Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dinamo Riga do extraligy, agent KGB mal bláznivý nápad. Ozaj, kto je Petra Vlhová?

Viete, ako sa v hokejovej komunite porovnávajú ceny potravín? Pollitrovými pohármi piva.

19.05.2023 09:56
Marcel Hossa Foto:
Marcel Hossa v drese Dinama Riga. spolu so spoluhráčom Kristapsom Sotnieksom.
debata

„Fú, u vás je lacnejšie. V Bratislave nebol problém napiť sa aj za dve eurá,“ krúti nosom Lotyš Rolands Elinš, keď opráši spomienku na majstrovstvá sveta 2019.

Márne ho presviedčame, že to tak nie je, že v rižskom supermarkete nakúpite za podobné peniaze ako v našom hlavnom meste.

Je pravda, že v metropole Lotyšska pohár zlatého moku pod štyri eurá nikde nedostanete. Vo fanzóne vedľa arény „frčí“ dokonca za šesť, stačí však pár klikov a google vydáva dôkaz.

VIDEO: Čo hovorí na MS 2023 komentátor RTVS Pavol Gašpar? Opýtali sme sa ho v relácii Fair Play

Video

„Naozaj, drahotu tu máme podobnú ako u vás,“ usmeje sa novinár z portálu sportacentrs.com.

Je vhodný čas vybehnúť do miestneho baru. Na pokec o lotyšskom hokeji. O športe ako takom, ale aj iných veciach.

O Vlhovej, Saganovi, Hamšíkovi, o pelmeňoch, ktoré tu v reštaurácii nekúpite, lebo sú jedlom chudobných, i Marcelovi Hossovi, na ktorého nevedia v Rige zabudnúť.

Slováci na MS môžu počas voľného dňa navštíviť... Foto: Profimedia
12 riga tržnica Slováci na MS môžu počas voľného dňa navštíviť aj ikonickú Mestskú tržnicu. Nachádza sa v budovách, ktoré sú bývalými hangármi pre vzducholode.

Dinamo do extraligy?

„Marcel? Pravdepodobne nebol najlepším hráčom Dinama, ale určite najpopulárnejším,“ spomína Elinš na časy, keď hrala Riga v KHL. Ľudia vraj chodili na Hossu. Napokon, bol jej najlepším strelcom a na drese nosil slávne hokejové priezvisko.

„Vážne, choďte von a pýtajte sa naňho. Takmer každý bude vedieť, koho myslíte.“

Len tak pomedzi zuby utrúsime, že niekdajší kanonier má boxerské chúťky. Že v decembri sa postaví do ringu na súboj proti reperovi Momovi z Petržalky.

„Ale nie, to vážne? Rýchlo mi to ukážte,“ nadvihne Elinša. „Keď o tom zajtra napíšem, bude to čítať viac ľudí ako o zápase našich hokejistov,“ utrúsi.

„Vážne, nežartujem,“ dodá, keď vidí začudované pohľady.

A prezrádza hneď ďalšiu zákulisnú informáciu z prostredia Dinama Riga. Slávny lotyšský klub vlani po invázii na Ukrajinu ukončil svoje pôsobenie v KHL.

V tíme nezostal kameň na kameni – od podlahy sa všetko zmenilo. Okrem majiteľa Jurisa Savickisa, ktorý sa momentálne neteší dobrej povesti. Je to bývalý služobník KGB dlhodobo prisatý na ruské štátne prostriedky.

Elinš tvrdí, že v jeden deň prišiel s „bláznivým nápadom“. Chcel, aby Riga hrala v slovenskej extralige.

Juris Savickis. Foto: Profimedia
Juris Savickis Juris Savickis.

„Netuším, ako mu to zišlo na um, vôbec neviem, ako si to predstavoval. Či chcel chodiť na Slovensko na týždenné tripy ako kedysi po Rusku alebo čo… Našťastie, tento nezmysel neprekročil lotyšské hranice,“ prezrádza a dodáva:

„Má rád hokej, to však neznamená, že ho vie robiť. Občas sa správa ako tréner a má čudné nápady. Dinamo nie je bežný klub, kedykoľvek môže padnúť na ústa a zbankrotovať.“

Najkrajšia tretina

Hokejová atmosféra v Rige nie je taká, ako by sme čakali. Domáci fanúšikovia nedokázali vypredať ani zápas proti Česku, v tých ďalších to bude zrejme už iba horšie. Dôvodov je vraj viacero.

Ceny lístkov sa v krajine riešia prakticky odvtedy, ako ich organizátori pustili do predaja. Navyše, ani reprezentácia nehrá tak, ako by si miestni priaznivci želali.

Elinša presviedčame, že sto eur za lístok je síce na domáci zápas na MS dosť, ale na Slovensku by nebol problém vypredať halu v Bratislave či v Košiciach. Ľudia by sa išli potrhať.

