Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kakko oslavoval, Hughes si dokazoval. Kto bude jednotka?

Bol absolútnou hviezdou svetového podujatia. Ale tým, ktorí hokej nesledujú dlhodobo, meno Kaapo Kakko pramálo vravelo.

06.06.2019 07:00
debata
Kaapo Kakko (v popredí) so zlatou medailou po... Foto: SITA, Braňo Bibel
Kaapo Kakko Kaapo Kakko (v popredí) so zlatou medailou po víťaznom finále na MS.

Fínskeho mladíka síce experti už nejaký rok považujú za jeden z najväčších talentov, ale až svetový šampionát na Slovensku z neho spravil superhviezdu. O šikovnom útočníkovi TPS Turku dnes už vie každý. V Bratislave a Košiciach strelil v desiatich zápasoch šesť gólov, odviezol si zlato a skalpy takých tímov, ako Švédsko, Rusko či Kanada.

Jeho posledná sezóna a predovšetkým uplynulý mesiac boli také úchvatné, že pokojne mohli zamiešať aj poradím draftu v NHL. Ešte donedávna jednoznačná dvojka blížiacej sa udalosti – Kakko – nasadil zámorským klubom chrobáka do hlavy.

Američan Jack Hughes a Fín Kaapo Kakko vs. New Jersey Devils a New York Rangers – dvaja hráči a dva kluby.

Kto pôjde kam?

10-tisíc za pol hodinu

Ak sa chceli slávne kluby NHL rozhodnúť na základe preddraftových testov, potom mali smolu. Mladý Fín na ne neprišiel.

Liečil si vari modriny po svetovom šampionáte? Nie! Vedel rodák z Turku, že neúčasť nijako neovplyvní jeho pozíciu pri výbere? Áno aj nie. Správna odpoveď je oveľa prozaickejšia – Kakko jednoducho oslavoval majstrovský titul. Nič viac, nič menej.

Oslavy fínskych hokejistov s fanúšikmi po... Foto: Reuters, LEHTIKUVA
Fíni, fanúšikovia, oslava Oslavy fínskych hokejistov s fanúšikmi po prílete do Helsínk.

A párty to bola poriadna. „Za necelú pol hodinu po zápase proti Kanade sa v centre Helsínk zišlo viac ako 10-tisíc ľudí. V meste bolo deväť stupňov Celzia, popŕchalo, ale ľuďom to neprekážalo – zostali až do nasledujúceho rána. Fíni sú do hokeja blázni,“ vysvetľoval nadšenie zo zisku titulu Gorran Stubb, riaditeľ pre európsky skauting v NHL.

Pochopiteľne, keď na letisku vo Fínsku pristáli Marko Anttila a spol., vítal ich ešte väčší dav. Podľa informácií médií sa v Kaisanimi Parku v Helsinkách zišlo až 40-tisíc ľudí.

Ruku na srdce – mohol si toto nechať Kakko ujsť? „Tínedžer je národným hrdinom, počas uplynulých týždňov si určite nekupoval drinky za vlastné. Mal sa toho vzdať na úkor dlhého letu do Buffala a následných únavných rozhovorov?“ opýtal sa portál deadspin.com. Odpoveď by bola zrejme zbytočná.

„Je potrebné pochopiť, že majstrovstvá sveta sú pre fanúšikov hokeja žijúcich v Európe niečo ako finále Stanleyho pohára. Fíni oslavovali celý týždeň a Kakko si zaslúžil nevynechať ani minútu. Rozprával som sa s ľuďmi z New Jersey i Rangers a všade akceptovali dôvody, prečo sa tak rozhodol,“ bránil Kakka jeho agent Mike Liut.

Na testy však dorazil Hughes – možno aj preto, aby napravil dojem z nevydareného vlaňajška, keď kluby nepresvedčil. Čerstvo 18-ročný Američan spolu s Kakkom pripomínajú inú dvojičku – Matthewsa s Lainem. A to nie iba na základe ich podobného herného prejavu, ale aj poznania, že kohokoľvek si New Jersey vyberie ako prvého, neurobí chybu.

„A keď sme už pri porovnaniach. Kakko okrem Laineho možno ešte viac pripomína Rusa Ovečkina – dokáže skórovať z pozícií ako málokto iný a potom oslavovať týždeň bez prestávky,“ dodal s humorom deadspin.com.

Jack Hughes v drese USA na MS 2019. Foto: TASR, Martin Baumann
Jack Hughes Jack Hughes v drese USA na MS 2019.

Rozhodne sa 21. júna

Pravdou je, že Kakkovi sa na Slovensku darilo podstatne viac ako Hughesovi – napokon, rozdiel medzi budúcimi hviezdami bol asi taký, ako medzi výkonmi Fínska a Spojených štátov. Americký kouč Jeff Blashill si však nemyslí, že rodák z Orlanda si na svetovom šampionáte zhoršil draftové vyhliadky. Tréner USA zdôraznil, že tri týždne po boku Patricka Kana, Jacka Eichela či Dylana Larkina mu mohli iba pomôcť.

„Veľmi veľa sa rozpráva o tom, kto bude draftovou jednotkou. Chápem, že pre toho, kto sa ňou stane, to bude krásny deň, no nezabúdajme, že ľudia si to nebudú dlho pamätať. Nikdy však nezabudnú na najlepších hráčov svojej generácie. Ich jedinou šancou, ako dosiahnuť tento status, je, aby sa zlepšovali každým dňom,“ pripomenul Blashill.

Hughes pred začiatkom svetového šampionátu tvrdil, že na Slovensko si neprišiel posilniť pozíciu draftovej jednotky, ale pre zlato. Z Bratislavy si nakoniec žiadny kov neodniesol a zdá sa, že aj nad istým prvým miestom teraz visí malý otáznik. Kakko vraj na júnový výber mladých hráčov nemyslel, pre nhl.com však prezradil, že spravil všetko pre to, aby túto poctu získal on.

O tom, koho si nakoniec New Jersey vyberie, sa rozhodne 21. júna vo Vancouveri.

TV Pravda: Ukázali Fíni ostatným krajinám cestu k zlatu? Čo bolo kľúčom Suomi k víťazstvu? Čo sa stalo osudným Rusom? A ktorý Slovák patril k najlepším hráčom na šampionáte? Radoslav Hecl hodnotí MS v relácii Príklep.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #americkí hokejisti #fínski hokejisti #Kaapo Kakko #Jack Hughes