Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Desať bodov Sittlera už 37 rokov čaká na prekonanie

Rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Sú však aj výnimky. Aj v hokeji. Desaťbodový zápis Darryla Sittlera nedávno oslávil 37 rokov a stále sa nenašiel hráč, ktorý by ho prekonal.

18.02.2013 20:00
Darryl Sittler Foto:
Darryl Sittler v drese Toronta.
debata

V tú februárovú noc v roku 1976 sa prepisovali historické štatistiky NHL. Súboj Toronta s Bostonom sa skončil 11:4 a na desiatich domácich góloch bol Sittlerov rukopis. Šesť ich sám strelil a na ďalšie štyri prihral. Prekonal tým osem bodov Mauricea Richarda z decembra 1944, ktorý v roku 1954 vyrovnal Bert Olmstead. Na Sittlera však nemal ani jeden z nich.

Jeho desaťbodový koncert vzišiel prakticky z ničoho. Torontu sa veľmi nedarilo, z posledných šiestich zápasov vyhralo jediný a celkovo malo v sezóne ledva 50-percentnú úspešnosť výhier. Majiteľ klubu Harold Ballard si dokonca pozval Sittlera na pohovor, kde ho dôrazne upozornil, že má byť produktívnejší. Zato Boston ťahal predtým sériu siedmich víťazstiev a v tabuľke vtedajšej Adamsovej divízie bol 20 bodov pred Torontom. Napriek tomu od Maple Leafs schytal výprask, ktorý sa zapísal do histórie hokeja.

Po prvej tretine ešte nič nenasvedčovalo tomu, že sa udeje niečo výnimočné. Sittler si pripísal asistencie pri góloch McDonalda a Turnbulla. V druhej tretine to však prišlo. Sittler strelil tri góly dovtedy úspešnému nováčikovi Reeceovi a ďalšie dva pripravil pre švédskeho legendárneho obrancu Börjeho Salminga. Toronto viedlo 8:4 a Sittlet mal po 40 minútach na konte tri góly a štyri asistencie.

Ale Sittler stále nemal dosť. Stačilo mu 44 sekúnd tretej tretiny na to, aby pridal štvrtý gól a potom to prišlo. Na ukazovateli času svietilo 49:27 min, keď využil prihrávku od Errola Thompsona a s deviatimi bodmi stanovil nový historický rekord. Svoje dielo skazy dokonal tri a pol minúty pred koncom, keď prekonal brankára hostí šiesty raz.

"Mal by som povedať, že majiteľ klubu pán Ballard ma inšpiroval k tomu, aby som prekonal rekord, ale tak to nebolo,“ vravel Sittler po zápase pre Toronto Star.

Odvtedy až deväť hokejistov zaznamenalo v NHL osem bodov v jednom zápase vrátane takých velikánov akými boli Wayne Gretzky či Mario Lemieux. Zatiaľ posledným bol pred niečo vyše rokom Sam Gagner z Edmontonu. Ani jeden z nich sa však cez túto hranicu nedostal.

"V súťaži sa vystriedalo veľké množstvo hráčov a ja som stále držiteľom rekordu. Som na to hrdý a nech ešte chvíľu vydrží. Stať sa však môže všeličo, pokiaľ sa tie správne veci dajú dokopy. Gagner spravil pred rokom osem bodov a táto téma opäť vstala z mŕtvych,“ vravel Sittler v rozhovore pre CBC.

Sittler hrával v NHL až do roku 1985 a okrem Toronta si obliekal aj dresy Philadelphie a Detroitu. Kariéru ukončil so ziskom 484 gólov a 1121 bodov. Nečudo, že sa stal členom Siene slávy.

"V hokeji sa málokedy stáva, že niektorý z tímov strelí 10 gólov. A nie ešte, aby niektorý z hráčov bol pri všetkých desiatich. Ale možné je všetko. Dnes sa hráva viac presiloviek ako za našich čias a je tiež väčší výber kvalitných hráčov,“ doplnil Sittler.

debata chyba