Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec lotyšského sna o titule na MS. Kanadu poslal do finále 18-ročný supertalent

Hokejisti Kanady sa stali prvými finalistami MS v hokeji. Vo fínskom Tampere zdolali prekvapenie šampionátu z Lotyšska 4:2. Outsider súboja bol blízko k senzácií, keď v zápase dvakrát viedol, ale nádejný výsledok neudržal. V boji o titul sa stretnú s úspešnejším z večerného súboja medzi USA a Nemeckom.

27.05.2023 15:47 , aktualizované: 16:00
779639045 Foto:
Víťazný gól v semifinále strelil 18-ročný Adam Fantilli (s číslom 91), ktorému gratulujú Milan Lucic a Brad Hunt.
debata (10)

Kanaďania dokázali otočiť vývoj stretnutia v záverečnej tretine. O víťazný gól sa prvým zásahom na MS postaral 18-ročný kanadský supertalent Adam Fantilli.

Lotyši, ktorí sa predstavili medzi najlepšou štvoricou prvýkrát v histórii, išli do vedenia v 9. minúte po zásahu Dansa Ločmelisa a sen o historickom finále snívali aj po druhej tretine, keď strelil ich druhý gól Rudolfs Balcers.

Kanada však udrela dvakrát v úvodnej desaťminútovke tretej tretiny a po góloch Jacka Quinna a Adama Fantilliho duel otočila.

Video
Craig Ramsay zhodnotil účinkovanie národného tímu na MS. / Zdroj: TV Pravda

V závere pridal štvrtý zásah do prázdnej bránky Scott Laughton. Zámorskí hokejisti vyhrali v základnej skupine v Rige s domácimi 6:0, Lotyši prehrali následne aj so Slovákmi 1:2, no potom triumfovali v ďalších šiestich zápasoch. Kanada sa predstavila v semifinále ôsmykrát po sebe.

Duel o bronz je na programe v nedeľu o 14.20 h, finále odštartuje o päť hodín neskôr, oba duely sa hrajú v Tampere.

semifinále:
Kanada – Lotyšsko 4:2 (0:1, 1:1, 3:0)
Góly: 36. Blais (Krebs, Middleton), 41. Quinn (Crouse, Laughton), 49. Fantilli (Lucic, Barron), 60. Laughton – 9. Ločmelis (Rih. Bukarts, Zile), 37. Balcers. Rozhodovali: Kaukokari (Fín.), MacFarlane – Briganti, Davis (všetci USA), vylúčení: 6:6 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0.
Kanada: Montembeault – Weegar, Middleton, Barron, Hunt, Myers, Joseph, – Fantilli, Glass, Lucic – Quinn, Laughton, Crouse – Blais, Krebs, Neighbours – Toffoli, McBain, Carcone
Lotyšsko: Šilovs – Balinskis, Zile, Rubins, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis – Daugavinš, Abols, Balcers – Dzierkals, Batna, Rob. Bukarts – Indrašis, Ločmelis, Rih. Bukarts – Krastenbergs, Smirnovs, Andersons

Po úvodných dvoch opatrných minútach sa dostal do prvej veľkej príležitosti obranca Barron, ktorý mal medzi kruhmi veľa priestoru, ale trafil len do Šilovsa. Kanaďania boli na začiatku aktívnejší a vypracovali si ešte pár pološancí, no skóre sa menilo na druhej strane.

Lotyši sa v 9. minúte rozostavili v útočnom pásme, Zile nahodil puk na bránku, jeho spoluhráči sa dostali k dvom dorážkam a tá druhá z hokejky Ločmelisa skončila v bránke. Kanada mohla odpovedať už o dve minúty, no bekhend kapitána Toffoliho zastavila žŕdka. Lotyši nepúšťali favoritov do veľkého tlaku a sami nebezpečne hrozili.

V 16. minúte sa opäť ukázali pri chuti hrajúci Ločmelis, ktorý sa po pravej strane predral až pred bránku, ale Montembeaulta neprekvapil. V záverečných sekundách mal dve obrovské šance Indrašis, keď po zlej rozohrávke Kanady zostal sám pred Montembeaultom, no najprv napálil puk len do neho a z dorážky netrafil bránku.

