Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší dôležitý duel. Nemci sťažili Slovákom cestu na ZOH, Lotyši im môžu úplne zmariť priamy postup

Slovenským hokejovým reprezentantom sa komplikuje situácia v súvislosti s obhajobou bronzových medailí na nasledujúcej zimnej olympiáde v Taliansku.

26.05.2023 11:02
Lotyšsko, hokej Foto:
Veľká lotyšská radosť. Bude pokračovať aj v semifinále?
debata (4)

Zverenci trénera Craiga Ramsaya klesnú v rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) po aktuálnej sezóne na deviatu priečku a je pravdepodobné, že o ZOH 2026 budú bojovať v kvalifikácii.

Priamo pod päť kruhov sa dostane najlepšia osmička národných výberov v rebríčku po majstrovstvách sveta vo fínskom Tampere a lotyšskej Rige, pričom Slovákov zosadili z ôsmej pozície Nemci postupom do semifinále.

Nemci vo štvrtok zaskočili vo štvrťfinále víťazov základnej B-skupiny Švajčiarov a zdolali ich 3:1. Do semifinále MS sa prebojovali tretíkrát za ostatných trinásť rokov, v rokoch 2010 aj 2021 to nedotiahli k medaile a skončili štvrtí.

Česko, hokej Čítajte viac Švajčiarom som prial, aby šli domov. To, čo spravili, na MS nepatrí, hnevá sa český expert

"Sú to naozaj skvelé pocity. Vedeli sme, že sa môžeme dostať aj ďalej ako do štvrťfinále. Pred dvomi týždňami by sme to brali, ale dnes sme chceli ísť do semifinále a to sa nám podarilo.

Teraz chceme byť majstri," povedal po zápase proti Švajčiarsku nemecký útočník Justin Schütz, citoval ho oficiálny web IIHF. Nemci sa v semifinále stretnú s Američanmi.

Otáznik v súvislosti s účasťou na ZOH 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo stále visí nad ruským výberom, momentálne je totiž v rebríčku IIHF na treťom mieste.

Ak Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nedovolí Rusom predstaviť sa v Taliansku z dôvodu vojny, ktorú už viac ako rok vedú s podporou Bielorusov na území Ukrajiny, Slovákom by na priamu účasť na ZOH 2026 mohla stačiť aj 9. priečka v rebríčku. Tú obsadia, ak sa Lotyši nestanú majstrami sveta.

Lotyšsko Hokej MS2023 Štvrťfinále Čítajte viac Švédska legenda zúri: Cítim sa strašne! Tri korunky zažívajú po vypadnutí na MS nevídané fiasko

Lotyšskí hokejisti však vo štvrtok využili výhodu domáceho prostredia a vo štvrťfinále nečakane zdolali Švédov 3:1, aby si premiérovo zahrali o medaily. Ich doterajším maximom na tomto fóre sú siedme priečky z rokov 1997, 2004 a 2009.

„Myslím si, že už niekoľko rokov sme verili, že to dokážeme, ale vždy nám to tesne nevyšlo. Stále sme však verili a pokračovali v snahe, čo sa nám napokon vyplatilo. Teraz pôjdeme krok za krokom a uvidíme, čo sa stane.“ vyhlásil lotyšský kapitán Kaspars Daugavinš podľa webu iihf.com.

Na Lotyšov čakajú v semifinále obhajcovia striebra Kanaďania.

779176098 Čítajte viac Historický deň pre Lotyšsko, Riga je na nohách. Domáci si po prvýkrát zahrajú o medaily

Slovenskí hokejisti budú v prípade účasti Rusov na ZOH 2026 alebo celkového triumfu Lotyšov na MS 2023 druhýkrát za sebou bojovať o postup na olympijský turnaj v kvalifikácii. Tá sa začne v jeseni 2024 a dovtedy by malo byť jasné, či sa Rusi predstavia v Taliansku alebo nie.

Pred dvomi rokmi Slováci na kvalifikačnom turnaji zdolali Bielorusov, Poliakov aj Rakúšanov a prebojovali sa na ZOH 2022 v Pekingu, kde napokon získali bronzové medaily.

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #ZOH 2026 #lotyšskí hokejisti