Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezlomní Lotyši poslali Američanov do kolien: Už sa tešíme na oslavy do Rigy!

V mnohom to pripomínalo pekinský súboj o bronz na olympiáde. Nejeden fanúšik dopraje malej krajine historický úspech tak, ako ho svet vlani doprial Slovákom.

28.05.2023 17:52
Lotyšsko hokej Foto:
Hokejisti Lotyšska oslavujú bronz na MS 2023.
debata (1)

Hokejisti Lotyšska zakončili úžasnú jazdu na svetovom šampionáte ziskom bronzových medailí. Spoluorganizátor turnaja zdolal vo fínskom Tampere favorizovaný výber USA 4:3 po predĺžení.

Víťazný gól súboja o 3. miesto strelil po 82 sekundách nadstaveného času Kristians Rubins.

Americký komplex

Lotyši, ktorí v rozhodujúcom súboji nemali výhodu domáceho ľadu v Rige tak, ako v základnej skupine a štvrťfinále, dosiahli najväčší úspech vo svojej histórii.

Finland Hockey Worlds Čítajte viac Tím USA padol, Lotyši dokonali rozprávkovú jazdu. Vybojovali historický bronz

Účinkovanie na domácom turnaji pritom nezačali najlepšie. V Rige trávili debakel od Kanady 0:6, potom aj prehru so Slovákmi 1:2.

Vyšiel im však záver skupinových bojov a predovšetkým štvrťfinále, kde senzačne vyradili Švédov. V semifinále síce nestačili na javorové listy, ale všetko si vynahradili v boji o bronz.

Dvakrát v zápase viedli, Američania zásluhou Rocca Grimaldiho, so 168 cm najnižšieho hráča na turnaji, vyrovnali. Favorit mal blízko k výhre po góle Matta Coronata, ale Lotyši vyrovnali a potom udreli v predĺžení.

„Úžasné pocity. Bronz patrí fanúšikom, ktorí nás podporovali počas celého šampionátu. Bez nich by sme to nedokázali. Už sa tešíme na oslavy do Rigy,“ usmieval sa kapitán Kaspars Daugavinš.

Američania zostali opäť sklamaní. Z MS odchádzali bez cenného kovu napriek tomu, že v riadnom hracom čase na turnaji ani raz neprehrali.

Naďalej platí, že od zavedenia formátu s vyraďovacou fázou v roku 1992 sa nikdy neprebojovali do finále, v semifinále majú bilanciu 0–12. Zatiaľ poslednú medailu majú spred dvoch rokov, keď vyhrali bronz.

Po góle v predĺžení vypukla na ľade arény v... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Finland Hockey Worlds Po góle v predĺžení vypukla na ľade arény v Tampere obrovská lotyšská radosť.

Splnený sen

Lotyši si hrou na turnaji získali srdcia fanúšikov i rešpekt odborníkov.

„Jo víťazstvo vôle a srdca. Lotyši dokázali na šampionáte to, čo od nich nikto nečakal. Navždy sa zapísali do histórie,“ uviedol na margo lotyšského zisku bronzu z MS hokejový expert ČT Sport Martin Hosták.

Komentátorská legenda Čechov Róbert Záruba vyzdvihol obrancu Kristiansa Rubinsa, ktorý najskôr vyrovnal na 3:3 v závere tretej tretiny a následne rozhodol gólom v predĺžení.

„Na drese nosí číslo 95 a práve to sa spolu s jeho menom vryje do sŕdc lotyšských fanúšikov," vravel Záruba.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Lotyšsko Čítajte viac Slovákov čaká o rok v Ostrave peklo: Obaja finalisti MS aj senzácia z Lotyšska

Lotyši dokázali získať svoju prvú medailu z MS prakticky pred domácim publikom v Tampere.

„Zbláznili celý národ pre hokej a to nabudilo hráčov na ľade. Z toho pramenila energia a sila, ktorou Lotyši dokázali vyhrávať zápasy," mienil Hosták.

Američania hrali na šampionáte moderný hokej. Po skupinovej fáze sa zaradili medzi adeptov na finále, napokon odchádzajú bez medaily.

„Aj taký je šport. Podarilo sa nám vyhrať našu skupinu. V play off sme mali dobre rozohrané semifinále, aj zápas o bronz, ale nedokázali sme to dotiahnuť do konca.

Proti Nemecku sme boli pár sekúnd od víťazstva a s Lotyšmi nás od medaily delilo len pár minút. Je to obrovská smola, ale môžeme si za to sami," priznal v rozhovore pre ČT Sport obranca Nick Perbix.

SLovensko hokej MS Čítajte viac Oslava deviateho miesta sa nekoná, fanúšikovia majú voľno. IIHF si robí žarty zo Slovákov

Najmladším bronzovým medailistom z tímu Lotyšov bol len 19-ročný útočník Dans Locmelis.

„Pre nás je to niečo neuveriteľné. Vybojovali sme bronz, ale pocity máme ako po zisku zlata. Prvá medaila pre lotyšský hokej v histórii je čosi úžasné. Je to ako splnenie sna.

Hrali sme jeden za druhého a veľmi nám pomohli fanúšikovia. Boli hlavný dôvod, prečo sa nám podarilo vyhrať," vravel dojatý Locmelis.

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #MS 2023 #Riga 2023