Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NHL za smrť Boogaarda nemôže. Žalobu rodičov hokejového bitkára zamietli

Federálny súd v Chicagu zamietol žalobu rodičov bývalého hokejistu Dereka Boogaarda na NHL, ktorá je podľa nich spoluzodpovedná za jeho smrť spred šiestich rokov.

06.06.2017 13:20
Derek Boogaard Foto:
Derek Boogaard.
debata (1)

Kanaďan Boogaard zomrel 13. mája 2011 v Minneapolise na predávkovanie liekmi a alkoholom, mal 28 rokov. Podľa Boogaardovcov NHL vedela alebo mala vedieť, že ich syn dostával od lekárov, fyzioterapeutov a ďalších členov realizačného tímu množstvo liekov na utíšenie bolesti po tvrdých zrážkach a inkasovaných úderoch na ľade.

Federálny sudca Gary Feinerman v odôvodnení uviedol, že žalujúcej strane sa nepodarilo dokázať zanedbanie povinností zo strany NHL. Len a Joanne Boogaardovci navyše nemajú ani právo konať v synovom mene, pretože nedisponujú splnomocnením na správu jeho majetku.

Sudca upozornil, že jeho verdikt sa týka výsostne tejto jednej kauzy a nemá nič spoločné so žalobou viac ako 100 bývalých hráčov trpiacich údajne následkami zranení z hokejovej kariéry.

Boogaard bol v NHL bol známy ako výkonný bitkár, počas kariéry sa pobil 70-krát a odsedel si 589 trestných minút. V 277 zápasoch NHL strelil tri góly. V čase úmrtia mal zmluvu s New Yorkom Rangers.

Pitvou mu diagnostikovali chronickú traumatickú encefalopatiu, degeneratívne ochorenie mozgu, ktoré môžu vyvolať opakované údery do hlavy. Rodičia tvrdili, že vedenie NHL roky pestovalo kultúru bezdôvodného násilia v hokeji, ktorej bol ich syn súčasťou a napokon aj obeťou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Derek Boogaard