Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Končí vzor komplexnosti. Marián Hossa už ďalší úspech nepridá

Marián Hossa viac nebude hrať hokej. Po tom, čo pre zdravotné problémy vynechal celú sezónu 2017/18, prezradil, že na ľad sa už nevráti.

20.05.2018 13:46
Marián Hossa, Stanleyho pohár Foto: ,
Marián Hossa priniesol Stanleyho pohár aj na zimný štadión Pavla Demitru do Trenčína.
debata

Rozhodnutie 39-ročného Trenčana nie je žiadne veľké prekvapenie. Dalo sa tušiť, že v kariére už nebude pokračovať a naznačili to aj nedávne správy zo zámoria, priamo od generálneho manažéra Chicaga Blackhawks Stana Bowmana.

Oficiálny koniec v nedohľadne

„Hokej už hrať nebudem. Mám s Chicagom platný kontrakt na ďalšie tri roky, ale zdravie mám len jedno a to mi návrat neumožňuje,“ uviedol Hossa pre sobotňajšie vydanie denníka Nový Čas.

Kariéru trojnásobného víťaza Stanleyho pohára ukončili alergické reakcie na hokejový výstroj, s ktorými bojoval už viac rokov. Musel užívať silné lieky, ktoré ohrozovali jeho zdravie s výhľadom na budúcnosť. Situácia sa zhoršila natoľko, že počas minulého leta oznámil prerušenie kariéry.

Vtedy ešte naznačoval, že na ľad by sa rád vrátil. „Ak to bude možné, určite by som ešte chcel hrať. Hokej ma stále baví a mám na to. Svoju pozíciu v tíme si v pohode uhrám. Uvidíme, či mi ročná pauza pomôže,“ tvrdil v augustovom rozhovore pre denník Pravda.

Teraz vysvetlil, prečo je návrat nereálny. „Vedenie NHL ma pred začiatkom sezóny poslalo na kliniku v Minneapolise za špecialistom, ktorý potvrdil, že je vylúčené, aby som hral ďalej pri užívaní týchto liekov. Nechcem sa vrátiť do takéto stavu, v akom som bol v posledných sezónach,“ povedal pre Nový Čas.

Zároveň prezradil, že hokejové veci na sebe nemal už viac než rok. Keď aj bol na ľade s dcérkami, tak len v korčuliach, ale bez výstroja, ktorý mu narobil toľko problémov.

Hossa síce potvrdil, že na ľad sa už nevráti, no oficiálne oznámenie o konci kariéry zatiaľ odkladá. Dôvodom je stále platná zmluva s Blackhawks. Klubu by takýmto krokom narobil problémy v už i tak neľahkej snahe zmestiť sa do platového stropu.

Najreálnejšie sa momentálne javia dve možnosti. Buď strávi niekdajšia hviezda Chicaga ešte tri sezóny na listine dlhodobo zranených hráčov (zmluva sa vtedy nepočíta do platového stropu) alebo ho klub vymení do inej organizácie, aby sa zbavil jeho kontraktu. Hossa si síce v najbližších troch ročníkoch zarobí len milión dolárov ročne, ale platový strop klubu i tak zaťažuje úctyhodnou čiastkou 5,275 milióna dolárov.

Prototyp ideálneho hokejistu

Vedenie Blackhwaks už dávnejšie naznačilo, že Hossu by rado zapracovalo do klubových štruktúr. Táto možnosť sa nateraz tiež odkladá. Reálne sa tak môže stať až po oficiálnom ukončení kariéry.

Rodák zo Starej Ľubovne predáva v Chicagu svoje sídlo a spolu s celou rodinou sa vráti na Slovensko. „Dcérka ide na budúci školský rok do školy, tak sme sa rozhodli, že budeme žiť na Slovensku,“ priblížil pre sport24.pluska.sk.

Hossa bol ešte aj vo svojej poslednej sezóne výraznou oporou a lídrom Chicaga, najlepším slovenským strelcom v súťaži a druhým najproduktívnejším mužom spod Tatier. Jeho strata bola jednou z hlavných príčin, prečo sa Blackhawks v aktuálnom ročníku neprebojovali do play off.

Jeden z najlepších hokejistov slovenskej histórie odohral v zámorskej NHL 1309 stretnutí v základnej časti, v ktorých nazbieral 525 gólov (druhý najväčší počet medzi rodákmi zo Slovenska) a 609 asistencií, v play off pridal ďalších 205 stretnutí s bilanciou 52+97.

Spočiatku si v zámorí získal najmä nálepku nebezpečného kanoniera. Postupne však zlepšil defenzívu a stal sa z neho komplexný hokejista. Zaradil sa medzi hráčov, ktorí sa najzodpovednejšie vracajú do obrany a získavajú pri tom množstvo pukov. Tréneri, spoluhráči, ale aj protihráči si na ňom čoraz viac cenili prácu na oboch koncoch klziska, než len strelecké schopnosti.

„Už pre mňa nie je dôležité, koľko gólov nastrieľam. Tréner mi opakuje, že mu nezáleží, či strelím desať alebo tridsať gólov. Nehodnotí ma podľa bodov, ale cez to, že hrám dopredu aj dozadu a pomáham tým mužstvu. Vyhovuje mi, čo odo mňa tréner chce. Už nesnívam o tom, že vyhrám trofej pre najlepšieho kanoniera ligy,“ priblížil svoj prerod v lete pred troma rokmi.

Chýba mu len úspech s reprezentáciou

Vďaka trom triumfom v Stanleyho pohári a hlbokej brázde, ktorú za sebou v NHL zanechal, by mali Hossu podľa mnohých zámorských odborníkov časom zaradiť do Siene slávy NHL.

V zámorí sa mu darilo hneď od jeho príchodu. V roku 1997 si ho na drafte vybrala z dvanástej priečky Ottawa a v nasledujúcej sezóne už v siedmich dueloch ochutnal, ako chutí NHL. S Portlandom získal Memorial Cup pre najlepšie juniorské mužstvo v Kanade.

Od druhého ročníka už mal pevné miesto v prvom tíme Senators a postupne sa stal jeho lídrom. Neskôr sa cez Atlantu dostal do Pittsburghom, s ktorým mal na dosah Stanleyho pohár. Penguins prehrali finále s Detroitom. O rok malo vyvrcholenie sezóny rovnaké zloženie, Pittsburgh vrátil finálovú prehru Detroitu, ale Hossa stál opäť na nesprávnej strane barikády.

V zámorí získal nálepku prekliaty, no zbaviť sa jej mu trvalo len rok. S Chicagom podpísal 12-ročnú zmluvu na 62,8 milióna dolárov a na konci sezóny sa tešil z vytúženého pohára. Triumf s Blackhawks si zopakoval ešte dvakrát – v rokoch 2013 a 2015.

V reprezentačnom drese sa nikdy nedočkal vytúženej medaily, hoci k nej viackrát nemal ďaleko. Slováci skončili štvrtí na MS 2004 aj na olympiáde vo Vancouvri 2010. Najvyššie ambície malo mužstvo aj v Turíne 2006, kde však vo štvrťfinále neprešlo cez Česko.

Paradoxne, pred dvoma rokmi na Svetovom pohári získal striebro – nie však v drese Slovenska, ale v tíme Európy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Chicago Blackhawks