Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Trojminútový uragán. Pittsburgh je opäť bližšie k Stanleyho poháru

Hokejisti Pittsburghu Penguins sú opäť bližšie k obhajobe Stanleyho pohára. V druhom zápase finále play off Pittsburgh zdolal Nashville na domácom ľade 4:1 (1:1, 0:0, 3:0) a v sérii hranej na štyri víťazstvá vedie 2:0.

01.06.2017 06:15 , aktualizované: 09:41
Jake Guentzel, Sidney Crosby, Pekka Rinne Foto: ,
Jake Guentzel z Pittsburghu prekonáva brankára Nashvillu Pekku Rinneho, z gólu sa teší kapitán Penguins Sidney Crosby.
debata

Zatiaľ čo v zápase číslo 1 Penguins stačilo na víťazstvo 5:3 iba 12 striel na bránku, v druhom finálovom dueli domáci zlomili hostí na začiatku tretej tretiny. V rozpätí 3:18 min dosiahli tri góly a z 1:1 bolo razom 4:1. Po góle na 4:1 Fína Pekku Rinneho vystriedal v bránke Predators jeho mladší krajan Juuse Saros a skóre sa už do konca zápasu nemenilo.

Hrdinom domáceho tímu v PPG Paints Arene bol dvojgólový Jake Guentzel, ktorý sa stal aj prvou hviezdou zápasu. Iba 22-ročný mladík vo svojej premiére v play off NHL v kariére dosiahol už 12 gólov a suverénne vedie tabuľku kanonierov.

V stredajšom zápase si svoje štatistiky vylepšil aj najproduktívnejší hráč vyraďovacej časti Jevgenij Malkin, ktorý v 44. min pečatil na konečných 4:1. Pre 30-ročného Rusa to bol deviaty gól a celkovo 26. bod v aktuálnom play off a spoločne so Sidneym Crosbym mieria za tretím Stanleyho pohárom vo svojej kariére.

„Vedeli sme, že sa musíme zlepšiť a aj sme to ukázali. Urobili sme na ľade, čo sme potrebovali. Oni však majú dobré mužstvo, preto sa musíme dobre pripraviť na tretí zápas. Počul som, že v Nashville je šialené prostredie. Bude to určite náročné,“ povedal Jake Guentzel pre NBC Sports.

K svojmu gólu na 1:1 poznamenal: „Connor Sheary to zahral dobre, poslal puk smerom k bránke a v takých momentoch tam treba byť a čakať, čo sa stane. Prišiel odraz a potom sa už len snažíte nájsť dieru, ktorou by sa puk dostal do bránky. Výborná strela spoluhráča a jednoduchá koncovka pre mňa.“

Kapitán Pittsburghu Crosby vyzdvihol dôležitosť Guentzela pre mužstvo. „Je to inteligentný hráč. Má ten povestný hokejový zmysel, vie čítať hru. Po celý čas sa pohybuje v blízkosti bránky a z toho ťaží v koncovke. Nájde si miesto, kde by mohla smerovať prihrávka alebo odrazený puk,“ uznanlivo uviedol Crosby na webe nhl.com.

Viaceré šance Pittsburghu v úvode zápasu zostali nevyužité, a tak sa vedenia ujali hostia. Bola to hokejová lahôdka, ktorú predviedol v 13. min Pontus Aberg. Švédsky krídelník prvého útoku Predators vycvičil obrancu Penguins Oliho Määttäho a po ňom blafákom aj brankára Matta Murrayho – 0:1. Neubehli ani štyri minúty a zaúradoval najlepší strelec play off. Strelu Shearyho Rinne vyrazil pred Guentzela a ten bekhendom našiel medzierku medzi ľavým betónom a telom fínskeho gólmana hostí, kadiaľ prešiel puk do bránky – 1:1. V druhej tretine mali hráči Pittsburghu výhodu dvoch presilových hier, ale skóre sa nemenilo.

