Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keby som si neveril, tak už som dávno v Rusku, tvrdí Hrivík

Päť rokov patril v zámorskej NHL New Yorku Rangers a v tomto slávnom klube okúsil počas uplynulých dvoch ročníkov najprestížnejšiu hokejovú ligu na svete.

02.07.2017 14:46
Marek Hrivík Foto: ,
Marek Hrivík (vpravo).
debata

Teraz sa však rozhodol pre zmenu a ako voľný hráč zamieril do Calgary. Marek Hrivík (25) podpísal s Flames ročný dvojcestný kontrakt na 650 000 dolárov (na farme by si zarobil 250 000). „Som spokojný, že už mám zmluvu a môžem to ísť vyskúšať niekde inde. To bol môj hlavný cieľ – ostať v zámorí. Som rád, že to vyšlo na Calgary a už teraz sa plne sústreďujem len na septembrový kemp. Tam si chcem vybojovať miesto v prvom tíme," tvrdí účastník MS 2014 v Minsku, ktorý zatiaľ v NHL odohral 21 zápasov.

Rokovali ste len s Calgary alebo ste si vyberali z viacerých ponúk?

Bolo ich celkom dosť, ale práve ponuka od Flames sa mi zdala najrozumnejšia. Dlhšie sme spolu komunikovali, volali nielen agentovi, ale aj mne. Cítil som od nich veľký záujem, čo zavážilo.

Tušíte, aká by mohla byť vaša pozícia v novom klube?

O tom sa teraz ťažko hovorí. Calgary ešte môže podpísať aj nejakých ďalších hráčov. Nechám sa prekvapiť. Do kempu pôjdem s jednoznačným cieľom – vybojovať si miesto v prvom tíme. Keď rokujete, ľudia z klubov vám dokážu nasľubovať rôzne veci (smiech), ale každý z hokejistov dobre vie, že si musí miesto vybojovať sám. Povedali mi, že mám veľkú šancu a dostanem priestor. Verím, že to tak bude.

Uspokojí vás akákoľvek pozícia v mužstve alebo máte ambíciu zahrať si v niektorom z lepších útokov?

Čiara medzi úspechom a sklamaním je veľmi krehká. Môže sa stať, že vám vyjde kemp a zaradia vás do druhého útoku. Zároveň vás však môžu pokojne poslať do farmárskej AHL. Pozícia hráča v kempe je veľmi napätá a rozhodujú maličkosti – kus šťastia či dobré načasovanie.

Calgary sa pred novou sezónou posilňuje. Aké by mohol mať klub ambície?

Flames majú veľa šikovných mladých hráčov, aj to zavážilo pri mojom rozhodovaní. Ak si vybojujem miesto, mohol by som sa stať aj jedným z lídrov. Neviem presne, ako je na tom klub s platovým stropom, ale som pre nich asi dobrá perspektíva a žiadne riziko.

Doteraz ste pôsobili len v New Yorku. Tešíte sa na zmenu – sťahovanie do Kanady?

V Kanade som hral v juniorke, takže viem, ako tam ľudia milujú hokej a ako ho prežívajú. Teraz budem na opačnej strane krajiny, ale mám predstavu, čo mám čakať.

Čo vám bude najviac chýbať z New Yorku?

Neviem, či mi bude chýbať. New York je ozaj krásne mesto, ale po čase sa ho nasýtite. Na druhej strane tam vládne obrovský chaos. V Calgary by to malo byť v tomto smere podstatne jednoduchšie.

Prečo ste vlastne nemali záujem rokovať s Rangers?

Počas celej sezóny ma nechceli vymeniť, držali si ma ako poistku – hráča, ktorého zavolajú do prvého tímu, keď sa niekto zraní. Keď sme sa s Hartfordom nedostali do play off, tak chceli aby som šiel hore, no mali tam ešte ďalších troch útočníkov navyše. Povedal som im, že necítim šancu nastúpiť, chcem ísť radšej domov a pripraviť sa na ďalšiu sezónu. Tým sa naša spolupráca skončila.

Návrat do Európy vás nelákal?

Už v závere minulej sezóny som mal celkom dobré ponuky z Ruska, no prioritou pre mňa bolo ostať v zámorí. Prvý raz mám v NHL šancu zabojovať o miesto niekde inde než u Rangers. V New Yorku som už posledné dva-tri roky cítil, že sa nemám kam pohnúť. Nechceli ma vymeniť, hoci o mňa pár tímov malo záujem. Teraz som v inej organizácii a cítim, že si môžem vybojovať pevné miesto v NHL. Keby som tomu neveril, tak už mám dávno zmluvu v Rusku.

V závere sezóny vás trápil „tenisový lakeť". Je to pre hokejistu bežné zranenie?

Nie je na tom nič zvláštne, hokejku predsa držíme v rukách (smiech). Pri hokeji je to dosť podobné ako pri tenise, záťaž na zápästie, lakeť a rameno je možno ešte väčšia. Vzniká to z preťaženia, napríklad keď na ľade veľa strieľate. Ráno ma to vždy poriadne bolelo, mal som to celé stuhnuté a dlhšie trvalo, kým som ruku rozhýbal.

Vedeli ste, že Calgary si pred týždňom v drafte vybralo mladého útočníka Adama Ružičku?

Dozvedel som sa to až v nedeľu. Nepoznáme sa. No môže to byť len plus, ak sa stretneme v kempe dvaja Slováci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hrivík #New York Rangers #Calgary Flames