Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čože potrebujú Lotyši na postup? Ak platia slová švajčiarskej hviezdy, potom sa Slovensko nemusí obávať

Bol to jeden z vrcholov B-skupiny majstrovstiev sveta v Rige. Švajčiarsko zdolalo Česko 4:2 a potvrdilo svoju vedúcu pozíciu. Dva dni pred ukončením skupinových bojov sa zároveň rozhodlo o tom, že Helvétov už z tejto pozície nikto nedostane.

22.05.2023 08:02
Nino Niederreiter Foto:
Nino Niederreiter v ostrom súboji pri mantineli.
debata (43)

Švajčiari odohrali proti Čechom fantastický zápas. Na ich výkone bolo okrem iného obdivuhodné aj to, že len deň predtým odohrali veľmi náročný duel proti silnej Kanade. Tú zdolali 3:2.

Líder rižskej skupiny zatiaľ odohral len šesť zápasov, čaká ho ešte jeden, v ktorom zo švajčiarskeho pohľadu o nič nepôjde.

Video
Reakcia Hrivíka a Hudáčka na ich konflikt

Pre Slovensko však môže byť mimoriadne zaujímavý. Ak totiž zverenci Craiga Ramsayho v utorok porazia Nórsko, budú musieť čakať. Práve na duel Lotyšsko – Švajčiarsko.

Situácia je nasledovná: Slováci potrebujú bez debaty vyhrať v riadnom hracom čase a až potom budú dúfať, že domáci tím nezíska proti favoritovi žiadny bod. Ak by sa to Lotyšom podarilo, do štvrťfinále prekĺznu oni, ak nie, potom to môže byť Slovensko.

HOKEJ: Slovensko - Rakúsko Čítajte viac Dusno v tíme: Slováci sa na ľade medzi sebou hádali. Rozladený kapitán odpovedal novinárom, Hudáček ich ignoroval

Na hokejové počty už naozaj netreba matematické vzdelanie. Po zápase Česka so Švajčiarskom sme preto zbehli do priestoru na rozhovory, aby sme sa opýtali švajčiarskych hokejistov, ako s posledným zápasom v skupine naložia.

Prvý sa pristavil Nino Niederreiter, švajčiarsky kapitán, hráč Winnipegu Jets v NHL. „Proti Lotyšom to bude taký istý zápas ako s ostatnými. Pre nás dobrý test – hrať proti domácemu mužstvu. Pôjdeme na ľad a budeme hrať to, čo vieme. Tak, aby sme sa čo najlepšie pripravili na štvrťfinále,“ odpovedal.

Na otázku Športwebu, či Švajčiari nebudú v utorok večer voči domácim za „dobrých chlapcov“ a pustia ich do štvrťfinále, sa dobre pobavil.

„Domáci sú v laufe, uvidíme, ako sa to vyvinie. Nesmieme nič podceniť, Lotyšov poženie plná hala a preto očakávam veľmi ťažký zápas,“ pokračoval.

Detailné štatistiky Slovákov na MS v hokeji Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
V nasledujúcom rebríčku (podľa vyťaženosti...

Niederreiter tvrdí, že napriek tomu, že Švajčiari sú v skupine prví, nič nevypustia ani nepodcenia.

Švajčiarsko môže získať odmenu milión švajčiarskych frankov, ak na tohtoročných majstrovstvách sveta ovládne všetkých desať zápasov. Šesť už vyhralo.

Niederreiter o ničom takom netušil a spočiatku si myslel, že otázka smeruje k finančnej motivácii zo strany švajčiarskeho hokeja. „Nič také nám nikto nesľúbil. To sa deje možno v Rusku,“ rozosmial sa.

Keď mu novinári vysvetlia, že je to oficiálna odmena od IIHF, skonštatuje: „Vážne? O tomto som naozaj nevedel. Poviem to takto, pôjdeme od k zápasu k zápasu.“

Bez nazvu  1910 x 1000 px Čítajte viac Gáborík s Valábikom sa pustili do Hudáčka: Bola to vypätá situácia. Nemôžeme čakať, že budú lietať päste

O Švajčiarsku sa už od úvodu šampionátu hovorí ako o veľkom favoritovi na zlato. Po tom, ako mužstvo posilnili priamo v Rige ďalší hráči z NHL, to platí obzvlášť. Veľké ambície tímu potvrdzujú aj doterajšie výsledky.

Niederreiter je však opatrný. Vraví, že vlani vo Fínsku bola situácia prakticky identická. Švajčiari vyhrali skupinu a následne vypadli s Američanmi vo štvrťfinále.

O minútku prišiel Nico Hischier, aby bol konfrontovaný s podobnými otázkami. Utorňajší duel Lotyšsko – Švajčiarsko bude rovnako dôležitý ako zápas Slovensko – Nórsko.

Na otázku, či posledný zápas s Lotyšmi nebude pre Švajčiarom priestorom pre oddych, keďže prvé miesto majú isté, odpovedal rázne: „To určite nie, máme víťaznú mentalitu. Chceme vyjsť na ľad a vyhrať.“

Keď sa Hischiera pýtame, či vôbec tuší o tom, že domáci Lotyši súrne potrebujú bod na istotu postupu do štvrťfinále MS, len pokrčí ramenami. „Čože? Vôbec o tom neviem.“

Škorvánek hokej Čítajte viac Nepriestreľný hrdina Škorvánek: Slovinci mi to dvakrát hodili do brucha, vtedy som sa chytil

„Každý správny športovec chce neustále vyhrávať, v takýchto zápasoch nikdy nie je priestor na darčeky pre nikoho. Chceme vyhrať skupinu bez straty bodu.“

To, čo chcú Švajčiari, je jedna vec, druhá, čo im dovolia Lotyši. Lebo domáci tím sa po slabom začiatku vzchopil. A na favorita si verí.

Zhovárali sme sa teda aj s najväčšou hviezdou lotyšského mužstva – Rodrigom Abolsom.

Tomu ihneď pripomenieme, že on i jeho spoluhráči majú všetko vo svojich rukách, že zo zápasu so Švajčiarmi potrebujú bod a potom ich Slováci vôbec nemusia zaujímať.

„Poviem to takto, je zábavnejšie, keď máte situáciu vo svojich rukách, ako keď sa musíte spoliehať na druhých. Budeme vás (Slovákov, pozn. red.) teda jedným očkom sledovať, no zároveň sa sústredíme iba na seba,“ naznačil Abols.

Video

O Švajčiaroch vraví, že sú jedným z najlepších tímov v Rige, keď mu podsunieme, že ak chcú Lotyši postúpiť, musia byť v utorok oni najlepším mužstvom na MS, rozosmeje sa.

„Presne tak. Ak im chceme vziať aspoň bod, musíme vydolovať zo seba to najlepšie.“

Miks Indrašiš, jeden z najskúsenejších Lotyšov, si nič iné ako postup nepripúšťa. Keď ho konfrontujeme s názorom, že Švajčiari sú najlepším mužstvom v B-skupine, má len jednu odpoveď: „Švajčiari? Nie, my sme tu najlepší!“

Uvidí sa v utorok večer. Ešte predtým si však Hrivík a spol. musia splniť domácu úlohu. Vyhrať proti Nórsku za tri body.

HOKEJ: Slovensko - Rakúsko Dávame do pozornosti Kedy hrajú Slováci? Kompletný program MS v hokeji 2023

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #švajčiarski hokejisti #Nico Hischier #Nino Niederreiter