Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kazachovia šokovali Slovákov. V nájazdoch ukázali šikovné ruky, štvrťfinále sa Ramsayho družine vzďaľuje

Slovenskí hokejisti prehrali vo svojom piatom zápase na majstrovstvách sveta s Kazachstanom 3:4 po predĺžení a nájazdoch a výrazne si skomplikovali postup do štvrťfinále. V základnej B-skupine majú dva duely pred koncom na konte len päť bodov, o tri menej ako štvrté Lotyšsko. Kazachstan vyhral druhý duel po nájazdoch a so štyrmi bodmi je na šiestom mieste.

19.05.2023 21:56 , aktualizované: 22:15
Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Kazachstan Foto: ,
Kazašskí hokejisti sa radujú po góle do bránky Samuela Hlavaja.
debata (90)

Slováci išli v Rige do vedenia v 15. minúte, keď nahodenie Patrika Kocha skončila až za chrbtom brankára Andreja Šutova, no absolútne nezvládli úvod druhej časti.

V priebehu necelých piatich minút inkasovali tri góly. Po góloch Richarda Pánika a Pavla Regendu tri minúty pred koncom vyrovnali, no v nájazdoch prehrali 1:4, keď sa presadil iba Libor Hudáček.

Video
Slovenskí fanúšikovia sa pred Riga Arénou v priestoroch fanzóny pred každým zápasom dobre bavia. / Zdroj: TV Pravda

Tím trénera Craiga Ramsayho tak môže nazbierať najviac jedenásť bodov, čo môže Lotyšsko mať už v sobotnom zápase práve s Kazachmi a na záver ho čaká ešte Švajčiarsko.

Tretie Česko má na konte desať bodov, druhá Kanada 11 a prvé Švajčiarsko nedostihnuteľných 12.

Slovenskí reprezentanti nastúpia na svoj šiesty duel na šampionáte v nedeľu o 15.20 SELČ proti Slovinsku, ktoré je stále bez bodu. Kazachov čaká v sobotu o 19.20 súboj s Lotyšskom.

Kazachstan – Slovensko 4:3 pp a sn (0:1, 3:0, 0:2 – 0:0, 1:0)

Góly: 22. Starčenko (Rymarev, Danijar), 25. Orechov (Michailis, Starčenko), 26. Rymarev (Michailis, Starčenko), rozh. nájazd: Rymarev – 15. Koch (Hrivík), 49. Pánik (Hrivík, Koch), 57. Regenda (Hrivík, Ivan). Rozhodovali: Bloski (Kan.), Hürlimann (Švaj.) – Davis (USA), Wyonzek (Kan.), vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3670 divákov.

Kazachstan: Šutov – Danijar, Beketajev, Polochov, Orechov, Butenko, Dichanbek, Koroľov, Gaitamirov – Rymarev, Šestakov, Starčenko – Michailis, Grenc, Savickij – Omirbekov, Muchametov, Muratov – Kaijržan, Mangisbajev, Rachmanov

Slovensko: Hlavaj – Nemec, Koch, Kňažko, Ivan, Rosandič, Jánošík, Gajdoš – Hudáček, Hrivík, Pánik – Kelemen, Sukeľ, Kudrna – Lantoši, Tamáši, Regenda – Lunter, Čacho, Okuliar – Chromiak

Úvod piatkového duelu sa nehral vo vysokom tempe, miernu prevahu v ňom mali Slováci a po pár minútach viedli na strely 4:0, no gólové šance si nevypracovali.

Kazachovia mali prvú väčšiu možnosť v 8. minúte, ale Hlavaj bol pripravený na strelu Muchametova. O minútu neskôr fauloval Okuliar a Slováci išli do štyroch.

Hlavaja preveril Starčenko, Beketajev sa k dorážke nedostal a Ramsayho tím oslabenie zvládol.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Kazachstan Čítajte viac Gáboríkovi pripomenuli americký kúpeľ. Je na čase, aby Ramsay bol na hráčov zlý, hneval sa Valábik po Kazachoch

Slovákom po ťažkom zápase so Švajčiarmi chýbal lepší pohyb i dôraz. V 13. minúte sa dostal na ľavom krídle do úniku Rachmanov, ale zakončenie nezvládol.

