Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa si vydýchol. Trest za faul zozadu ho minul

Marián Hossa za faul na Dana Hamhuisa v piatom zápase série s Nashvillom nedostane žiaden dodatočný trest. Útočník Chicaga si odsedel v zápase 5-minútový trest.

25.04.2010 20:56 , aktualizované: 26.04.2010 08:36
Marián Hossa Foto: ,
Marián Hossa.
debata (6)

„Rozhodol som, že za tento priestupok neudelíme dodatočný trest. Tento zákrok bol odlišný od jemu podobných vo viacero faktoroch – šlo o priamy súboj o puk, následky nehody neboli pre Hamhuisa vážne, kontakt bol len miniálny, no a napokon rozhodol aj fakt, že pán Hossa nie je hráč, u ktorého by sa to dalo očakávať,“ takéto stanovisko vyhlásil viceprezident NHL Colin Cambell, ktorý sa aj osobne so slovenským útočníkom o celej kauze rozprával.

Hossa je miláčikom tribún v Chicagu, po sobote je ešte medzi fanúšikmi Blackhawks populárnejší, aj keď všetko mohlo byť napokon úplne inak. Trenčiansky odchovanec ukončil v predĺžení piateho stretnutia 1. kola play-off s Nashville svoje doterajšie strelecké trápenie vo vyraďovacej časti a svojim gólom na 5:4 poslal Chicago do vedenia v sérii 3:2. „Čo môžem povedať?“ cituje prvé slová Hossu po zápase Chicago Sun-Times. „Uznanie si zaslúžia moji spoluhráči, ktorí v oslabení skvele bránili. Na trestnej lavici to bol asi najdlhšie strávený čas, ktorý som zažil. Lepší záver som si nevedel napokon ani predstaviť,“ povedal po stretnutí Hossa.

Marián Hossa prežil v sobotu večer náročných 30 minút. Najskôr mal v závere riadného hracieho času na hokejke vyrovnanie, potom však narazil 63 sekúnd pred treťou sirénou na mantinel Dana Hamhuisa a musel ísť na trestnú lavicu. Blackhawks v tom čase prehrávali 3:4, ale 13,6 sekundy pred koncom Patrick Kane vyrovnal a vynútil pre svoj tím predĺženie. Chicago po prestávke hralo takmer 4 minúty oslabené o jedného hráča, Nashville však presilovku nevyužilo. Hossa naskočil na ľad a korčuľoval pred bránku, kde sa k nemu dostala Joelom Wardom tečovaná strela Brenta Sopela. Hossovi následne stačilo puk poslať do odkrytej časti bránky.

„Toto je jeden z mojich najväčších gólov v kariére. Prišiel v správnej chvíli. V Chicagu hrám prvý rok a teším sa, ak pomáham tomuto tímu vyhrávať. Na trestnej lavici som prežil skutočne veľmi dlhých 5 minút. Spoluhráčom sa ospravedlňujem. Puk sa ku mne dostal aj so šťastím v správnej chvíli, bránka bola odkrytá,“ povedal Hossa, ktorého vyhlásili za prvú hviezdu duelu.

O zákroku 31-ročného slovenského útočníka na Hamhuisa sa bude ešte v zámorí diskutovať. Vedenie Predators bude chcieť presadiť pre krídelníka Blackhawks dištanc, porovnáva ho so zákrokom Alexandra Ovečkina na ďalšieho hráča Chicaga Briana Campbella. Rus za svoj atak dostal dvojzápasovú suspendáciu. „Nevidím v tom žiaden rozdiel. Rozhodovať bude liga, verím v spravodlivý záver. Nanešťastie, Hossa sa vrátil na ľad a rozhodol zápas. Je to irónia,“ povedal tréner Predators Barry Trotz.

Hossa sa zrážke s Hamhuisom už nestačil vyhnúť. „Išiel som po puk, keď sa otočil chrbtom a ja som už nedokázal zastaviť. Nechcel som ho takto zasiahnuť. Môj pohyb sa už nedal zastaviť. Určite nie som typom hráča, ktorý by to potreboval urobiť. Nechcel som nikoho zraniť, súperi to vedia,“ vysvetľoval novinárom Hossa. Hamhuis po zákroku už do zápasu nezasiahol, na striedačku odkorčuľoval po svojich. „Som v poriadku, iba trochu otrasený. Nevidel som ten súboj, neviem ako vyzeral. Toto je vždy veľmi zraniteľná pozícia,“ uviedol pre The Tennessean Hamhuis.

6 debata chyba