozíciu šéfa SZĽH. Popri tom naznačil aj svoje plány

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #slovenskí hokejisti #Richard Pánik #Martin Marinčin #Tomáš Jurčo