Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiar ako náhrada za Ramsayho? Za to, čo urobil Slovákom, v žiadnom prípade! Súčasné i bývalé hviezdy radia Šatanovi

Bude pokračovať? Nebude? Má stále čo ponúknuť slovenskému hokeju? Alebo už nastal čas na zmenu?

31.05.2023 05:40
hokej koláž Foto:
Športweb oslovil v ankete aj Rastislava Staňu, Dáriusa Rusnáka či Mareka Hrivíka.
debata (28)

Početné otázky fanúšikov smerujú k jednému mužovi – Craigovi Ramsaymu. Sedemdesiatdvaročný Kanaďan absolvoval v Rige piaty svetový šampionát v pozícii hlavného trénera Slovenska.

Turnaj sa pre neho i reprezentáciu skončil neúspešne. Slováci obsadili deviatu priečku a prvýkrát od roku 2019 nepostúpili do štvrťfinále.

Ramsaymu sa končí zmluva, jej súčasťou je aj opcia pre sezónu 2023/24.

Hokejová verejnosť spod Tatier sa teraz pýta – ako ďalej? Podobnú otázku sme položili aj známym hokejovým menám. Ako odpovedali? Čítajte a dozviete sa:

Mal by Craig Ramsay pokračovať na slovenskej striedačke?

Marek Hrivík, kapitán reprezentácie

Áno. Veľa som sa pri ňom naučil. Bronzová olympiáda pod jeho vedením zostane navždy v mojej pamäti.

Ukázal mi, ako hrať priamočiarejšie, jednoduchšie, bez toho, aby som vymýšľal zložité riešenia. Verím, že záverečný zápas v skupine na MS v Rige proti Nórsku nebol jeho posledným pri našom tíme.

Dárius Rusnák, majster sveta 1985

Nášmu hokeju dal veľa. Nech zostane vo funkcii ešte jeden rok a podľa výsledku na MS 2024 v Česku sa uvidí, či má aj s výhľadom na olympiádu 2026 pokračovať. Zároveň platí, že si popri ňom musíme vychovať vlastného kouča. Spomedzi trénerov, ktorí sú teraz v realizačnom tíme, zatiaľ vhodné typy nevidím.

Počul som aj názory, že vhodným kandidátom by bol Patrick Fischer. To podľa mňa nepripadá do úvahy. Po prvé: určite by si vypýtal veľa peňazí a po druhé: za to, čo urobil Slovákom, keď nenasadil proti Lotyšom najlepších hráčov, by si to zrejme ani nezaslúžil.

(Poznámka: československá ikona reagovala na švajčiarskeho trénera, ktorý v záverečnom vystúpení v skupine proti Lotyšom nechal oddychovať najväčšie hviezdy. Lotyši napokon aj vďaka tomu zdolali favorizovaného súpera, získali potrebné body na play off, kam postúpili na úkor Slovákov).

SLovensko hokej MS Čítajte viac Oslava deviateho miesta sa nekoná, fanúšikovia majú voľno. IIHF si robí žarty zo Slovákov

Andrej Sekera, vicemajster sveta 2012

Stále má čo ponúknuť. Vždy vyberie dobré mužstvo a vhodne ho doplní o mladíkov, ktorí sa môžu ukázať. Bude na Mirovi Šatanovi a jeho kolegoch, aby vyhodnotili všetky pre a proti.

Či cítia, že nastal čas na zmenu alebo by bolo lepšie, ak sa bude pokračovať v nastolenom trende. Ak by Ramsay nepokračoval, treba nájsť iného kouča, ktorý zase posunie Slovákov iným smerom.

Miloš Kelemen, slovenský reprezentant

Najlepší tréner, aké som spoznal. Za ten čas, čo vedie náš tím, sa slovenský hokej zdvihol. Dokazuje to medaila z olympiády, ale aj výsledky zo svetových šampionátov. Hráme kvalitný, rýchly hokej.

Bol by som rád, keby zostal, lebo okrem toho, že je to kvalitný kouč, je aj úžasný a milý človek. Verím, že bude pokračovať, ešte mu chceme dopriať víťaznú radosť.

Draisaitl a Nemecko Čítajte viac Rusom ani Čechom sa nepribližujeme. Tím, aký mali Nemci na MS, som už dávno nevidel, vraví Draisaitl

Tomáš Surový, vicemajster sveta 2012

Záleží aj na ňom, či chce pokračovať alebo už byť doma s rodinou. Za šesť rokov na Slovensku veľmi posunul náš hokej. Naučil nás správnej mentalite. Konečné rozhodnutie bude na ňom i na Mirovi Šatanovi.

Ďalšia otázka znie, či je niekto z domácich trénerov pripravený zaujať jeho miesto. Okrem Vladimíra Országha takého muža zatiaľ nevidím.

Michal Ivan, slovenský reprezentant

Za tri roky, čo som pri tíme, ktorý Craig vedie, dal veľa mne i celému mužstvu. Získal som množstvo skúseností. Má unikátny prístup k hráčom. Nepotrebuje zvyšovať hlas, má prirodzený rešpekt a autoritu. Vieme, čo od nás chce aj bez toho, aby sa musel rozčuľovať.

ramsay Čítajte viac Otvorený Ramsay: Slováci radi rýpu do Slovákov. Prečo jeho funkciu viacerí nechcú?

Rastislav Staňa, majster sveta 2002

V prvom rade by som chcel vyzdvihnúť Ramsayho za to, že sa od začiatku nebál v nominácii siahnuť po hráčoch z extraligy. Často si vyberal aj takých, ktorých ľudia nepoznali a mali pocit, že nie sú dostatočne produktívni. Ramsay v nich videl veľký potenciál a ich silné stránky, ktorými skvele zapadli do tímu.

Čo sa týka zmeny trénera, páči sa mi taktika, ktorú na zväze zvolili. Pri Ramsaym sa vystriedalo viacero slovenských trénerov v pozícii asistentov. Ak sa Craig rozhodne skončiť, bolo by z môjho pohľadu vhodné dať šancu niektorému z jeho asistentov. Myslím si však, že Ramsay má slovenskému hokeju stále čo ponúknuť.

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...
28 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Craig Ramsay #MS 2023 #Riga 2023