Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prepáčte, Slováci, ale štvrťfinále sme si zaslúžili viac! Lotyšský hrdina chytal ako jeho legendárny krajan Irbe

Neskutočné emócie, skvelá atmosféra a dráma do poslednej sekundy vyvrcholili domácou radosťou - a na diaľku aj slovenským smútkom.

23.05.2023 23:01
šilovs hokej Foto:
Arturs Šilovs počas zápasu so Švajčiarskom.
debata (8)

Hokejisti Lotyšska zdolali vo svojom záverečnom vystúpení v B-skupine favorizované Švajčiarsko 4:3 po predĺžení a po piatich rokoch postúpili do play off.

Domácim, ktorých hnala vpred vypredaná Riga Aréna, stačil na postup bod. V priebehu zápasu mali k nemu najskôr blízko, potom ďaleko, aby sa napokon dočkali.

Ralfs Freibergs Čítajte viac Keď sa Lotyš rozhovoril pred mikrofónom ČT, redaktor takmer odpadol. Z tohto interview je hit MS

Rozhodol o tom gól Kasparsa Daugavinša v 55. minúte, ktorým domácim kapitán vyrovnal na 3:3. Lotyšskú postupovú radosť zvýraznil Rudolfs Balcers presným zásahom v predĺžení.

Po záverečnom klaksóne sa domáci hráči pochytali okolo ramien a spolu s deviatimi tisíckami divákov hromadne spievali lotyšskú hymnu. Z atmosféry mal zimomriavky aj Arturs Šilovs.

„Výhra a postup znamenajú pre nás veľa. Hrať pred domácim publikom je záväzok, ale aj obrovská česť. Potrebovali sme bod, máme dva a verím, že sme potešili celú krajinu. Prebojovať sa do štvrťfinále je úžasný pocit,“ usmieval sa po zápase lotyšský brankár.

Lotyšsko Čítajte viac Nádeje sa rozplynuli, Slováci na šampionáte končia. Pozrite si dvojice a program štvrťfinále

Proti Švajčiarom predviedol viacero výborných zákrokov. Mužstvo podržal v kľúčových momentoch a dal mu šancu na výhru.

„Jednoznačne najdôležitejší zápas v mojej doterajšej kariére. Postúpili sme, potešili ľudí a už sa tešíme na štvrťfinále,“ pokračoval.

Stále len 22-ročný gólman, ktorý chytá na farme Vancouveru v AHL, má rovnaké krstné meno ako lotyšská legenda Arturs Irbe. Na našu otázku, či dnes chytal ako on, odpovedal s úsmevom:

„To sa musíte spýtať jeho. Snažil som sa podať čo najlepší výkon. Som rád, že som pomohol tímu k dôležitej výhre,“ tešil sa.

Postupová radosť lotyšských hokejistov. Foto: Profimedia
Lotyšsko Postupová radosť lotyšských hokejistov.

Na otázku, či si Lotyši zaslúžia postup viac ako Slováci, s ktorými na diaľku bojovali o účasť v play off, odpovedal jednoznačne:

„V konečnom zúčtovaní sme vybojovali o dva body viac ako Slováci. Čiže áno, postup sme si jednoznačne zaslúžili,“ vravel.

Lotyši obsadili v B-skupine tretie miesto a vo štvrťfinále nastúpia proti Švédsku. Šilovs potvrdil, že do štvrtkového duelu už pôjdu bez tlaku.

„Nemáme čo stratiť, iba získať. Dopredu nás poženú naši skvelí fanúšikovia, pôjdeme na maximum. Verím, že ich ešte potešíme,“ zaželal si mladý gólman.

Christian Marti Čítajte viac Boli sme na zápase o nás bez nás. Lotyši šli na krv, ale chvíľu aj krvácali. Slováci boli šesť minút od postupu

Na otázku, či postup so spoluhráčmi aspoň trochu oslávi, rezolútne pokrútil hlavou.

„Nestáva sa každý deň, aby sme postúpili do štvrťfinále. Na oslavy nie je čas, musíme sa poriadne pripraviť. Úspech si užijeme až potom,“ dodal.

Okrem dvojice Lotyšsko – Švédsko si vo štvrtkovom boji o semifinále zmerajú sily aj Česi s Američanmi, Kanaďania s Fínmi a Švajčiari s Nemcami.

Ohlasy: Slováci sa na Švajčiarov nemôžu hnevať Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
IIHF.com: Gól Rudolfa Balcersa Švajčiarom v...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #Riga 2023 #Arturs Šilovs