Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prestup tesne pred uzávierkou. Tatar sa lúči s Detroitom, posilní útok nováčika

Slovenský hokejista Tomáš Tatar sa rozlúčil s klubom NHL Detroit Red Wings. Vedenie "červených krídel" ho tesne pred uzávierkou výmen poslalo do tímu nováčika Vegas Golden Knights.

26.02.2018 21:23 , aktualizované: 22:58
Tomáš Tatar Foto: ,
Tomáš Tatar.
debata (3)

Red Wings za neho získali tri draftové výbery – voľbu v 1. kole tohtoročného draftu, v 2. kole budúcoročného draftu a v 3. kole draftu 2021. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica TSN.

Tatara draftoval Detroit v roku 2009 z celkového 60. miesta, do NHL prvýkrát nazrel v sezóne 2010/2011. V drese Red Wings strávil celú svoju doterajšiu profiligovú kariéru, v 407 zápasoch základnej časti nazbieral 222 bodov za 115 gólov a 107 asistencií.

Najviac sa mu vydarila sezóna 2014/2015, keď v 82 dueloch nastrieľal 29 gólov a pridal 27 asistencií. Prebiehajúci ročník mu rovnako ako celému tímu nevychádzal podľa predstáv, v 62 stretnutiach si pripísal 28 bodov (16+12) a už dlhšie sa hovorilo, že by ho Detroit mohol vymeniť.

Kým Red Wings pomaly uniká šanca postúpiť do play off, s Golden Knights si Tatar vyraďovačku takmer s určitosťou zahrá. „Zlatí rytieri“ obrátili papierové prognózy naruby a vo svojej premiérovej sezóne senzačne vedú celú Západnú konferenciu.

Dvadsaťsedemročný krídelník si do mesta kasín berie so sebou aj štvorročný kontrakt, ktorý podpísal s Red Wings iba vlani v lete. Zmluva vyprší až po sezóne 2020/2021, pričom mu garantuje priemerný ročný plat 5,3 milióna dolárov.

Kluby menia aj Vanek či Stastny

Prestupové obdobie v NHL sa skončilo v pondelok o 21.00 h SEČ, tímy však môžu zmeny na súpiskách stále oznamovať. Ako každý rok, vymenených bolo niekoľko hviezdnych hráčov.

Azda prvou zaujímavou výmenou pondelňajšieho večera bol prestup Iana Cola z Ottawy do Columbusu Blue Jackets, „senátori“ pritom držiteľa dvoch Stanleyho pohárov získali iba v piatok z Pittsburghu. Zámorské médiá špekulovali aj o možnom trejde kapitána Sens Erika Karlssona, ten sa však napokon nekonal a hviezdny Švéd zotrvá v kanadskom hlavnom meste.

Dres zmenili aj ďalší dvaja hokejisti so slovenskými koreňmi – Paul Stastny zamieril do Winnipegu, kde bude hájiť farby Jets a novým domovom Thomasa Vaneka, ktorý dosiaľ pôsobil vo Vancouveri Canucks sa stal Columbus.

Paul Stastny odchádza zo St. Louis do Winnipegu. Foto: SITA/AP, Tom Gannam
Paul Stastny Paul Stastny odchádza zo St. Louis do Winnipegu.

„Kosatky“ v rámci tejto výmeny získali aj skúseného fínskeho útočníka Jussiho Jokinena. Novým členom Vancouveru je i útočník Brandan Leipsic z Las Vegas. Winnipeg posilnil obranca Joe Morrow, ktorý prišiel z Montrealu Canadiens za voľbu v 4. kole draftu 2018.

Na zaujímavej výmene sa dohodli i NY Islanders a Anaheim Ducks. „Ostrovanov“ opustil 26-ročný ofenzívny univerzál Chris Wagner a získali veterána na krídlo Jasona Chimeru.

Dlho avizovaná výmena Evandera Kana z trápiaceho sa Buffala Sabres sa stala skutočnosťou, hrať bude v tíme San Jose Sharks. Buffalo zaňho získalo Dana O'Reagan a dve podmienené draftové voľby.

Veľký trejd uskutočnili Tampa Bay Lightning a New York Rangers. Tampa angažovala obrancu Ryana McDonagha a útočníka J. T. Millera, opačným smerom Lightning poslali útočníkov Vladislava Namestnikova s Brettom Howdenom, českého obrancu Libora Hájka a dva výbery v drafte.

Nového spoluhráča získal v Bostone Bruins slovenský kapitán Zdeno Chára, káder „medveďov“ vystužil Tommy Wingels z Chicaga Blackawks. Dres zmenil aj útočník Patrick Maroon – z Edmontonu ho vymenili do New Jersey Devils.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Detroit Red Wings