Na druhej strane Kelemen prihral medzi kruhy Kudrnovi a jeho strelu z dobrej pozície zblokoval jeden z obrancov.

Skóre sa zmenilo z ničoho nič v 15. minúte, Hrivík vybojoval puk pri zadnom mantineli, puk sa dostal ku Kochovi a jeho nie príliš prudká strela spoza troch hráčov preletela nad Šutovovým ramenom do siete – 0:1.

Kazachovia sa v 17. minúte dostali do prečíslenia 2 na 1, Savickij zvolil namiesto prihrávky strelu, ktorú Hlavaj vyrazil.

Slováci vstúpili do druhého dejstva aktívne, Šutov musel už po 20 sekundách riešiť strelu Hrivíka a ani ďalšie dva príležitosti sa gólom neskončili. Potom však prišla pre Ramsayho zverencov hororová päťminútovka.

Po chybe v útočnom pásme sa Kazachovia dostali do prečíslenia a Starčenko vyrovnal pomedzi Hlavajove betóny na 1:1. Následný faul Tamášiho síce nepotrestali, no päť sekúnd po jeho návrate prestrelil Hlavaja Orechov a slovenský skrat dokonal ďalším zbytočným faulom Regenda.

Na trestnej strávil len desať sekúnd, keď ho odtiaľ vyhnal gólom do prázdnej bránky Rymarev – 3:1. Hru Kazachov režíroval Starčenko, ktorý si po góle pripísal dve asistencie. V 31. minúte zachránil Slovákov pred štvrtým gólom Nemec, keď pred odkrytou bránkou zastavil strelu Muratova.

Pri akcii však fauloval Hrivík a Kazachovia mali ďalšiu presilovku, Hlavaj dvakrát podržal spoluhráčov.

V 33. minúte vybojoval Pánik presilovku a Slováci prvýkrát od úvodu tretiny zatlačili súpera. Šutrov mal plné ruky práce, ale odolal a bez gólu zostal aj po ďalšom oslabení.

Ramsay hokej Čítajte viac Ramsay sa zapísal do histórie, na slovenskej lavičke dosiahol významný míľnik. Jeho rekord bude ťažké prekonať

V 39. minúte proti nemu neuspel ani Regenda a tak išli Slováci na druhú prestávku s mankom 1:3.

Ramsay pred tretím dejstvom premiešal zostavu, do prvej sa posunul Regenda a do druhej išiel Hudáček. Slováci sa dostali do enormného tlaku počas presilovky, no Šutova nedokázali prestreliť a Okuliar ani Kňažko netrafili odkrytú bránku, keď už brankár Kazachov ležal.

V 49. minúte sa to už podarilo, keď Hrivík našiel za obranou Pánika a ten blafákom znížil na 2:3. Hneď po buly dostal Šestakov dve minúty za zdržovanie hry, ale Slováci presilovku nezvládli.

V 53. minúte skvele zasiahol Hlavaj, keď pri prečíslení chytil obrovskú šancu Šestakova. Kazachovia hrali v závere umne a súpera do tlaku nepúšťali, no v 57. minúte oklamal Regenda obrancu a prudkou strelou spoza neho vyrovnal na 3:3.

Višňovský Slovan KHL hokej Čítajte viac Višňovský: Američania nás kritizujú, ale Rusov z NHL nevyhodili. Slovákom pôsobenie v KHL nevyčítam, šiel by som tiež

Na všetky tri slovenské góly prihral kapitán Hrivík. Dvadsať sekúnd pred koncom riadneho času skončila Pánikova delovka v lapačke Šutova.

V prvej minúte predĺženia sa opäť vyznamenal Hlavaj, keď zneškodnil nájazd Rymareva a s rovnakým výsledkom si to zopakovali aj o dve minúty neskôr.

Medzitým neuspel v nájazde ani Tamáši. Duel tak pokračoval v nájazdoch, v ktorých rozhodol Rymarev.