Druhá tretina bola rozkúskovaná vylúčeniami, rozhodcovia ich odpískali až jedenásť a hráči si dokonca zahrali krátko aj traja proti trom. Najprv však išli v krátkom slede na trestnú dvaja Kanaďania, ale Lotyši dvojnásobnú presilovku vôbec nezvládli, hrali ju pomaly, nestrieľali a nedokázali si poriadne prihrať. Od 26. minúte si tímy vyskúšali hru 4 na 4, ktorá svedčala viac Lotyšom a Montembeault si pripísal dôležitý zákrok po strele Daugavinš.

Ramsay Čítajte viac Veľká anketa hokejového národa, zaujíma nás váš názor. Mal by Ramsay pokračovať?

Pri kanadskej presilovke bol zase blízko k vyrovnaniu Fantilli, jeho strela preletela ponad Šilovsov betón, no zastavila ju žŕdka. V 33. minúte Bukarts nešetrne atakoval Weegara pri mantineli, rozhodcovia sa pri videu dlho radili, no nakoniec udelili len dvojminútový trest.

Keď sa na ľade vyrovnal pomer síl na 5 na 5, tak sa v 36. minúte podarilo zámorským hokejistom vyrovnať. Krebs potiahol puk do útočného pásma, bekhendom prihral Blaisovi a ten prekonal Šilovsa. Vyrovnaný stav však vydržal iba minútu, keď sa Blacers poľahky dostal cez Weegara a švihom trafil pod lapačku Montembeaulta – 2:1.

SLovensko hokej MS Čítajte viac Oslava deviateho miesta sa nekoná, fanúšikovia majú voľno. IIHF si robí žarty zo Slovákov

Kanada prestrieľala súpera v druom dejstve 16:6 a aj do tretieho vybehla aktívne. Vyrovnávajúci gól prišiel po 45 sekundách, keď Crouse vybojoval puk za bránkou, posunul ho Quinnovi a ten nachytal Šilovsa strelou spoza bránkovej čiary, ktorá sa mu od masky odrazila do siete.

„Javorové listy“ dokonali obrat o sedem minút neskôr po peknej individuálnej akcii Fantilliho, ktorý si pri kľučke hodil puk pomedzi nohy Freibergsa a prestrelil Šilovsa – 3:2. Lotyši sa v ďalších minútach snažili tvoriť, ale zámorskí hráči ich do ničoho vážneho nepúšťali.

Navyše tri minúty pred koncom zastavil ich snahy Batna, ktorý za kanadskou bránkou fauloval a musel na trestnú. Lotyši to v závere ešte skúsili bez Šilovsa, no do prázdnej bránky skóroval Laughton.

hlasy /ČT Sport/:
Scott Laughton: „Lotyši sa počas turnaja rozohrali a vedeli sme, že to nebude jednoduchý zápas. Majú dobrý tím, skvelého brankára, pohyblivých hráčov. Rýchly gól v úvode tretej časti nás dostal späť do hry a Fantilliho zásah patrí medzi highlighty. Celkovo to bol dobrý tímový výkon. Máme tu skvelú partiu, ktorá má jediný cieľ a všetci sa oň snažíme.“
Karlis Čukste, obranca Lotyšska: „Dali sme do toho maximum, hrali sme naplno, preto nie sme príliš sklamaní. Nedalo sa toho spraviť viac. Je to hokej, jeden vyhrá, jeden prehrá. Nebolo to o jednom momente, oni dali góly a my sme nepremenili naše šance. Zápas o bronz bude ťažký, nech to bude ktorýkoľvek súper. Musíme hrať tak ako dnes, na 100 percent a dúfajme, že premeníme naše šance a vyhráme.“

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...
10 debata chyba
Viac na túto tému: #kanadskí hokejisti #lotyšskí hokejisti #MS v hokeji 2023 #Nokia Arena