Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gretzky vytiahol, ako mu dal Howe príučku za ukradnutý puk

Keď mal Wayne Gretzky 18 rokov, zahral si prvýkrát proti svojmu idolu Gordiemu Howovi. Dvoch velikánov svetového hokeja vtedy rozdeľovalo 32 rokov a najmä more skúsenosti.

27.10.2016 13:00
Wayne Gretzky Foto: ,
Wayne Gretzky.
debata

Nádejný mladík Gretzky na päťdesiatnika Howa hľadel s veľkým rešpektom a keď ten na rozkorčuľovaní na neho žmurkol, bol z toho totálne hotový. O svoje spomienky sa Gretzky podelil s moderátorom Conanom O'Brienom v jeho nočnej talk show na televíznej stanici TBS.

„Vždy keď som prechádzal okolo neho, žmurkol na mňa,“ referoval natešený Gretzky v šatni spoluhráčom. Tí ho však vyviedli z omylu: „On na teba nežmurkal, on má taký problém s blikajúcimi očami…“ Neskôr sa z Gretzkého stal najproduktívnejší hráč histórie NHL, keď ako jediný prekonal Howa a jeho 801 gólov. Z prvého vzájomného zápasu si neskorší „The Great One“ spomenul ešte na jeden zaujímavý moment. Hneď po prvom striedaní sa Gretzky rozhodol, že si vezme puk na pamiatku a jednoducho ho vzal z ľadu so sebou na striedačku. To však nemal robiť. „Zrazu som pocítil jeho hokejku na palcoch svojich rúk. Howe sa nado mňa sklonil a vážne vyhlásil: "Hej, chlapče, nie že ti ešte niekedy napadne kradnúť môj puk!“ A ja pokorne na to: „Nie, už sa to nikdy nestane.“

Howe si vtedy obliekal dres New England Whalers a aj v úctyhodnom veku dosiahol v sezóne 19 gólov a 24 asistencií. Zatiaľ čo jeho kariéra bola na konci, tá Gretzkého sa len rozbiehala. Jej vrcholom boli štyri triumfy v Stanleyho pohári s tímom Edmonton Oilers. Gretzky ich k nim priviedol ako kapitán v rokoch 1985, 1985, 1987 a 1988. Celkovo v najprestížnejšej lige na svete odohral 1487 zápasov s neuveriteľnou bilanciou 894 gólov a 1963 asistencií, ktorá zrejme naveky zostane neprekonaná. Na druhej strane Howe počas kariéry v NHL absolvoval 1767 zápasov, dal 801 gólov a pridal 1049 asistencií. Stanleyho pohár zdvihol nad hlavu v rokoch 1950, 1952, 1954 a 1955 ako hráč Detroitu Red Wings

Howe zomrel len nedávno 10. júna 2016 vo veku 88 rokov a Gretzky nechýbal na jeho pohrebe v Detroite. S odstupom času tvrdí, že niečo také veľkolepé a špecifické v živote nezažil. „Bol to výnimočný muž a podľa mňa najlepší hokejista v histórii. A bol to aj krásny človek. Jeho pohreb bola v dobrom slova zmysle tá najabsurdnejšia vec, akú som v živote zažil. Od deviatej ráno do deviatej večer sa ľudia v jednom kuse skláňali nad jeho rakvou, aby sa s ním mohli rozlúčiť. A neboli to len Američania či Kanaďania. Boli tam aj Rusi, Francúzi či Briti. Také čosi som jakživ nevidel,“ uviedol Gretzky v talk show s názvom CONAN. Jeho spomienky priniesol oficiálny web NHL.

debata chyba
Viac na túto tému: #Wayne Gretzky #Gordie Howe