Hlasy aktérov /zdroj: RTVS a TASR/

Mislav Rosandič, obranca SR: „Ukázalo sa, že musíme byť pripravení na každý zápas rovnako a nemôžeme nikoho podceniť. Hráči Kazachstanu ukázali, že sú šikovní a to najmä v nájazdoch. Budeme bojovať o postup, hoci to môže byť o chlp, keďže to nemáme vo vlastných rukách.“

Ján Pardavý, asistent trénera: „Veľmi ťažká prehra, mali sme solídny začiatok, boli sme dobrí na puku. Nechceli sme opäť strieľať, chceli sme si neustále prihrávať. V našom výkone bola ľahkovážnosť, urobili sme tri ofenzívne fauly. Chcenie a snaha tam bola, ale už sme to naháňali za chvost. Je to ťažká prehra, ale musíme si to rozobrať.“

Marek Hrivík, kapitán SR: „Nerozumiem, ako sme mohli tento zápas pokaziť. Vedeli sme, že to bude náročné, ale nečakali sme, že sa položíme sami seba v druhej tretine. Potom sa to ťažko dobiehalo. Myslím si, že šance sme mali, oni veľmi dobre bránili, mali hráčov v "domčeku“, ťažko sa presadzovalo."

Libor Hudáček, útočník SR: „Hodnotí sa to ťažko. Mali sme kopu šancí, nevyužili sme ich, zbytočne sme faulovali a dostali sme gól v oslabení. Dúfam, že to bude ešte zlatý bod. Jednoduchšie je brániť ako útočiť. My sme do nich museli búšiť, škoda, že ze ich brankár nás vychytal. Musíme vyhrať ešte dva zápasy a uvidíme, čo z toho bude.“

Matúš Sukeľ, útočník SR: „Nie sme s tým spokojní, takto sme si to nepredstavovali. Neviem, čo sa stalo v druhej tretine. Prvá lajna mala výborné striedanie a zrazu otočka a bolo 1:3, ani sme sa nespamätali. Zlatý bod by som to určite nenazval, musíme sa poučiť a v ďalšom zápase bodovať naplno.“

Slovenský boj s Kazachstanom Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Skrumáž pred gólmanom Samuelom Hlavajom.

Ohodnoťte Slovákov po zápase s Kazachmi

Hlasovalo 387 ľudí.

Marek Hrivík

Marek Hrivík

Priemerný výsledok: 57,30 %.

regenda pavol

Pavol Regenda

Priemerný výsledok: 56,96 %.

Samuel Hlavaj

Samuel Hlavaj

Priemerný výsledok: 56,13 %.

Richard Pánik

Richard Pánik

Priemerný výsledok: 56,08 %.

Patrik Koch

Patrik Koch

Priemerný výsledok: 52,12 %.

Libor Hudáček

Libor Hudáček

Priemerný výsledok: 47,86 %.

Matúš Sukeľ

Matúš Sukeľ

Priemerný výsledok: 42,84 %.

Andrej Kudrna

Andrej Kudrna

Priemerný výsledok: 38,86 %.

Miloš Kelemen

Miloš Kelemen

Priemerný výsledok: 38,65 %.

Adam Jánošík

Adam Jánošík

Priemerný výsledok: 37,65 %.

Mislav Rosandič

Mislav Rosandič

Priemerný výsledok: 37,11 %.

Róbert Lantoši

Róbert Lantoši

Priemerný výsledok: 36,72 %.

Šimon Nemec

Šimon Nemec

Priemerný výsledok: 35,98 %.

Viliam Čacho nepoužívať

Viliam Čacho

Priemerný výsledok: 35,55 %.

nepoužívať František Gajdoš

František Gajdoš

Priemerný výsledok: 35,01 %.

Michal Ivan nepoužívať

Michal Ivan

Priemerný výsledok: 33,78 %.

Dávid Mudrák nepoužívať

Dávid Mudrák

Priemerný výsledok: 31,93 %.

Alex Tamáši

Alex Tamáši

Priemerný výsledok: 31,31 %.

Mário Lunter

Mário Lunter

Priemerný výsledok: 31,20 %.

Oliver Okuliar nepoužívať

Oliver Okuliar

Priemerný výsledok: 29,53 %.

Samuel Kňažko

Samuel Kňažko

Priemerný výsledok: 28,29 %.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji