Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Famózny Jágr vzal rekord Howovi. Je najstarším autorom hetriku

Český hokejista Jaromír Jágr má ďalší rekord zámorskej NHL. V sobotu sa troma gólmi podieľal na triumfe New Jersey Devils nad Philadelphiou 5:2 a stal sa najstarším autorom hetriku v ligovej histórii.

04.01.2015 10:05
Jaromír Jágr Foto: ,
Jaromír Jágr.
debata

Pre rodáka z Kladna to bol už pätnásty trojgólový zápis v zámorskej profilige, premiérový po takmer deviatich rokoch (predtým naposledy 22. marca 2006 ako hráč NY Rangers tiež do siete Philadelphie, pozn.). Vo veku 42 rokov a 322 dní prekonal doterajšie maximum legendárneho Gordieho Howa (41 rokov a 216 dní) prekonal o viac ako rok. Howe svoj posledný hetrik dosiahol 2. novembra 1969.

V historickej tabuľke kanonierov sa Jágr priblížil na rozdiel troch presných zásahov k 717-gólovému Philovi Espositovi na 5. priečke a po sobote zaostáva už len o 18 kanadských bodov za štvrtým miestom Rona Francisa v hodnotení produktivity (1798 bodov). "Milujem strieľanie hetrikov, no nepáči sa mi, keď mi hovoríte o tom, že som najstarší,“ zavtipkoval si po zápase medzi novinármi Jaromír Jágr a doplnil: "Nechcem byť najstarší, ale mám veľkú radosť z trojgólového zápisu.“

Jágr sa dvakrát presadil už v prvej tretine sobotňajšieho zápasu po chybách hráčov Flyers. Najskôr vyťažil zo zlej rozohrávky brankára Raya Emeryho a z ostrého uhla pálil do prázdnej bránky. Potom obral o puk pri napádaní obrancu Marka Streita a vystrelil z pravého kruhu na vhadzovanie. V 33. min skompletizoval pätnásty hetrik kariéry po prihrávke od Scotta Gomeza a výbornom uvoľnení pred bránkou.

New Jersey - Philadelphia

„Nie je dnes jednoduché dávať v NHL góly. Liga sa za roky zmenila, mužstvá sú veľmi dobre pripravené, tréneri majú vďaka videu dokonale preštudovaných súperov, systém hry je náročný a gólmani sú skutočne dobrí. Som šťastný za každý gól. Tentoraz som mal aj šťastie, hetrik som nečakal,“ priznal Jágr. Novinári mu pripomenuli aj posledý hetrik, ktorý dosiahol pred takmer deviatimi rokmi. „Nezabudúdajte, že som odvtedy hral v Rusku a bola aj výluka, preto som nemal až toľko možností na hetrik,“ pripomenul Jágr.

Svoj prvý hetrik v drese Devils dosiahol v nových korčuliach, ktoré si pred zápasom vybral z krabice. Väčšina hráčov pritom nové korčule dlhšie používa na tréningoch a až neskôr si ich obuje aj v stretnutiach.

„Neabsolvoval som v nich žiaden tréning. Nikdy som to ešte nespravil. Prvých pár striedaní som v nich nemal síce najlepších, ale potom to už bolo lepšie. V posledných zápasoch som sa necítil byť dosť silný na korčuliach, vedel som, že potrebujem zmenu. Nemal som čo stratiť, horšie to už nemohlo byť,“ tvrdí Jágr.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Jágr #Gordie Howe