Do toho všetkého však zasiahla aj vojna na Ukrajine a keďže lotyšský hokej bol aj cez Dinamo Riga mohutne previazaný s peniazmi ruských oligarchov, vzťah medzi ním a fanúšikmi to poznačilo.

Luxus i história. Pulzujúca Riga očarila Slovákov Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Luxusné bývanie pri rieke, policajné eskorty,...

„Ale výhru nad Českom sme aj tak statne oslávili,“ usmieva sa Elinš. „Viete čo? Aj tak mám pocit, že vrchol šampionátu je už za nami,“ povie.

Po zápase Slovenska s Českom (2:3) bol vraj nadšený. Našiel v ňom všetko – góly, pekné akcie, presilovky, oslabenia, potýčky i neuveriteľné skandovanie.

„Po prvej tretine som lotyšským kolegom povedal, že najlepších dvadsať minút na turnaji máme práve za sebou. Paradoxne, bolo to úvodné dejstvo na šampionáte. Škoda, že po tom všetkom ste odišli s nulou,“ pokračuje.

My mu na revanš ponúkame naše dojmy zo zápasu Lotyšov. Keď sme na začiatku tretej tretiny vstúpili do arény a domáci prehrávali s Kanadou 0:4, krvi by ste sa nikomu nedorezali.

Všetko bolo akési ponuré, žiadna energia, nikde tradičné povzbudzovanie „Sarauj!“ „To preto, že malo byť už 0:8. To bola jedna veľká katastrofa.“

Nevyžaruje z neho veľký optimizmus. Lotyšský tím je podľa neho prestarnutý a mladí nedostávajú priestor tak ako na Slovensku.

„Vidíte, povolali ste Šimona Nemca a na druhý deň stál v prvej obrane. V našom tíme by sa prvé zápasy trmácal vo štvrtej lajne. Lebo sa to tak u nás – neviem z akého dôvodu – robí.“

Petra Vlhová. Foto: Profimedia
vlhová hodnotenie Petra Vlhová.

Ako sa povie Chára?

Potom spoločne preladíme. Skúšame Lotyša, čo vie o slovenských športovcoch. Je nám jasné, že vo svete je známych len niekoľko z nich, dozvedáme sa však, že aj z tej hŕstky len časť „dorazila do Lotyšska“.

Peter Sagan? „Áno, myslím si, že športoví fanúšikovia toto meno už zachytili,“ povie a pokračuje.

„Samozrejme – o Hamšíkovi a Škriniarovi vieme. Ale na prvom mieste sú aj tak asi vaši hokejisti. Predovšetkým z minulosti: Šatan, Pálffy, Chára,“ zamyslí sa a zároveň sa pýta, ako sa vyslovuje priezvisko najslávnejšieho slovenského obrancu.

Do hrdla mu akosi nechce vojsť ch…

Skúsime to teda s momentálne najväčšou slovenskou hviezdou, ale kdesi v kútiku duše tušíme, že to bude problém. „Petra Vlhová?“

„Kto?“ pýta sa začudovane.

Slovenskú lyžiarku mu teda opíšeme, spomenieme, že má už veľký glóbus i zlato z olympiády, ale Elinša to neprivedie k žiadnym spomienkam. Na Mikaelu Shiffrinovú však reaguje okamžite. „Každý ju predsa pozná!“

Táto malá športová nevedomosť v ňom prebúdza obranársky inštinkt, vraví, že v Lotyšsku nie sú lyžiari a napokon, kde by aj vyrástli? Veď najvyššie miesto v krajine sa nachádza 311 metrov nad morom – volá sa Gaizinkalns.

Na porovnanie, je to výrazne menej ako nadmorská výška Banskej Bystrice.

Prekvapí však iným poznaním. Z prostredia biatlonu. Keď sa povie Anastasia Kuzminová, novinár Elinš ihneď vie, o koho ide. Aj Lotyši majú v biatlone zastúpenie.

Sú to priemerní športovci, ale ako tvrdí, „na bežkách a na strelnici nikdy neviete. Nie je to ako majstrovstvách sveta v hokeji, kde vopred tušíme, že vyhrá Švédsko, Fínsko alebo Kanada. Stať sa môže čokoľvek. Vyhrať dokáže aj Lotyš“.

Zdá sa, že šport je nekonečná téma. Elinš ju pretkáva poznámkami o – tu populárnom – čerešňovom pive, vzťahoch Lotyšov a Rusov, o krásnej prímorskej Jurmale neďaleko Rigy.

A tak sa ho na záver pýtame: „Tak čo, Rolands, o ktorom hokejistovi budeš najbližšie písať?“

„No predsa o Marcelovi Hossovi!“

Marcel Hossa. Foto: Profimedia
Marcel Hossa Marcel Hossa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #Rolands Elinš