Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gáborík musel na kapitánske 'C' dozrieť

Keď v Minnesote vymenujú nového kapitána, podľa tradície si na tréningu oblečie dres s céčkom a raz obkrúži ľad. "V prvú marcovú sobotu to bolo trochu iné," postrehol Kent Youngblood, hokejový novinár denníka Minneapolis Star Tribune. "Jasot spoluhráčov bol o čosi hlasnejší a Gabby sa zdal byť dojatý."

10.03.2008 12:04
debata

V prvom stretnutí, na ktoré nastúpil ako kapitán, dal Marián Gáborík gól, pri ďalšom asistoval, vyhlásili ho za tretiu hviezdu. Tak veľmi ho motivovalo céčko?
Bol pri oboch góloch, tá asistencia predchádzala víťaznému, v predĺžení. A okrem toho deväťkrát vypálil na bránku! To ale neznamená, že céčko má vplyv na to, ako dobre hrá. Produktívnym útočníkom bol vždy.

Prečo ho teda vedenie určilo za kapitána až teraz?
K tejto otázke sa nikdy nevyjadrilo. Ale – keď mu odovzdávali nový dres, tréner Jacques Lemaire poznamenal, že ho dostáva za to, že hrá tímovejšie, zodpovednejšie. Že hráčsky dozrel. Viete – keď do Minnesoty prišiel, bol ešte veľmi mladý. Dlho ste mohli na zápasoch pozorovať, že keď sa mu nedarilo – nepremenil únik, šancu – na ďalších päť-desať minút to poznačilo jeho hru. Dnes sa už nenechá znervózniť. Hrá trpezlivejšie.

Najproduktívnejším hráčom je však dlhodobo. Nebola to dostatočná kvalifikácia?
Wild za kapitána ani zďaleka nevyberajú najproduktívnej­šieho hráča. Často ním býval veterán Wes Walz, a to bol hokejový robotník, vôbec nie strelec. Ostatné dva mesiace mal céčko obranca Nick Schultz. Ten dáva tak päť gólov za dva roky.

Ide teda skôr o zodpovednosťa vyrovnanosť výkonov?
Pozrite – Wild menia kapitána každý mesiac, a on je v tíme jediný, ktorý tu hral celých osem rokov, odkedy Minnesota vstúpila do NHL. A predsa sa kapitánom doteraz nikdy nestal. Teraz vedenie ocenilo, že v posledných mesiacoch podáva v obrane najlepšie výkony v kariére. Vracia sa, napáda súperových útočníkov, a pritom mu to neuškodilo v produktivite.

     

Je možné, že Gáborík ostane kapitánom natrvalo, že mu priznajú post lídra?
To si nemyslím. Kým bude trénerom Jacques Lemaire, určite sa modelu rotácie kapitánov nevzdá. Vymenovanie za kapitána používa ako odmenu, motiváciu. Väčšina tímov v NHL to nerobí- má stabilného kapitána, odslúži prinajmenej aspoň celý rok, ak už nie viacero sezón. Jacques Lemaire je ale trénerom, ktorý mení všetko. Neustále: útoky v priebehu zápasu, kapitánov počas sezóny. Ak sa kapitánovi mimoriadne darí, nechá ho ešte mesiac. Ako pred Gáboríkom Schultza.

V Minnesote teda kapitána vyberá tréner?
Väčšinou sa o návrhu, kto ním bude, porozpráva s celým realizačným tímom. Konečné rozhodnutie ale vždy ostane na ňom.

Môže byť rozhodnutie vedenia prvým krokom pred rokovaniami o novej zmluve?
Niečo na tom bude. Gáboríkovi sa končí zmluva až o rok, ale už počas tohto leta s ním Wild chcú rokovať. Kontrakty sa ale skončia aj dvom ďalším významným hráčom. Či ostane v Minnesote Pavol Demitra, bude skôr na Demitrovi samotnom než na rozhodnutí tímu. Posledné mesiace starej zmluvy bežia aj strelcovi Brianovi Rolstonovi. Zdá sa, že vedenie sa preto rozhodlo ukázať Gáboríkovi, ako veľmi mu na ňom záleží.

Je nutné, aby podpisovali zmluvu už teraz, rok vopred?
Nemyslím si, že môžu ďalšiu sezónu odštartovať bez toho, aby vedeli, aká bude Gáboríkova budúcnosť. Inak sa dostanú do rovnakej situácie, aká postihla Atlantu s Mariánom Hossom. Nepodpísaná zmluva Atlantu prenasledovala po celý rok, a napokon museli Hossu aj tak vymeniť.

debata chyba