Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Extravagantný filantrop P.K. Subban vedie Nashville k vysnívanému trónu

Obliekol si výstrednú koženú bundu. Nasadil si tmavozelený klobúk. V jeho tradične netradičnom outfite sa postavil pred kameru a prihovoril sa svojim miláčikom.

25.05.2017 05:00
P.K. Subban Foto: ,
P.K. Subban.
debata (1)

"Merci beaucoup, všetci fanúšikovia a ľudia okolo organizácie Montrealu Canadiens. Bolo to skvelých sedem rokov, ďakujem vám z hĺbky srdca. A vy, ľudia v Nashville…,” prestane rozprávať, zdvihne prst k nebesám, doširoka sa usmeje a dodá: "Pripravte sa na veľkú šou!”

Keď Pernell-Karl Subban 29. júna minulého roka opúšťal mužstvo, ktoré si ho vybralo v 2. kole draftu NHL 2007, prežíval zmiešané pocity. Bolo mu ľúto, že odchádza zo známeho prostredia a tešil sa na novú výzvu. V prvej sezóne v drese Predators sa stal jednou z kľúčových postáv nečakanej jazdy až do finálového boja o Stanleyho pohár.

Desaťmiliónový dar

Výmenou za 28-ročného Subbana putoval do tradičného kanadského klubu ďalší vynikajúci bek Shea Weber. Fanúšikovia Canadiens však niesli odchod miláčika tribún veľmi ťažko. Pálili jeho dresy, písali na sociálne siete nepekné urážky na adresu hráča i klubu. Nevedeli sa zmieriť s tým, že Subban, ktorý za výmenu nemohol, odchádza.

"Nechápem, prečo ho vytrejdovali, veď to bol jeden z našich najlepších hráčov,” vravel rozhorčený fanúšik vo videu kanadskej televízie CBC. "Bol symbolom našej organizácie i mesta. Strácame mnoho kvality na ľade, ale ešte viac mimo neho,” smútil ďalší.

Mladý fanúšik narážal na charitatívnu činnosť najstaršieho z trojice hokejových bratov. Najmladší Jordan (22 rokov) je obrancom v tíme AHL Utica Comets, brankár Malcolm (23) taktiež chytá v AHL. Je spoluhráčom Petra Cehlárika v Providence Bruins. P.K. v septembri 2015 dal podľa detskej nemocnice v Montreale "najväčší filantropický príspevok od športovej osobnosti v kanadskej histórii.” Dar 10 miliónov dolárov a pravidelné besedy s hviezdou NHL ešte viac prehĺbili lásku druhého najväčšieho kanadského mesta a syna rodičov, ktorí do krajiny hokeja emigrovali v 70. rokoch minulého storočia z Karibiku.

"Milujem Montreal – mesto a aj klub. Ľudia sú skvelí, cítim sa tu ako doma, hoci pochádzam z Toronta. Neviem koľkí z chlalanov v lige si môžu povedať, že sa vo svojom tíme cítia ako doma. Teším sa na ďalšie roky v drese Canadiens,” vravel Subban v novembri 2014.

Tri mesiace predtým podpísal s Montrealom osemročnú zmluvu na 72 miliónov dolárov. Tá však extravagantne sa obliekajúcemu a ofenzívne ladenému bekovi pravdepodobne vyprší v Nashville.

Najvyššie nároky

"P.K. Subban je elitný a neúnavný obranca s fantastickými danosťami a množstvom energie. Vďaka nemu je teraz Nashville silnejším mužstvom a bude ním aj v budúcnosti. Superhviezda takého kalibru je vzácnou komoditou a celý náš klub je vzrušený, že sa P.K. stal členom organizácie Predators,” tešil sa generálny manažér Subbanovho nového pôsobiska David Poile.

Šikovný manažér zariskoval. Uskutočnil najväčšiu výmenu v 20-ročnej histórii Nashvillu ako súčasti najlepšej ligy sveta. Obetoval ikonu, aby získal inú. Mädlil si ruky, o tri roky staršieho Webera vymenil za afroamerického šoumena na ľade. Okrem výrazných gest či odzbrojujúceho smiechu vzbudzuje pozornosť aj na ľade. Poile a tréner Peter Laviolette na ňom postavili základy skalopevnej hrádze pred jedným z najlepších gólmanov NHL Pekkom Rinnem.

"Som realista. Viem ako a čo mám hrať a aj to, čo sa odo mňa očakáva. Nezväzuje ma to. Pravdou ale je, že tohtoročné nároky sú najvyššie, aké som kedy mal,” priznal Subban po pondelkovom postupovom víťazstve Nashvillu 6:3 nad Anaheimom v šiestom dueli finále Západnej konferencie.

"Keď som prišiel do Nashvillu, veril som, že tu budem mať skvelú príležitosť vyhrať Stanleyho pohár. Dôverujem kabíne Predators. Sme si veľmi blízki, práve preto máme úspech. Ťaháme sa a chceme vidieť, že sa tomu druhému darí,” vysvetlil.

V 16 stretnutiach vyraďovacej fázy strelil dva góly, na osem prihral. Oproti základnej časti sa v play off najviac zlepšil v štatistike plusových a mínusových bodov (predtým –8, teraz +6). Laviolette okrem útočnej výrazne vsádza aj na obrannú činnosť Subbana. Zdá sa, že sa mu to vypláca.

"Ľudia hovoria o jeho zábavných a riskantných kúskoch na ľade, ale vďaka nemu a brankárom je naša obrana kľúčom k finále NHL,” tvrdí Poile. Nashville zažíva nevídaný ročník a Subban má radosť, že je pri tom. "Hokej v meste prežíva vrchol záujmu. Nie je to len jediný skvelý rok Nashvillu, príde mnoho ďalších,” sľubuje.

Na oficiálnej stránke jedného z najlepších obrancov v lige nájdete rodinné motto: "Šport nie je iba niečo, čo robíme spoločne ako rodina. Je to cesta životom, cesta za lepším životom.” Podarí sa najstaršiemu z piatich detí jamajského emigranta Karla a jeho manželky, rodáčky z ostrova Montserrat Marie ozdobiť športový klan Subbanovcov najcennejšou hokejovou klubovou trofejou?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nashville Predators #P.K. Subban