Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská hviezda NHL: Surf je ako hokej, na úspech sa musíte nadrieť

Slovenský hokejista Richard Pánik sa v drese Chicaga Blackhawks konečne naplno etabloval v severoamerickej NHL. V ostatnom ročníku odohral v základnej časti plnú porciu zápasov a utvoril si osobné maximum v počte bodov (45), gólov (22) i asistencii (23), z toho jeden bod pridal v play-off. V novej sezóne hrá v prvej formácii Blackhawks vedľa hviezdnych Jonathana Toewsa a Brandona Saada, v úvodných šiestich zápasoch získal šesť bodov (3+3).

16.10.2017 07:52
debata
Útočník Chicaga Richard Pánik oslavuje gól v... Foto: SITA/AP, Frank Gunn
Richard Pánik Útočník Chicaga Richard Pánik oslavuje gól v zápase na ľade Toronta.

Rodák z Martina debutoval v NHL v ročníku 2012/2013 v Tampe Bay Lightning, no až doteraz sa naplno nedokázal presadiť. Neskôr sa cez Toronto Maple Leafs dostal až do Chicaga.

„Z ničoho nič som o ňom začal rozmýšľať ako o silovom útočníkovi. Súperom sa proti Pánikovi hrá veľmi ťažko. Začal sa tlačiť pred bránku a skóroval aj v zložitých situáciách. Teraz potrebujeme, aby pokračoval herne bez výkyvov,“ povedal pre Chicago Sun-Times kouč „jastrabov“ Joel Quenneville.

Pánikovi výborné výkony v máji priniesli nový kontrakt na dva roky v hodnote 5,6 milióna amerických dolárov.

„Roky predtým som bol tak nejako na okraji. Hral som iba preto, aby som zaplnil miesto. Do poslednej chvíle som nevedel, či dostanem šancu v NHL alebo pôjdem späť ‚dolu‘. Minulý rok som dokázal, že na profiligu mám a vyslúžil som si zmluvu,“ vravel 26-ročný krídelník.

Tréner Quenneville je rád, že v sezóne, keď nečakane zo zdravotných dôvodov musel kariéru v NHL prerušiť Marián Hossa, má poruke iného kvalitného slovenského útočníka.

„Vždy bol dobrý zakončovateľ, potrebovali sme predovšetkým, aby mal vyrovnané výkony. Oceňujeme, že sa nebojí. V našom tíme má úlohu akéhosi ‚drsňáka‘. Občas skúša i ‚kľučkovať‘, ale na to sa radšej nepozeráme,“ žartoval Quenneville.

„Keď vám to nevyjde, ľudia si to zapamätajú, takže sa snažím hrať jednoducho,“ reagoval účastník ZOH 2014 v Soči. „Teraz chcem najmä dokázať, že som nemal iba jednu zázračnú sezónu, ale môžem v dobrých výkonoch pokračovať,“ dodal Richard Pánik.

V rozhovore pre Chicago Sun-Times si zaspomínal aj na svoje začiatky na doske. Záľubu v surfovaní našiel počas pôsobenia vo farmárskom tíme Norfolk Admirals. Spolu s vtedajšími českými spoluhráčmi Ondřejom Palátom a Radkom Gudasom chodili na pláž Virginia Beach „brázdiť“ vlny v Atlantickom oceáne.

„Takmer rok mi len trvalo, aby som prišiel na to, ako to celé funguje. Začiatky boli veľmi ťažké. Keď som sa do toho pomaly dostával, tak sa sezóna skončila,“ vravel Pánik a dodal:

„Ale po dvoch rokoch, sme sa do Virginie vrátili a ja som surfovať nezabudol. Stále sa mi to páči a občas dosku prevetrám. Avšak je to drina. Skoro ako hokej, na úspech sa musíte nadrieť. Vyzerá to jednoducho, ale nie je.“

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Richard Pánik #Chicago Blackhawks #surfovanie