Zato úvod tretej dvadsaťminútovky priniesol trojgólový uragán z domácich hokejok, ktorý zmietol nádeje hostí na víťazstvo v zápase číslo 2. Od úvodného buly uplynulo iba 10 sekúnd a Rinnem vyrazený puk po strele Bryana Rusta upratal do odkrytej časti bránky Guentzel. Bol to už jeho dvanásty presný zásah v play off. V 44. min v prečíslení dvoch na jedného potiahol puk Phil Kessel, prihral ho pred bránku a smoliar Vernon Fiddler si dal vlastný gól – 3:1. Pripísali ho Scottovi Wilsonovi, keďže práve on ešte jemne tečoval puk predtým, než sa dostal k Fiddlerovi, ktorý ho korčuľou poslal medzi Rinneho betóny. Hostia si ani nestačili uvedomiť, že prehrávajú o dva góly, a už to bolo o tri.

Na 4:1 pre Pittsburgh zvýšil Jevgenij Malkin iba 15 sekúnd po Wilsonovom zásahu a vyhnal Rinneho z bránky. Neskôr kapituloval aj jeho náhradník Juuse Saros, ale tréner Nashvillu Peter Laviolette nechal na videu preskúmať situáciu pred gólom Patrica Hörnqvista a ukázalo sa, že mu predchádzalo postavenie mimo hry útočníka domácich Matta Cullena.

V ďalšom priebehu už zaujala iba šarvátka medzi domácim obrom Malkinom a hosťujúcim rovnako robustným obrancom Subbanom, z ktorého vyšiel ruský útočník s 2 trestnými minútami navyše. Skóre sa však už do konca zápasu nemenilo. Hráči Nashvillu aj v druhom finálovom stretnutí výrazne prestrieľali súperov z Pittsburghu (38:27), ale prinieslo im to len jeden gól.

„Naše mužstvo má vnútornú vieru, že dokáže strieľať góly. Nespočetnekrát to už preukázalo. Viem, že to tak naozaj je, tiež v to verím. A ak sa nám to náhodou nepodarí, aspoň obmedzíme príležitosti súpera v rámci svojich najlepších možností. Veľakrát sa stane, že aj v niekoľkých striedaniach za sebou si neutvoríme príležitosť, ale podstatné je, že pokračujeme vo svojej hre a nevzdávame to,“ uviedol tréner Pittsburghu Mike Sullivan na webe NHL.

Jeho náprotivok Peter Laviolette podotkol: „Sú veci, ktoré v našej hre môžeme zlepšiť. Pri všetkých troch góloch v tretej tretine sme tie situácie mohli lepšie vyriešiť. Nechali sme sa prečísliť, či už to bolo v nájazde troch proti dvom alebo dvoch na jedného.“ Brankár Nashvillu Pekka Rinne, ktorý v úvodných dvoch zápasoch finále inkasoval až osemkrát, krátko skonštatoval: „Prehrávame 0:2 a to je pred domácimi zápasmi situácia, do ktorej sme sa nechceli zostať.“

Finálová séria sa aktuálne sťahuje do Nashvillu. Tretí zápas príde na rad v Bridgestone Arene v sobotu 3. júna. Bude to vôbec prvý finálový duel v histórii play off v Nashville, keďže Predators sú nováčikmi v záverečnej sérii bojov o Stanley Cup.

Finále play off NHL (na štyri víťazstvá):

Pittsburgh – Nashville 4:1 (1:1, 0:0, 3:0) – stav série 2:0

  • Góly: 17. Guentzel (Sheary, Kunitz), 41. Guentzel (Rust, Hainsey), 44. S. Wilson (Kessel, Cullen), 44. Malkin (Kunitz, I. Cole) – 13. Aberg (Arvidsson, Fisher)
  • Vylúčení: 5:7 na 2 min, navyše Malkin 5 min za bitku – Subban 5 min za bitku, presilovky 0:0, oslabenia 0:0, rozhodovali: Polock, O'Halloran – Heyer, Kovachik, 18 643 divákov
  • Penguins: Murray – J. Schultz, I. Cole, Daley, Määttä, Hainsey, Dumoulin – Sheary, Crosby, Rust – Kunitz, Malkin, Kessel – Guentzel, Bonino, Rowney – Hörnqvist, Cullen, S. Wilson
  • Predators: Rinne (44. Saros) – Ellis, Josi, Subban, Ekholm, Y. Weber, Irwin – Aberg, Sissons, F. Forsberg – Neal, Fisher, Arvidsson – C. Smith, Järnkrok, F. Gaudreau – Watson, Fiddler, McLeod
debata chyba
Viac na túto tému: #Pittsburgh Penguins #Nashville Predators